ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεια σας παιδιά...

KAI ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ τον προϋπολογισμό οι Γικόνογλου, Κεδίκογλου, Κηπουρός; 163 ψήφους υπέρ πήρε το πόνημα του Παπαντωνίου! Μέσα σ' αυτά και η δική τους ψήφος. Αλλά φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός το 'χε "προγραμματίσει" να το παίξει "κακός".

***

Αντε, όμως, τώρα να 'σαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και να 'χεις από τη μια το "Τσουκατέικο" κι από την άλλη την ελληνική κοινωνία, που 'ναι καζάνι που βράζει. Ζορίζεσαι, όπως και να 'χει.

***

Μια φορά, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει πως τούτη η πολιτική υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί - ιστορικά μιλάμε τώρα - το μόνο που έχουν κατά καιρούς καταφέρει να ανατρέψουν, με τη συμπεριφορά τους, είναι την ...κοινή λογική.

***

Με τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους, τους φοιτητές, τους ανέργους, τι θα κάνει, άραγε, ο Σημίτης, αφού σε καμία περίπτωση δε θα "ψηφίσουν" στην πράξη τον προϋπολογισμό;

***

Μήπως θα τους θέσει ...εκτός χώρας;

***

ΝΑ ΠΟΥΜΕ πάντως, έτσι για να καταγραφεί, ότι μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο Κεδίκογλου μίλησε με τον Σημίτη και του ...διαμαρτυρήθηκε πως κατέγραψαν ότι ψήφισε "παρών", ενώ ψήφισε "αποχή". "Εντάξει, δεν πειράζει", του απάντησε ο Σημίτης...

***

Πείραζε όμως, φαίνεται.

***

Βέβαια, δε χρειάζονται και ...κλάματα. Ενα τρίμηνο καλή διαγωγή να δείξουν - ξέρετε, χαμόγελα, χειραψίες με τον πρωθυπουργό και άλλες διάφορες εκδηλώσεις αβροφροσύνης - αρκεί, για να ανοίξει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πάλι τις αγκάλες της.

***

Οσο τώρα γι' αυτούς, που λένε ότι "πλήττεται η δημοκρατία" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τι να πει κανείς; Η έχουν τόσο μεγάλες αυταπάτες για τη λειτουργία του κόμματός τους ή ...τώρα ξύπνησαν.

Η "ισχύς" των ιμπεριαλιστών

Οι απολογητές της "νέας τάξης πραγμάτων" και ιδιαίτερα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, επιχειρούν να εξωραϊσουν την αμερικανική επικυριαρχία, ισχυριζόμενοι ότι οι ΗΠΑ δεν επεμβαίνουν στα ανεξάρτητα κράτη, σέβονται και προστατεύουν τους διεθνείς κανόνες και το δίκαιο. Αντί άλλης απάντησης, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για τα "ερείσματα" και τα εργαλεία της "αμερικανικής αυτοκρατορίας", που περιλαμβάνονταν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή της Κυριακής" και τα οποία ανατρέπουν πλήρως τους παραπάνω αστείους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με αυτά, από το 1993 μέχρι το 1996 οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το "όπλο των κυρώσεων" σε βάρος 35 χωρών (!), εξαγγέλλοντας μονομερώς 61 επιβολές οικονομικών κυρώσεων, με διάφορα προσχήματα (τρομοκρατία, εμπόριο ναρκωτικών, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (!), κ.ο.κ.). Ακόμα διαθέτουν 226.000 στρατιώτες σε χώρες του εξωτερικού, από τις οποίες οι 113.000 βρίσκονται στην Ευρώπη - π.χ. στην Ελλάδα αναφέρονται 500 (;) άτομα - και πάνω από 90.000 στις χώρες του Ειρηνικού.

Τέτοια μέσα χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός, για να διαιωνίσει την "κυριαρχία" του. Θα αποδειχτούν, όμως, εντελώς ανίσχυρα να συγκρατήσουν την αντεπίθεση των λαών της Γης που καταδυναστεύει.

Ο εμπαιγμός των ανέργων

Μπορεί ο Κ. Σημίτης να κατατροπώνει διαρκώς την ανεργία, να διατυμπανίζει ότι μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο, αλλά η πραγματικότητα, όμως, όπως την καταγράφουν τα δικά τους "όργανα", είναι ξεροκέφαλη. Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης, που παρουσίασαν χτες τα "Νέα", το ποσοστό της ανεργίας ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και από 7,7% που ήταν το 1988 ανέβηκε το 1996 στο 10,3%. Μάλιστα, η μελέτη προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια. Το διάστημα 1988 - 1996 ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 5,87%, αλλά ο αριθμός των ανέργων κατά 47,13% (!). Ενδιαφέρον όμως έχει και η διάρθρωση των ανέργων, που το 1996 έφταναν τα 446.379 άτομα. Το 37% του συνόλου των ανέργων είναι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, ενώ οι νέοι 20-24 χρόνων αποτελούν το 26,4% των ανέργων. Οι γυναίκες, πάντα με τα επίσημα στοιχεία, αποτελούν το 63% των ανέργων και το 36% των απασχολουμένων, ενώ οι άνεργες γυναίκες αυξήθηκαν στο διάστημα 1988 - 1996 κατά 54%. Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι - πάνω από 12 μήνες - το 1996 αποτελούσαν το 58,3% του συνόλου των ανέργων.

Και βέβαια ο Κ. Σημίτης γνωρίζει, όταν μιλάει κάθε φορά για την ανεργία, την πραγματική κατάσταση. Προτιμά όμως να εμπαίζει και να προκαλεί τους ανέργους. Ας είναι σίγουρος όχι για πολύ...

Ευχές

"Καλά

Χριστούγεννα",

"γιορτές καλές",

ωραία, φίλε,

μα τι μου λες;

με το "ζωνάρι"

και με το Γιάννο,

μαύρα

Χριστούγεννα

βλέπω

να κάνω!

"Αίσιον έτος

και ευτυχές",

είθε να έπιαναν

τέτοιες ευχές,

μα δίχως

"μέτωπο"

και δίχως

πάλη,

αίσιος χρόνος

δεν θα προβάλει!

Ο οίστρος

Εκσυγχρονισμοί...

Εχετε κάποιο σχόλιο, για όσους επικρίνουν τον κ. Σημίτη, ρωτήθηκε χτες κάποιος υπουργός. "Οσοι τα λένε αυτά είναι βλάκες, άσχετοι, ανόητοι και αστοιχείωτοι", απάντησε εκείνος. Οταν, δε, ρωτήθηκε γιατί κάποιος εντός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαφωνεί με τη στήριξη της κ. Δαμανάκη στις δημοτικές, εκείνος απάντησε: "Γιατί έτσι"...

Από το... βαθυστόχαστο της ανάλυσης και την... ευπρέπεια του ύφους, είμαστε σίγουροι ότι ξέρετε ποιος είναι ο κύριος υπουργός...

ΥΓ: Μήπως, ο κ. Σημίτης πρέπει να ξανασυστήσει το Πειθαρχικό και, μάλιστα, να βάλει πρόεδρό του, τον προαναφερόμενο υπουργό;

Επιτακτική ανάγκη

Πολλή συζήτηση έγινε και γίνεται τις μέρες αυτές, για την έλλειψη ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ελλειψη, που σημειώνεται και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, πλην αυτού του Ελληνικού. Και παρ' ότι, ακόμη και η απλή λογική οδηγεί στην αναγκαιότητα του οργάνου αυτού, προκειμένου να γίνουν ασφαλέστερες οι αεροπορικές μεταφορές, υπάρχουν και ορισμένοι - κινούμενοι ίσως από κοντόθωρες σκοπιμότητες - που θέλουν σώνει και καλά να υποβαθμίσουν τη σημασία της έλλειψης.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Αρκεί να σκεφθούμε, ότι η έλλειψη ραντάρ προσέγγισης βαθμολογείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων (FSF) - έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό - με 30 αρνητικούς βαθμούς. Και για να έχουμε κι ένα μέτρο σύγκρισης, πρέπει να σημειώσουμε, ότι με άλλους τόσους αρνητικούς βαθμούς αξιολογείται και η πλήρης ανυπαρξία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Η ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ραντάρ προσέγγισης στα αεροδρόμια της χώρας είναι επιτακτικά αναγκαία. Κάθε άλλη κουβέντα είναι τουλάχιστον περιττή...

  • "... Αρα, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην επίτευξη του στόχου της σύγκλισης των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας του λαού... ". Αυτά λέει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στον χτεσινό "Ελεύθερο Τύπο".

Μόνο, που αυτό δε γίνεται, παρά μόνο στα... λόγια. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού και της χώρας και παραμονή στις πολυεθνικές συμπληγάδες της ΕΕ, δεν πάνε μαζί...

"Εχουμε μπει στο φαύλο κύκλο μιας οικονομικής πολιτικής που παράγει την κοινωνική περιθωριοποίηση", είπε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Κουλούρης. Και είπε κι άλλα παρόμοια. Κοντολογίς, βρόντηξε και άστραψε... Και μετά ψήφισε τον προϋπολογισμό...

"Εισαγόμενος" ρατσισμός

Ολα τα είχαμε, αποκτήσαμε τώρα και εισαγόμενο ρατσισμό από τις Βρυξέλλες. Ο λόγος για το γκάλοπ που έκανε η υπηρεσία της Κομισιόν, το "Ευρωβαρόμετρο", το οποίο εμφανίζει τους Ελληνες να διακατέχονται, σε μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από άλλους λαούς, από ξενοφοβία και ρατσισμό. Σύμφωνα με το "Ευρωβαρόμετρο", το 85% των Ελλήνων εκτιμά ότι η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια να δεχτεί άλλα άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, ενώ σε υψηλά ποσοστά κινούνται και οι απαντήσεις στο ερώτημα... "αν και πόσο αισθάνεστε ρατσιστής"!

Δεν κλείνει κανείς τα μάτια στην πραγματικότητα, όμως είναι εντελώς διαφορετικό να επιχειρείται μέσω των γκάλοπ να καλλιεργείται τέτοιο κλίμα, που στην πραγματικότητα ανέχεται και υποθάλπει αυτά τα "αισθήματα", τα οποία είναι ξένα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ας πάψουν λοιπόν να εμφανίζουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα.

Ο,τι τους ζητάει

Δεν πρόκειται η ΝΔ να ακολουθήσει τον Κ. Σημίτη στο κλίμα πόλωσης και στα"κηρύγματα μίσους και διχασμών", που επιχειρεί να περάσει, με τις τελευταίες εμφανίσεις του, αποφάνθηκαν χτες οι τομεάρχες του κόμματος σε σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή. Και τι θα κάνουν; Θα εντείνουν τις εποικοδομητικές προτάσεις τους προς την κυβέρνηση για όλα τα θέματα και κυρίως την οικονομία. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που επιζητά και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος μόλις προχτές τούς επέκρινε, γιατί δεν κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ετσι, αποφάσισαν να συμμορφωθούν με τις πρωθυπουργικές υποδείξεις... Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

ΑντιΚΚΕ εμπάθεια

Δεν αξίζει να σχολιάζει κανείς τα όσα ανεκδιήγητα λέει συνέχεια ο Ε. Γιαννόπουλος. Ακριβώς γιατί πλέον και ο τελευταίος πολίτης έχει αντιληφθεί τον αντιλαϊκό ρόλο, ρόλο πολιορκητικού κριού, που παίζει για λογαριασμό της κυβέρνησης Σημίτη και της πολιτικής της. Ολοι, επίσης, έχουν αντιληφθεί την αντιΚΚΕ αποστολή του στην οποία επιστρατεύει τις γνωστές ύβρεις και συκοφαντίες. Τελευταίο κρούσμα η χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα", στην οποία του ζητήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του Χ. Φλωράκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντηση: "Τίποτα δεν είναι αυτά. Αλλωστε και το ίδιο το ΚΚΕ έσπευσε να μαζέψει τα όσα είπε ο Φλωράκης. Αυτά που είπε ήταν σαν τα προσκλητήρια που έκανε το κόμμα στη δεκαετία του '50, αλλά δεν παρέσυρε κανέναν. Ούτε και τώρα θα παρασύρει κανέναν το ΚΚΕ". Αν αξίζει να σχολιαστεί κάτι, είναι πως σε δυο - τρεις αράδες μπόρεσε να συμπυκνώσει την εμπάθεια και το μίσος του για το ΚΚΕ.

Τι να πεις...

"Ολα δούλεψαν ρολόι", αφότου βρέθηκαν τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους! Κι όμως ειπώθηκε και αυτό από τους κυβερνώντες, για να αποδείξουν ότι "το κράτος λειτουργεί", κατά τη γνωστή δήλωση του Κ. Σημίτη, σχετικά με την τραγωδία.

"Ολα δούλεψαν ρολόι" (!), λοιπόν, αλλά αφού πρώτα χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Η διαπίστωση ανήκει στον κ. Ρέππα και διατυπώθηκε χτες στην αίθουσα Τύπου. Ο,τι και να πεις για την αμετροέπειά τους είναι λίγο. Δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, πάντως. Αυτή, η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, δε θα μπορούσε παρά να είναι και η πιο ασεβής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ