ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φορολογική επέλαση καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Το "τρίτο χαράτσι" στις επικουρικές συντάξεις καταδικάζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Και νέα φορολογική επέλαση στα εισοδήματα των συνταξιούχων επιχειρεί η κυβέρνηση, με την απόφασή της να καθιερώσει από φέτος την παρακράτηση φόρου στο καθαρό ποσό των συντάξεων που εισπράττουν οι συνταξιούχοι από τα Ταμεία τους (επικουρικό, μετοχικό, αρωγής ή αλληλοβοήθειας) με συντελεστές: α) 5% για ποσό μέχρι 600 χιλ. δραχμές, β) 10% για ποσά μέχρι 1.400 χιλ. δραχμές και γ) 15% για ποσά μεγαλύτερα των 1.400 χιλ. δραχμών. Με την... "καινοτομία" αυτή, πλήττονται κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη τούς υποχρεώνει να δώσουν στο κράτος άτοκο δάνειο. Κι αυτό γιατί, ενώ οι συνταξιούχοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 1.355.000 δρχ. απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, η κυβέρνηση θα τους παρακρατεί κάθε μήνα από την επικουρική σύνταξη 5%, το οποίο θα τους το επιστρέφει μετά από ένα χρόνο, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την εκκαθάριση του φόρου.

Τη νέα φορομπηχτική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα και το νέο χαράτσι στους συνταξιούχους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.Τονίζει πως πρόκειται για το τρίτο χαράτσι πάνω στις επικουρικές συντάξεις, καθώς ήδη παρατάθηκε μέχρι το 2.001 η ειδική εισφορά μέχρι 5% (άρθρο 60 του ν. 2084/'92), ενώ επίσης πάνω στις επικουρικές συντάξεις ισχύει ειδική εισφορά για την ενίσχυση των προβληματικών Ταμείων (ΛΑΦΚΑ) μέχρι 5%.

Χαρακτηρίζει βαθιά ταξική τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αφού συνεχώς αυξάνει ποσοστιαία η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα γενικά έσοδα του κράτους και υπογραμμίζει: "Απόδειξη γι' αυτό είναι πως το 1996 οι βιομήχανοι και όλοι οι άλλοι συνέβαλαν με 24,7% και οι μισθωτοί με 41,1% και 15,4% οι συνταξιούχοι. Το 1997 οι βιομήχανοι και όλοι οι άλλοι συνέβαλαν με 21,9% και οι μισθωτοί με 44,1% και οι συνταξιούχοι με 17%".

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με τη φορολογία των επικουρικών συντάξεων, πάει να καλύψει την πρόσθετη δαπάνη από τη μείωση κατά πέντε χρόνια της προϋπόθεσης για καταβολή του ΕΚΑΣ και να έχει και όφελος αρκετά δισ. δραχμές.

Καλεί την κυβέρνηση "να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο. Να αυξήσει το αφορολόγητο στα 2 εκατομ. δραχμές και να τιμαριθμοποίηση τα φορολογικά κλιμάκια πάνω από 20%". Επίσης, καλεί τα κόμματα να καταγγείλουν το νέο χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και να καταψηφίσουν το αντιλαϊκό φορομπηχτικό νομοσχέδιο.

Κατάληψη στου Δεδέογλου

Ασύδοτος ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας, προκαλεί τους εργάτες που αφήνει άνεργους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν χτες οι 143 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας "Δεδέογλου" στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει και τις αποζημιώσεις τους, ποσά που συνολικά ξεπερνούν τα 140.000.000 δραχμές.

Επειδή και χτες ο επιχειρηματίας δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις του ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν κατέβαλε δηλαδή τουλάχιστον τις οφειλές από τα δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 2 Γενάρη, προειδοποίησαν πως θα επανέλθουν δυναμικότερα προκειμένου να διεκδικήσουν και από την πολιτεία να εμποδίσει το κλείσιμο του εργοστασίου.

Ο Δεδέογλου, ενώ από τις 23 Δεκέμβρη έχει ανακοινώσει στο σύνολο των εργαζομένων ότι σταματούν από τη δουλιά, λόγω της μεταφοράς της επιχείρησης στην Κομοτηνή, συνεχίζει να απασχολεί πέρα από το διοικητικό προσωπικό και άλλους 10 εργαζόμενους για τη συσκευασία των ρούχων. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η εξαγωγή εμπορευμάτων, αλλά και η μεταφορά μηχανημάτων στο νέο εργοστάσιο στη Θράκη. Διαδικασία, που τουλάχιστον για χτες εμποδίστηκε από τους εργαζόμενους οι οποίοι απέκλεισαν μέχρι το απόγευμα τις εισόδους και εξόδους του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι όρισαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα στις 9 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ακατανόητο παραμένει το γεγονός ότι ο εργοδότης επιδοτείται να κλείσει το εργοστάσιό του στη Θεσσαλονίκη πετώντας στο δρόμο εργάτες μετά από 20 και 10 χρόνια δουλιάς, για να ανοίξει νέα επιχείρηση στην Κομοτηνή. Επίσης, επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ για κάθε εργαζόμενο που έχει προσλάβει στο νέο του εργοστάσιο στη Θράκη.

Μάλιστα, στη συζήτηση που είχε χτες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους πρόβαλλε ως θετικό το παράδειγμα συναδέλφων τους, που δουλεύουν στο εργοστάσιό του στην Κομοτηνή και είναι 4 μήνες απλήρωτοι...

Τέλος, για άλλη μια φορά έριξε στους εργαζόμενους την ευθύνη για την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων τους, σημειώνοντας ότι, αν δεν είχαν βγει στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν, η τράπεζα θα του είχε δώσει το δάνειο που περιμένει για να τους πληρώσει!

ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούν στην απεργία

Να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη στις 15 Γενάρη,καλούν όλους τους ναυτεργάτες η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα δυο σωματεία τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία δίνοντας σ' αυτήν ουσιαστικό περιεχόμενο και διεκδικώντας: Κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά. Αμεση απορρόφηση των ανέργων. Χτύπημα του δουλεμπορικού κυκλώματος. Ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του Καμποτάζ της Ακτοπλοϊας. Αναβάθμιση μισθών και συντάξεων και την κατάργηση των φορομπηχτικών κυβερνητικών μέτρων. Προστασία και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επέκταση του 1264/82 στο χώρο των ναυτεργατών, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ, καθώς και τον εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας.

- Τη Δευτέρα, 12 του μήνα, στα δικαστήρια του Πειραιά εκδικάζεται η προσφυγή που έχουν κάνει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,με την οποία ζητούν την ακύρωση του νόθου συνεδρίου της ΠΝΟ. Τα δυο σωματεία τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η παρουσία των ναυτεργατών στα δικαστήρια είναι επιβεβλημένη.

Επιστολή ΓΣΕΕ για το φορολογικό

Επικαλούμενη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον... "κοινωνικό διάλογο", για "προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων", η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε επιστολή της προς την κυβέρνηση, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε δε συμβάλλει "στην αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης".

Οπως σημειώνεται στην επιστολή, που στάλθηκε στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η διάταξη για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας "απέχει πολύ από το αίτημα απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης". Επίσης σημειώνεται ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δραχμές.

Για το νέο, απαράδεκτο, σύστημα παρακράτησης φόρων η ΓΣΕΕ σημειώνει απλώς ότι παραμένει άδικο για τους μισθωτούς με οικογενειακές υποχρεώσεις "παρά τις οριακές βελτιώσεις"!

ΕΚ Αγρινίου

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου "εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή η κυβέρνηση, παρ' όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι δε θα παρθούν άλλα φορομπηχτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων".

Η συνδικαλιστική οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα νέα φορομπηχτικά μέτρα και τονίζει ότι είναι "άμεση η ανάγκη κοινής δράσης των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική άγριας λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση".

ΓΣΕΕ
Η ΕΣΑΚ απορρίπτει τον απολογισμό

Θέματα σχετικά με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ,την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,το φορολογικό, τους αλλοδαπούς και τις εκρήξεις στη DIANA και τη ΛΑΡΚΟ,συζητήθηκαν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Σχετικά με τους αλλοδαπούς, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ ζήτησαν από την Εκτελεστική Επιτροπή να καταδικαστεί η κυβέρνηση επειδή δεν προετοίμασε σωστά τις δημόσιες υπηρεσίες και τα νοσοκομεία και διευκόλυνε με τη στάση της τη δημιουργία παρασιτικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς. Εκφρασαν επίσης την κατηγορηματική της αντίθεση στον απολογισμό της πλειοψηφίας, ο οποίος απεικονίζει τρία χρόνια συναίνεσης και υποταγής. Οι σύμβουλοι της παράταξης υποστήριξαν επίσης, σε σχέση με την καταγγελία της ΕΓΣΣΕ, ότι πρέπει να γίνει σύντομα η πρώτη συνάντηση με τους εργοδότες και τη Δευτέρα που συνεδριάζει η ολομέλεια της ΓΣΕΕ να εξαγγελθεί πανεργατική απεργία για το Φλεβάρη.

Σύσκεψη για την ανεργία

Με θέμα "Ανεργία - Ανάπτυξη της περιοχής, λήψη αποφάσεων" και με πρωτοβουλία του σωματείου ανέργων και εργαζομένων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις Βοριοκεντρικής Εύβοιας πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή, το πρωί στην Κήρινθο (αίθουσα Αθ. Ζυγομήτρου), ευρεία σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν ο διοικητής του ΟΑΕΔ, ο νομάρχης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, η ΣΕΑ Αγροτών Β/Κ Εύβοιας κ.ά.

Αναβλήθηκε χτες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι οικογένειες δυο ακόμα πνιγμένων του τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ" εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ.Η δίκη θα γίνει στις 18 του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ