ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ψώνια...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΧΤΕΣ και σήμερα στο κέντρο της ΑΘήνας, για τα συνήθη χριστουγεννιάτικα ψώνια. Αιτία, ο περίφημος 13ος μισθός (που, ως γνωστόν, έρχεται και προσπαθεί να ...πληρώσει τα σπασμένα όλης της χρονιάς).

***

Μια φορά, οι Ελληνες καταναλωτές έχουν υποχρεωθεί σε ένα νέο τρόπο του υπολογισμού του. Δε μετριέται πια σε δραχμές, αλλά σε ...μέτρα.

***

Ναι, τα γνωστά "μέτρα", αυτά με τους πόντους και τα εκατοστά. Για παράδειγμα: Πόσα μέτρα αντέχει το δώρο σας, όταν περπατάτε στην οδό Ερμού, κοιτάζοντας βιτρίνες;

***

Στο πρώτο μαγαζί τόσα, στο δεύτερο άλλα τόσα, στο τρίτο τα υπόλοιπα. Αρα, ο μισθός σας ήταν του ύψους των 35 μέτρων!!!

***

Αρα, λοιπόν, ερχόμαστε να δικαιώσουμε την κυβέρνηση, που επιμένει ότι για το 1997 οι μισθοί δεν έχασαν την "πραγματική τους αξία". Σωστό. Εχουν την ίδια "πραγματική αξία", μόνο που μειώθηκε το ...μήκος τους.

***

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ λένε πως συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Σημίτη να εξοβελίσει τους "3" που καταψήφισαν μερικά κονδύλια του προϋπολογισμού. Ο Αρσένης είπε, λένε, πως ο πρωθυπουργός έκανε κάτι που "δεν του πάει"...

***

Αυτό είναι, λοιπόν. Η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ φτάνει πλέον σε άλλα επίπεδα, πολύ υψηλά. Από ζήτημα πολιτικής, ανάγεται σε θέμα ...στιλ!

***

"Πρόεδρε, αυτό το αυταρχικό ύφος, όχι μόνο δεν ταιριάζει με τις γραμμές του προσώπου, αλλά καθόλου, μα καθόλου, δεν ταιριάζει και με τη γραβάτα σας. Για το καλό του Κινήματος, επιβάλλεται μια αλλαγή...".

***

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ, όλοι θα είδατε τη διαφήμιση του Γκορμπατσόφ με την πίτσα. Φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός ο συγκεκριμένος κύριος φροντίζει να βαθαίνει τις αναλύσεις του στο ερώτημα, γιατί κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση. Και εις ανώτερα...

Τακτική εξαγνισμού

Την τακτική που είχε κατά κόρον εφαρμόσει ο Μ. Εβερτ, να ρίχνει για τα πάντα το "μπαλάκι" στη Δικαιοσύνη, ακολουθεί και ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, χτες 9 βουλευτές κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους. Ηδη, όμως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει κινήσει "αυτοβούλως" τις σχετικές ανακριτικές διαδικασίες...

Η ηγεσία της ΝΔ, πέρα από τις εντυπώσεις, επιχειρεί να υποβαθμίσει το κυρίαρχο ζήτημα που είναι οι πολιτικές ευθύνες και να μεταφέρει το θέμα στις ευθύνες των προσώπων που εμπλέκονται, επιζητώντας εξιλαστήρια θύματα για να μείνει στο απυρόβλητο ολόκληρο το σύστημα. Η Δικαιοσύνη, ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού μετά το κλείσιμο της υπόθεσης, όλοι θα έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις δεκάδες υποθέσεις που είχε παραπέμψει στη Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια ο Μ. Εβερτ, δε θυμόμαστε καμία να κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο. Ομως επιμένουν, για λογαριασμό ολόκληρου του συστήματος, που θέλουν να προφυλάξουν και προστατέψουν.

Γεγονός με ξεχωριστή σημασία

Η κάλυψη σχεδόν του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας, περίπου δέκα μέρες πριν κλείσει η εξόρμηση, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός με ξεχωριστή, εκτός των άλλων, πολιτική σημασία. Ακριβώς γιατί έρχεται να επιβεβαιώσει και υπογραμμίσει τη διεύρυνση και ποιοτική βελτίωση των δεσμών των κομμουνιστών με τις λαϊκές μάζες. Δεσμοί οι οποίοι ισχυροποιήθηκαν σε μεγάλες μάχες που έδωσε η ΚΟΑ το τελευταίο δίμηνο, όπως επισημαίνει και ο γραμματέας της ΚΟΑ, Δημ. Ζάχαρης, στη χτεσινή δήλωσή του στο "Ρ". Οι οπαδοί, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος "πήραν ζεστά" την υπόθεση της Οικονομικής Εξόρμησης, έδειξαν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες - την ανεξάντλητη πηγή ζωής για το Κόμμα - και δε διαψεύστηκαν.

Ταυτόχρονα, η κάλυψη του πλάνου ασφαλώς οδηγεί σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση τους κομμουνιστές της Αθήνας, μπροστά στα καθήκοντα που βάζουν οι σκληροί ταξικοί αγώνες οι οποίοι διαγράφονται μέσα στην καινούρια χρονιά.

Είναι σίγουρο ότι και τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιπες Οργανώσεις θα ακολουθήσουν με αξιώσεις το παράδειγμα της ΚΟΑ, γιατί, εκτός των άλλων, οι συνθήκες και δυνατότητες είναι παρόμοιες. Τα ξαναλέμε λοιπόν...

Οι αποζημιώσεις

Στη Βουλή έφερε και πάλι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Στρ. Κόρακα. Οπως το είχε δηλώσει, σε συζήτηση που έγινε πριν από ένα δεκαήμερο περίπου στα Καλάβρυτα, ο βουλευτής του Κόμματος, έθεσε το ζήτημα την επομένη, προτείνοντας τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα ασχοληθεί με το σημαντικό αυτό θέμα το οποίο αφορά ποσά 16 τρισεκατομμυρίων δραχμών και αμύθητο αρχαιολογικό πλούτο της χώρας που έχει καταληστευτεί. Στόχος της επιτροπής αυτής θα είναι να μεθοδεύσει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με πίεση προς την κυβέρνηση, τη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας.

Εκείνο που εμείς φοβόμαστε είναι μήπως οι κυβερνώντες χειριστούν αυτό το δίκαιο αίτημα του λαού, όπως και τα υπόλοιπα...

Τα "κάλαντα"

"Καλήν ημέραν

άρχοντες...",

φωνούλες,

τριγωνάκια,

αχ οι μικροί

τραγουδιστές,

τ' αθώα

τα παιδάκια

ψάλλουν

και δίνουνε ευχές

σε άρχοντες

τσανάκια!

Φεύγει, περνάει

ο καιρός

διαβαίνουνε οι χρόνοι

γίνονται άντρες

τα παιδιά,

με βάρη και με "ζώνη"

κι απ' τα πολλά τους

τα δεινά

τα βάσανα τα χίλια,

"κάλαντα" λεν

στους άρχοντες

με... άγιους και καντήλια!

Ο οίστρος

Εντείνεται η ασφυξία

Δε θα έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία η αύξηση των νοσηλίων υποστήριζε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας. Δήλωση, την οποία αναπαρήγαγαν και χτες ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συνοδεύοντας την είδηση, για την προχτεσινή σύσκεψη - με αντικείμενο την αύξηση των νοσηλίων - στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Και, όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η όποια αύξηση στα νοσήλια, που πληρώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα εντείνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν και θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη το γεγονός, πως ενώ μέχρι το 1992 οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν πλεονασματικοί, οι συνεχείς αυξήσεις των νοσηλίων - από 2.480 δραχμές το 1989, σε 15.500 το 1992 - τους μετέτρεψαν σε ελλειμματικούς.

Και, βέβαια, μπορεί ορισμένοι αρμόδιοι, να αντιτείνουν το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων. Η βαθύτερη, όμως, εξέταση του θέματος, σε άλλα συμπεράσματα οδηγεί. Και ιδιαίτερα, στις όλο και πιο "άγριες" και αντιλαϊκού χαρακτήρα περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού και στη γενικότερη λογική, του "λιγότερου κράτους". Για παράδειγμα, το κονδύλι για τα νοσήλια του νέου προϋπολογισμού είναι και ονομαστικά μικρότερο από το αντίστοιχο του φετινού, που κι αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκέστατο.

Του χρόνου με κοτόπουλο...

Στο άψε σβήσε θα εξανεμιστεί και πάλι ο 13ος μισθός και σε καμία περίπτωση δε θα τη βγάλουν "καθαρή" οι εργαζόμενοι καταναλωτές με τις 25.861 δραχμές, όπως με περισσή προκλητικότητα διακήρυσσε πριν από μια βδομάδα η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Αυτό λέει η πραγματικότητα, την οποία πολύ καλά γνωρίζει η κυρία υπουργός και το επιτελείο της, που συνέταξε τον περίφημο πίνακα. Πάλι καλά, που δεν τον έστειλε πόρτα - πόρτα στους ψηφοφόρους της για να τους πει τι, πόσο και από ποιο σούπερ μάρκετ θα το αγοράσουν για να "στολίσουν" το... "βασιλικό" τραπέζι των Χριστουγέννων που τους συνιστά!

Στο μεταξύ, οι τιμές των τελευταίων ημερών στα παραδοσιακά είδη έφτασαν σε δυσθεώρατα ύψη. Η γαλοπούλα "πέταξε" στις 2.000 δρχ., το αρνί -που πολλοί προτιμούν- στις 2.400 και το κατσίκι στις 2.700 δρχ. το κιλό, τιμή... Λαμπρής, ενώ το γουρουνόπουλο στις 2.500 δρχ. το κιλό! Ισως, του χρόνου, η κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπέρα στην προκλητικότητα και να συστήσει στους καταναλωτές να αγοράσουν... κοτόπουλο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Διαπιστώσεις και δημαγωγία

Πολύ ωραίες οι διαπιστώσεις του υπεύθυνου του τομέα οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφη, για τις συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Δεν αγνοούν οι "ενδιαφερόμενοι" ότι "από την 1η Ιανουαρίου μεγάλες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων θα δουν να μειώνονται οι καθαρές αποδοχές τους σε δραχμές" ή ότι "μεγάλες κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους". Ομως, μήπως η ηγεσία της ΝΔ είναι στην πραγματικότητα αντίθετη με τη "φορολογική επιδρομή" και κυρίως με τους φόρους που πληρώνουν τα "συνήθη υποζύγια"; Κάθε άλλο, αφού τους ίδιους στόχους της ίδιας πολιτικής επιδιώκουν να πετύχουν. Με κάποιες ελαφρές διαφοροποιήσεις στη σύνθεση αυτών που πληρώνουν τους φόρους, αλλά τίποτα περισσότερο. Τα υπόλοιπα είναι δημαγωγία και "ωραία λόγια".

Κίνδυνος από αυταπάτες και υποτέλεια

Οσοι διατηρούσαν επιφυλάξεις για το πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Αιγαίο και το Κυπριακό, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις "κατ' ιδίαν" δηλώσεις, που έγιναν από Αμερικανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Γιλμάζ στις ΗΠΑ. Δηλώσεις οι οποίες οδήγησαν τον ανταποκριτή της "Ελευθεροτυπίας" αβίαστα στα εξής συμπεράσματα: "Ζημιωμένα, φυσικά, με τη νέα στρατηγική σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας βγαίνουν Αιγαίο και Κυπριακό, η διευθέτηση των οποίων μπαίνει απόλυτα στην τροχιά των αμερικανοτουρκικών συμφερόντων, όπως δείχνει η συμπερίληψή τους στο "πλαίσιο συνεργασίας" των δύο χωρών, που εγκαινίασαν Κλίντον και Γιλμάζ, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό υποδεικνύεται (σ.σ. προς ικανοποίηση φυσικά των Τούρκων) ότι η επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων αποτελεί συνάρτηση της επιρροής που έχουν στην απρόσκοπτη προώθηση της αμερικανοτουρκικής σχέσης και όχι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις υποτιθέμενες αξίες, επί των οποίων λέγεται ότι στηρίζεται η αμερικανική εξωτερική πολιτική".

Απλές αλήθειες, τις οποίες φυσικά γνωρίζει η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά παλεύει με πάθος να πείσει ότι αυτή εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή. Αυτές οι αυταπάτες και η υποτέλειά της είναι που δημιουργούν κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Γενικό "γδύσιμο"

Ατελείωτες οι ουρές αυτές τις μέρες στις εφορίες από ενδιαφερόμενους που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τη φοροεπέλαση της κυβέρνησης. Δε θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, αφού από τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, με αποτέλεσμα ν' αυξηθούν σε αντίστοιχα ποσοστά και οι σχετικοί φόροι.

Μαζί με την εικόνα αυτή, μεταφέρουμε και την εμπειρία αναγνώστη μας που για να μεταβιβάσει οικόπεδο αξίας περίπου 700.000 δραχμών κατέβαλε στο συμβολαιογραφικό γραφείο που απευθύνθηκε το απίθανο ποσό των 90.000 δραχμών. Στο ποσό αυτό, λέει, συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα χαρτόσημα, δικηγορόσημα, έξοδα μεταγραφών και η αμοιβή του συμβολαιογράφου. Για τη γραφειοκρατία δηλαδή, απαιτήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου το 13% της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου!

Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης γενικότερα για το "γδύσιμο" στο οποίο υποβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι για αγοραπωλησίες ακινήτων. Πώς εξηγείται δηλαδή να απαιτείται ένα 10-13% για φόρους μεταβίβασης και ακόμα ένα 10-13% για... διάφορα έξοδα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ