ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Οι ελεεινοί και οι τρισ. άθλιοι!

Αλλος ένας χρόνος που μπαίνει με το... Δεξί και φυσικά με τέτοιο "ποδαρικό" αναρωτιέμαι, τι καλό τάχα μπορεί να φέρει στο λαό το 1998; Κάποιοι βεβαίως ξέρω ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι. "Δεν είναι, δα, και δίσεκτος ο νέος χρόνος - λένε - και ελπίζουν...". Αχ, οι αφελείς, ξεχνούν φαίνεται ότι, ναι, το 1998 δεν είναι δίσεκτο, αλλά κάτι χειρότερο. Είναι, δυστυχώς... τρίσεκτο, αφού οι μπαγαπόντηδες κυβερνήτες μας έχουν προγραμματίσει να μας πάρουν την καινούρια χρονιά ένα τρισ. επιπλέον φόρους... Με αυτά τα δεδομένα άκρως απαισιόδοξος ήταν και ο "Καζαμίας", όταν του ζήτησα να μου πει τι θα συμβεί το 1998. "Επειδή - μου απάντησε - αυτή τη χρονιά το στομάχι σας θα παίξει πολύ... βιολί, θα σου πω κι εγώ τραγουδιστά τις προβλέψεις μου". Και ιδού τι ακριβώς μου τραγούδησε:

Νέος χρόνος, νέο έτος

σαν καφές βαρύς και σκέτος

νέα έρχεται χρονιά

σαν... καδρόνι σαν μπουνιά!

Νάτος, νάτος, αριβάρει

μ' ένα τρισ. καινούρια βάρη,

με το Γιάννο, με το Δρυ

οχ, κακό που θα μας βρει!

Νέος χρόνος, νέο έτος

...τρισ. χειρότερα όλα φέτος,

γενικώς, πολύ απλά,

κάθε πέρσι πιο καλά!

ΓΕΝΑΡΗΣ

Αλλοπρόσαλλα πράγματα συμβαίνουν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Τα φώτα σβήνουν, τα καράβια στο λιμάνι σφυρίζουν και εκατοντάδες πυροτεχνήματα καταυγάζουν τον ουρανό για την έλευση του καινούριου χρόνου, αλλά ο Νέος Χρόνος δε φαίνεται πουθενά. Μια, δυο, τρεις μετά τα μεσάνυχτα και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον αναμενόμενο. Το πλήθος που περιμένει στους δρόμους το 1998, αρχίζει να αγωνιά, ενώ η φημολογία δίνει και παίρνει. Αλλοι λένε ότι εκεί στα διόδια του Σχηματαρίου παραμόνευε ο Γιάννος και... άρπαξε από το Νέο Χρόνο το σακούλι με τα δώρα που είχε και ότι ο παθών κυνηγάει τώρα τον κλέφτη για να τον πιάσει, γι' αυτό δεν έρχεται. Αλλοι πάλι παρουσιάζουν ακόμη πιο ιλαροτραγικά τα πράγματα. Λένε δηλαδή ότι με εντολή του πρωθυπουργού ο Νέος Χρόνος βρίσκεται σε... κουρείο, όπου του κόβουν το μουστάκι για να πάρει "εκσυγχρονιστική" όψη, αλά Ρέππα, Πρωτοπαππά και Φούρα, δηλαδή!

Ποικίλες φήμες κυκλοφορούν λοιπόν, όταν από μακριά ακούγεται θόρυβος μεγάλου οχήματος και σε λίγο εμφανίζεται το 1998 αργά, πάνω σε... τρακτέρ. Ο κόσμος ξεσπάει σε χειροκροτήματα, ενώ ταυτόχρονα ζητάει να μάθει τι συνέβη ακριβώς και άργησε τόσο.

- Τι συνέβη; ρωτάει ο χρόνος. Κοιτάξτε το τρακτέρ και θα καταλάβετε. Να, εκεί κοντά στον Αλμυρό, φίλοι μου, κάποιοι ΕΚΑΜίτες με πέρασαν για εξεγερμένο αγρότη και μου... ξεφούσκωσαν τα λάστιχα, οι αλιτήριοι!

Τις σαμπρέλεςξεφουσκώνει,

μα η οργή όλο φουντώνει

κι όπου να 'ναι η μέρα φτάνει

που ο λαός το "μπαμ" θα κάνει!

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Χειμώνας βαρύς, άγριος, με την οικονομία να 'χει κοκαλώσει, την αγορά να έχει παγώσει, και την κυκλοφορία του... χρήματος να διεξάγεται δυσχερώς! Ταυτόχρονα με την παγωνιά καταρρακτώδης βροχή νέων "μέτρων" και νέων χαρατσωμάτων κάνει τα φτωχόσπιτα να πλημμυρίσουν από απελπισία και τα μικρομάγαζα να βουλιάξουν από τα χρέη. Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τη βαρυχειμωνιά στο καιρικό φαινόμενο "Ελ Νίνιο", αλλά ο κόσμος αποδίδει προσφυώς, όλες τις καταστροφές στον "Ελ Ντίνιο", που κυβερνάει τον τόπο εδώ και δύο χρόνια και τον έχει αποτελειώσει!

Η χειμωνιάτικη εικόνα της χώρας συμπληρώνεται ειδυλλιακά με τα διάφορα... παραμύθια, που αρχίζει να λέει η κυβέρνηση, περί ανάκαμψης της οικονομίας κλπ. και από κάποιους αφελείς, που προσπαθούν να θερμάνουν όνειρα, πλησιάζοντας πότε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και πότε τη δάδα της ΝΔ και διαρκώς οι φουκαράδες... καίνε τη γούνα τους!

Τι χειμώνας βαρύς,ίδιος... Γιάννος ή Δρυς,

δύο μέτρα το χιόνι όσο είναι κι η... "ζώνη"!

Τι βοριάς, τι καιρός,σαν το... Μάαστριχτ σκληρός,

θα τεζάρω ως το Μάρτηαπ' τον Κώστα το γδάρτη!

ΜΑΡΤΗΣ

Οι ραγιάδες μισθωτοί, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι, ξεσηκώνονται κατά των σουλτάνων του τόπου και γίνεται χαμός. Με το σύνθημα... "κάτω το φέσι της ΕΟΚ" ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους και "μάχεται" με γροθιές υψωμένες, με πανό και κραυγές αγανάκτησης. Στον ξεσηκωμό του κόσμου η κυβέρνηση αντιτάσσει τις... ρωμαϊκές λεγεώνες των ΜΑΤ, αλλά οι κρανοφόροι δεν κατορθώνουν τίποτε. Η οργή του κόσμου δεν είναι βλέπεις... ρόδα τρακτέρ για να την ξεφουσκώσουν, ανοίγοντας τη βαλβίδα!

Για να προβοκάρει, τότε, η κυβέρνηση το γενικό ξεσηκωμό, αρχίζει να υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Διαψεύδεται όμως από τα... γουργουρητά της κοιλιάς των εξεγερμένων, από τη διπλή καμπούρα που εξέχει στην πλάτη τους, λόγω των βαρών που σηκώνουν, και από το "ζωνάρι" που τους σφίγγει ανελέητα, επί σειρά ετών.

Ως έσχατο, τότε, μέσον αντιμετώπισης της λαϊκής έκρηξης η κυβέρνηση εφευρίσκει τον "κοινωνικό διάλογο". "Σταματήστε την πάλη κι ελάτε να τα βρούμε", λέει στους εξεγερμένους πονηρά, αλλά εκείνοι δεν πέφτουν στην παγίδα και απαντούν: "βρε άει στο... διάλο(γο), μπαγαπόντηδες και λωποδύτες"!

Συνήλθαν και συζήτησανπερί της ανεργίας

και ό,τι αποφάσισαν το γράψαν απευθείας

επάνω σε επίσημον, λευκό, χαρτί... υγείας!

Και το "συμβόλαιον" αυτό, μετά, το κάναν ρόλο,

κι οι άρχοντες το τήρησαν- μπράβο τους - εν συνόλω,

...σκουπίζοντας οι άθλιοι τον στρογγυλό τους ...ώλο!

ΑΠΡΙΛΗΣ

Η Ελλάδα σταυρωμένη - όπως πάντα - μεταξύ δύο ληστών. Των δύο μεγάλων κομμάτων, δηλαδή, που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα και καρφώνουν ανελέητα τη χώρα και λογχίζουν τα πλευρά της και παίζουν στα ζάρια τα ιμάτιά της. Και ταυτόχρονα ποτίζουν "όξος και χολή" το δύστυχο λαό, που έχει φτάσει πλέον στο σημείο να "παραδίδει πνεύμα", από την άγρια αφαίμαξη, τη σκληρή λιτότητα και όλα τα άλλα δεινά της "σύγκλισης". "Και θέσαντες επί της κεφαλής αυτού στέφανον εξ ακανθών τον περιέπαιζον λέγοντες: χαίρε βασιλεύ"!

Ε, τιποτένιοι, άδικοι και ψοφοειδείς Πιλάτοι και Καϊάφες της πολιτικής, τώρα βασανίζετε και λοιδορείτε το λαό, αλλά όταν έρθει η μέρα της Ανάστασής του (και θα 'ρθει) μήτε ίχνος θα μείνει από τη θλιβερή παρουσία σας και το αισχρό σύστημα, που οικοδομήσατε και συντηρείτε χάριν των ολίγων!

Θα 'ρθει καιρός, μέρα θα 'ρθει

που ο λαός θ' αναστηθεί,

κρατώντας κόκκινη παντιέρα,

ψηλά θ' ανέβει στον αέρα,

θ' ανυψωθεί μες σε νεφέλες,

πατώντας "ζώνες" και Βρυξέλλες!

ΜΑΗΣ

Ο μήνας των ερώτων και το ειδύλλιο ΠΑΣΟΚ - "συν" βρίσκεται στο φόρτε του. "Αχ" ακούγεται από την Τρικούπη, "βαχ" ακούγεται από την Κουμουνδούρου και... "μπλιαχ" απ' το λαό, που ξέρει πως αν τυχόν το ειδύλλιο καταλήξει σε "γάμο" αυτός θα πληρώσει πάλι τη... "νύφη".

Στο μεταξύ, στην Κηφισιά, διοργανώνεται η ετήσια ανθοκομική έκθεση και το πρώτο βραβείο αποσπά ο... Γιώργος Παπανδρέου. Τι παρουσίασε και βραβεύτηκε; Μια φουντωτή... κανναβουριά σε γλάστρα, που ήταν "χάρμα ιδέσθαι" και έσπαγε μύτες!

- Μα επιτρέπονται αυτά τα φυτά; αναρωτιούνταν οι επισκέπτες της έκθεσης.

- Βεβαίως, απαντούσε ο Γιωργάκης. Αν είναι για "ιδίαν χρήσιν" ουδείς ψόγος!

Και τα σχόλια του κόσμου: "Οι Ιταλοί έβγαλαν κάποτε έναν μεγάλο πολιτικό, τον Καμίλ Καβούρ. Τώρα αποκτούμε κι εμείς κάτι ανάλογο, τον... Γιωργάκη Κανναβούρ!

Μια γλάστρα στο μπαλκόνι

να 'χα, λέει,με... αφιόνι,

να τραβάω μια "πρέζα"

και να πέφτω αμέσως τέζα

να "μεθώ" και μες στη ζάλη

να ξεχνώόλο το χάλι!

ΙΟΥΝΗΣ

Πρόωρος καύσωνας. Ο "ήλιος" του ΠΑΣΟΚ ζεματάει τις λαϊκές τάξεις και γίνεται χαμός. Φύλλο δεν κουνιέται στην... αγορά και ο ιδρώτας ρέει ποτάμι από το πρόσωπο των φουκαράδων που κουβαλούν στις πλάτες τους εξοντωτικά βάρη και είναι ζωσμένοι με το σφιχτό "λουρί" της λιτότητας. Ο αφόρητος καύσωνας μετριάζεται κάπως γύρω στις 8.30 το βράδυ, όταν ανοίγουν τα... "παράθυρα" των καναλιών και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες αρχίζουν να... αερολογούν.

Λόγω του "ήλιου" - φονιά ουδείς τολμάει να βγει στο δρόμο ασκεπής. Ετσι οι μισθωτοί κυκλοφορούν με το... φέσι της ΕΟΚ, οι συνταξιούχοι με το... ημίψηλο του Σπράου και οι μικρομαγαζάτορες με το... σομπρέρο των αντικειμενικών κριτηρίων. Καπέλο - για άλλους λόγους - φοράει και η κυβέρνηση. Εμφανίζεται δηλαδή μονίμως με το σκούφο της δημοκρατίας στο κεφάλι, αλλά τόσο τον εκτιμά, ώστε πολλές φορές τον βγάζει, τον αναποδογυρίζει και τον χρησιμοποιεί σαν... δοχείο νυκτός! Είναι εκείνες οι στιγμές ακριβώς που ξεφουσκώνει λάστιχα, που κατάσχει τρακτέρ, που στήνει "αγροτοδικεία", που αντιπαραθέτει τα ΜΑΤ σε όσους διαδηλώνουν, που εξαπολύει τους χαφιέδες της στα εργατικά σωματεία, που "αποκεφαλίζει" βουλευτές της που διαφωνούν.

Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις όχι μόνον ο σκούφος της δημοκρατίας γίνεται "αγγειό" αλλά και το Σύνταγμα "κωλοσφούγγι"!

Ηλιος δυνατός σαν τρέλα

με χτυπάει, μου φέρνει ζάλη

κι... ευτυχώς δέκα "καπέλα"

που φοράω στο κεφάλι,

την ΕΟΚ και όσα άλλα

οι αφέντες μου 'χουν βάλει!

ΙΟΥΛΗΣ

Το καλοκαίρι στο ζενίθ και τα μπάνια δίνουν και παίρνουν. Οι φουκαράδες κολυμπούν στον... ιδρώτα, οι αγάδες κολυμπούν στο... χρήμα και ο Γιάννος με το Δρυ κάνουν... μακροβούτια στις τσέπες του κοσμάκη. Ιδού και ο πρωθυπουργός με το μαγιό του "παρά θίν' αλός". Βάζει λίγο το πόδι του στο νερό και αμέσως το τραβάει γιατί το βρίσκει κρύο σαν τον... Αρσένη. Ο κόσμος τον βλέπει που διστάζει να μπει στη θάλασσα και απορεί λέγοντας: "Τόσες ψυχρολουσίες έχει φάει από "εταίρους" και "συμμάχους" και ακόμη δε συνήθισε;".

Τελικά ο πρωθυπουργός αποφασίζει να μπει και προχωρεί αργά αργά προς τα μέσα. Μόλις όμως το νερό αρχίζει να του φτάνει στα γόνατα, ο Ρούλης ο Τσουκάτος του βάζει τις φωνές από την ακτή:

- Ως εκεί, αρχηγέ, όχι πιο μέσα!

- Γιατί, ρε, Ρούλη;

- Γιατί, αρχηγέ, αν προχωρήσεις κι άλλο θα... βραχούν οι υποσχέσεις που έδωσες προεκλογικά στο λαό και τελικά τις έγραψες λίγο πιο... πάνω απ' τα γόνατά σου!

Χίλιες δυο υποσχέσεις αμολάει

κάθε μπαμπέσης

κι ο λαός πάντα τις χάβει

και το λάκκο του όλο σκάβει!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Αρχίζει ο πολιτιστικός Αύγουστος με παντός είδους "καλλιτεχνικές" εκδηλώσεις. Στο Λυκαβηττό λόγου χάρη εμφανίζονται ο Γιάννος και ο Δρυς και αρχίζουν να παίζουν το γνωστό... βιολί των ελλειμμάτων που πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετους φόρους κλπ.

- Μπαμπά, ρωτάει ο μικρός, ποιο συγκρότημα είναι αυτοί οι δύο;

- Οι... "τρύπες", παιδί μου!

- Και τι όργανα παίζουν;

- Ο ένας... "πιάνω" και ο άλλος "άρπα"!

Στο "Ηρώδειο" εξάλλου ο Ρέππας θριαμβεύει ως... Πινόκιο και ο Σημίτης ως πρωταγωνιστής κουκλοθεάτρου, που κινείται αναλόγως πώς του τραβούν τα "σκοινάκια" οι "όπισθεν" της σκηνής.

- Μπαμπά, ξαναρωτάει ο μικρός. Ποιος είναι αυτός ο φασουλής;

- Σουτ, αναθεματισμένο, γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν βγει πάλι χαφιέδες στην πιάτσα!

- Κι εκείνη η κούκλα, μπαμπά, με τη "ζώνη" στη μέση και τα βάρη στην πλάτη ποια είναι;

- Ο... Κλούβιος, παιδί μου. Ο λαός, δηλαδή, που τραβάει τα πάνδεινα από τους άρχοντές του και όμως όλο αυτούς ψηφίζει...

Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Αυγούστου μετέχει και η... οπισθοδρομική κομπανία της ΝΔ, που επιχειρεί να τραγουδήσει "λαϊκά", αλλά δεν πείθει κανέναν. Αντίθετα, ο "Συν" έχει εξαφανιστεί και δεν ακούγεται πουθενά.

- Καλά τι έπαθαν αυτοί;

- Τίποτε. Απλώς τα έκαναν προ καιρού πλακάκια με την κυβέρνηση και τώρα παίζουν... Σοπέν!

Ο κόσμος που παρακολουθεί τις πολιτι(στι)κές εκδηλώσεις αγανακτεί τελικά με όλους τους θεατρίνους που βλέπει μπροστά του και φωνάζει "γιούχα" ή - άγνωστο γιατί - επικαλείται ένα γνωστό μουσικό συγκρότημα φωνάζοντας ρυθμικά: "Αγαμοι θύται", "Αγαμοι θύται"!

Στου θεάτρου τη σκηνή

φασουλήδες κάθε είδους

τους τραβάνε το σκοινί

και αρχίζουνε τους πήδους,

αχ πώς μου 'ρχεται να φτύσω

και τους μπρος μου και τους πίσω!


ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ξεσπάει φρενίτιδα ενθουσιασμού στους μεγαλοεργολάβους για τα... "χρυσά" που θα πάρουν.

Ο Σημίτης καλεί το Γιάννο και του ζητάει να ετοιμάσει την εθνική ομάδα.- Εννοείτε, φυσικά, κύριε πρωθυπουργέ, τους αθλητές που έχουμε για το στίβο...

- Οχι, ανόητε δεν εννοώ αυτούς. Τους άλλους, τους μισθωτούς, που τους έχουμε για το... στύβω, θέλω να ετοιμάσεις.

- Δηλαδή να εντείνω τις... προπονήσεις τους στα "βάρη", στο "κουπί" και τα παρόμοια αθλήματα;

- Ακριβώς. Και παράλληλα εσύ κι ο Δρυς ν' αρχίσετε να κάνετε περισσότερες... βουτιές στις τσέπες του κοσμάκη, γιατί ποιος νομίζει πως θα πληρώσει τη διοργάνωση;

- Εντάξει, αρχηγέ, θα τους ξετινάξουμε καλά τους "μικρούς" και είμαι σίγουρος ότι θα συγκεντρώσουμε τόσα χρήματα που η διοργάνωση της Ολυμπιάδας θα είναι όντως λαμπρή.

- Λαμπρή δεν ξέρω αν θα 'ναι Γιάννο, αλλά... Λαμπρακική θα είναι σίγουρα!

Πρωταθλητής ο μισθωτός,

Κουταλιανός, λιοντάρι,

σηκώνει "κρίσεις" συνεχώς,

"συγκλίσεις" κι άλλα βάρη

κι επάξια του έδωσαν

το... έπαθλο "ζωνάρι"!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Οι "μεταρρυθμίσεις" του Αρσένη στην παιδεία πηγαίνουν καλά, δεδομένου ότι έχουν καθιερωθεί ήδη το "ανοιχτό πανεπιστήμιο" και το... "κλειστό σχολείο" (λόγω καταλήψεων, απεργιών των καθηγητών κλπ.)! Ικανοποιητικά επίσης λειτουργεί ο θεσμός του πολλαπλού βιβλίου και του... πολλαπλού φροντιστηρίου, ενώ με τις "αλλαγές" που έχουν γίνει, τα πτυχία δίνονται πλέον στους αποφοίτους μέσα σε... κορνίζα, ώστε να είναι έτοιμα για ανάρτηση στον τοίχο!

"Αλλαγές"... μεγάλες πάλι,

στου κασίδη το κεφάλι,

"μεταρρύθμιση" - απάτη,

στων παιδιών πάνω την πλάτη.

"Αλλαγές" εκ θεμελίων

προγραμμάτων και βιβλίων

"μεταρρύθμιση" - φενάκη,

ούνα φάτσα με τον Μάκη!

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Τα κανάλια παρουσιάζουν ήδη τα χειμερινά τους προγράμματα. Σίριαλ, δηλαδή, του... Φωσκόλου και γυμνά σόου.

Ολες οι τολμηρότητες όμως των καναλιών ωχριούν μπροστά στο πρόγραμμα "Μπράβο... ζούλα", που "παρουσιάζει" η κυβέρνηση για να μαζέψει από το λαό την πρόσθετη φορολογία του ενός τρισεκατομμυρίου. Σ' αυτό το πανάθλιο "σόου" όλοι οι φουκαράδες εμφανίζονται θεόγυμνοι, αφού η κυβέρνηση τούς έχει πάρει ως και το... βρακί!

Ασύστολες, λοιπόν, παραβιάσεις του Γιάννου στις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων και ταυτόχρονα προκλητικές παραβιάσεις τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο. Τα τουρκικά "Εφ 16" φτάνουν πολλές φορές μέχρι τη Σκύρο, παρότι ο Ακης τα διώχνει μ' ένα... καλάμι, φωνάζοντας "Ξουτ, ξουτ, παλιόπουλα"!

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το χαβά τους και ο Ακης αντιδρά δυναμικότερα, χρησιμοποιώντας τώρα... αεροζόλ με εντομοκτόνο. Προειδοποιεί δε τους Αμερικανούς ότι αν συνεχίσουν να πετούν τα τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο θα αρπάξει τη... σφεντόνα του και τότε "γαία πυρί μειχθήτω"!

- Τουρκικά πάνω απ' τη Λέρο,

Ακη, κάνουν ένα τόξο

- Μια στιγμή το... φλιτ να φέρω

να τους ρίξω να τα διώξω!

- Τουρκικά πάνω απ' τη Νάξο

κι από πάνω απ' το Κιάτο,

- Ε, το... "λάστιχο" θ' αρπάξω

να τα φέρω όλα κάτω!

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Η κυβέρνηση βγάζει στο "σφυρί" τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, νέες μετοχές του ΟΤΕ και ξενοδοχεία του ΕΟΤ. Οι δημοσιογράφοι ρωτούν το Ρέππα τι συμβαίνει και εκείνος απαντά ήρεμα πως δε συμβαίνει τίποτε το ιδιαίτερο. "Απλώς - λέει - η κυβέρνηση άρχισε την εκτέλεση των... μεγάλων έργων που είχε υποσχεθεί"!

Στα μέσα του Δεκέμβρη κυκλοφορεί νέο χαρτονόμισμα το "εικοσαχίλιαρο", το οποίο έχει στη μια όψη τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και στην άλλη έναν μισθωτό, που ρίχνει... μούντζες και με τα δύο χέρια!

Το μεγάλο πατατράκ όμως γίνεται όταν μαθεύεται ότι φέτος δεν έχει Χριστούγεννα. "Γιατί, ρε, παιδιά;" ρωτούν όλοι. "Γιατί - εξηγούν κάποιοι ενημερωμένοι - ο Ιωσήφ και η Μαρία έμαθαν ότι θα γίνεται πλέον μεγάλη παρακράτηση φόρου σε όσους έχουν παιδιά και αποφάσισαν να μείνουν... άτεκνοι"!

Αν θες να βγούνε ψεύτικες ετούτες οι προβλέψεις,

σήκω και πάλεψελαέ, για να τις ανατρέψεις!

Βάλε καλά μες στο μυαλό και μέσα στο κεφάλι

πως για ν' αλλάξει κάποτε το μαύρο μας το χάλι,

θέλει αντίσταση γερή, ενότητα και πάλη!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Κείμενα: Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣΣκίτσα: Βασίλης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ