ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προγραμματισμένη "αναδίπλωση" Σπράου για τη μονιμότητα
  • "Στη σκιά" της μονιμότητας προωθούνται ωστόσο οι "λειτουργικές" αλλαγές, με στόχο την επιβολή των αντεργατικών μέτρων
  • Εκβιάζονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να αποδεχτούν τις αντιδραστικές αλλαγές
  • Την πλήρη υποστήριξή του στον συνεργάτη του εκφράζει ο Κ. Σημίτης

Το ρόλο του πολιορκητικού κριού για την καλλιέργεια εδάφους και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ο καθηγητής και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Γ. Σπράος, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη δημόσια διοίκηση. Αφού άφησε πάνω από 10 μέρες να "παίζει" ότι με την έκθεσή του προτείνει την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χτες δήλωσε ότι "δεν προτείνει την κατάργηση της μονιμότητας", αλλά πρέπει "οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν αντάξιοι της μονιμότητας"!

Παράλληλα, από το κείμενο της έκθεσης, την οποία έσπευσε να αγκαλιάσει ο Στ. Μπένος, λέγοντας ότι είναι πολύ θετική και κινείται παράλληλα με τις επιλογές του υπουργείου, προκύπτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός νέου μοντέλου δημόσιας διοίκησης, που να υπηρετεί άμεσα και "αποτελεσματικά" τις αντιλαϊκές επιλογές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η οποία σκόπιμα παρουσιάζει με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση, με τη σημερινή διοίκηση "οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν υποστηρίζονται και χωλαίνει η εφαρμογή τους", καθώς και ότι "οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τους αργούς ρυθμούς των δημοσίων υπηρεσιών"! Ακόμα επικρίνεται η δημόσια διοίκηση γιατί "διαχωρίζεται με άκαμπτες διαχωριστικές γραμμές ο δημόσιος από τον ιδιωτικό τομέα" (!) και εμμέσως πλην σαφώς προτείνει την εκχώρηση λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, τίθενται εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους του δημοσίου: ή θα δεχτούν τις αλλαγές ή "θα υποστούν το κόστος της σύγκρουσης με την αναπόφευκτη εξέλιξη", πράγμα που σημαίνει "μείωση των αποδοχών τους"!

Ο Γ. Σπράος δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τα εύσημα που του έχει απονείμει ο Κ. Σημίτης. Ετσι, μαζί με την έκθεση εμφάνισε και την επιστολή του πρωθυπουργού, με ημερομηνία 7 Γενάρη 1998, στην οποία τονίζεται "η εξαιρετική σημασία" που αποδίδει ο Κ. Σημίτης στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και εκφράζει την ελπίδα ότι "η έκθεση θα δώσει την αφορμή σε μια εποικοδομητική συζήτηση, που θα συμβάλει στην κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων". Στη δική του επιστολή προς τον Κ. Σημίτη ο Γ. Σπράος αναφέρει ότι η έκθεση καλύπτει επιλεκτικά ορισμένα θέματα, "κυρίως εκείνα που έχουν οικονομική διάσταση με την ευρεία έννοια του όρου".

Ο "αναπροσδιορισμός της μονιμότητας"

Επιχειρώντας να προσδιορίσει το περιεχόμενο του όρου "αναπροσδιορισμός της μονιμότητας μέσα στα υπάρχοντα συνταγματικά πλαίσια", που υπάρχει στην έκθεση, ο καθηγητής, αφού ανέφερε μια σειρά αρνητικές παρενέργειες του συστήματος, όπως ότι "απορροφά τους ικανούς και άξιους", κατέληξε λέγοντας ότι "πάντως δεν προτείνουμε κατάργηση της μονιμότητας".

Η βασική συντάκτρια της έκθεσης, Αλίκη Κουτσουμάρη, ανώτερη υπάλληλος στο πρώην υπουργείο Προεδρίας, υποστήριξε ότι η πλήρης έννοια του όρου "αναπροσδιορισμός της μονιμότητας" συνδέεται με τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του δημοσίων υπαλλήλων, τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών μετά το πέρας της οποίας ο υπάλληλος μπορεί να απολυθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, κλπ. Παράλληλα επικαλέστηκε την κακή εικόνα που έχουν οι πολίτες για τη δημόσια διοίκηση για να δικαιολογήσει στην ουσία τις προτεινόμενες αντιδραστικές οργανωτικές αλλαγές. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Στ. Μπένος δήλωσε ότι η έκθεση δεν προτείνει κατάργηση αλλά ενδυνάμωση της μονιμότητας.

Υπερασπίστηκε επίσης τα Σώματα των πραιτοριανών που προτείνει η έκθεση να δημιουργηθούν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για πραιτοριανούς, γιατί "είναι δημόσιοι υπάλληλοι". Αποσιώπησε όμως ότι οι ανώτεροι αυτοί υπάλληλοι επιλέγονται - εκτός ιεραρχίας - από την κυβέρνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι αναλαμβάνουν τις ανώτατες θέσεις (γενικών διευθυντών υπουργείων, ΝΠΔΔ, κλπ.) και ότι θα μπορούν να επιλέγονται γι' αυτές τις θέσεις και ιδιώτες, ότι θα είναι εξουσιοδοτημένοι με αυξημένες αρμοδιότητες, ειδικό μισθολόγιο, κ.ο.κ.

Από το κείμενο της έκθεσης προκύπτει αβίαστα ότι οι πέντε αλλαγές που προωθούνται για την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης - η διοίκηση αποτελεσμάτων, ο σχεδιασμός θέσεων εργασίας, η ποιότητα των κανόνων, το Σώμα Οικονομολόγων Διοίκησης και ο Κλάδος Ανώτατων Στελεχών - έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις τομές και τις επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η καθιέρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των περιφερειών αλλά και του "Καποδίστρια", η καθιέρωση των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο υπαλληλικός κώδικας κ.ά.

ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η εκχώρηση νέων προνομίων στους εφοπλιστές

Ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι ρυθμίσεις του οποίου ευνοούν κατάφωρα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα χτυπάνε μια σειρά από κατακτήσεις των εργαζομένων στο χώρο της ναυτιλίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των τελευταίων άρθρων του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, κατήγγειλε ότι και αυτά τα άρθρα κινούνται μέσα στα γενικότερα πλαίσια του νομοσχεδίου, βοηθώντας το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα για τον Ελληνικό Νηογνώμονα που εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλότητας των πλοίων και για τον οποίο τόσες καταγγελίες υπάρχουν, ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιβραβεύει τη στάση του νηογνώμονα, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες εκδίδει πιστοποιητικά κατά παραγγελία, στέλνοντας στο θάνατο τους Ελληνες ναυτικούς μέσα στα σαπιοκάραβα. Πρότεινε δε να αντικατασταθεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας από μία επιτροπή, στην οποία να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι, υπενθυμίζοντας ότι ο νηογνώμονας δεν αναγνωρίζεται ούτε και από την οικογένεια των Ευρωπαϊκών Νηογνωμόνων.

Οσον αφορά το ναυτικό μητρώο ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η θέσπισή του είναι εκτός των άλλων και αντισυνταγματική με στόχο την τεχνητή μείωση της ανεργίας. Επίσης ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι μεθοδεύεται η διάλυση του Οίκου Ναύτου και η ιδιωτικοποίησή του, ενώ χαρίζονται αρκετά δισεκατομμύρια στους εφοπλιστές, τα οποία κανονικά έπρεπε να διατίθενται για την εκπαίδευση τη σπουδαστών του εμπορικού ναυτικού.

Αθλια μεθόδευση

Κουτοπόνηρη και αστεία είναι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να εθίσει την κοινή γνώμη και να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που αξιοποιείται ο καθηγητής Γ. Σπράος, αυτή τη φορά για τις αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ποια είναι η ουσία της άθλιας κυβερνητικής μεθόδευσης; Υπό την απειλή της δαμόκλειας σπάθης της άρσης της μονιμότητας, να περάσει με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις, τις αντεργατικές επιλογές της στη δημόσια διοίκηση.

* * *

Αρχικά ο Γ. Σπράος (διάβαζε ο Κ. Σημίτης) διέρρευσε την έκθεση - "βόμβα" στο"Βήμα", στην οποία προβλήθηκε στην ουσία η κατάργηση της μονιμότητας και η δημιουργία σωμάτων πραιτοριανών, που θα αναλάβουν να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική. Αφησε να αιωρείται το θέμα για πάνω από 10 μέρες και χτες "αναδιπλώθηκε", εξορκίζοντας κάθε ιδέα για κατάργηση της μονιμότητας!

Πίσω, όμως, από αυτό το θόρυβο που προκλήθηκε για τη μονιμότητα - η οποία θα διατηρείται στο προσκήνιο για πολύ καιρό... - η κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς την αντιδραστική μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, ώστε να την καταστήσει "αποτελεσματική" για την πολιτική της. Η συγκρότηση των σωμάτων πραιτοριανών και οι άλλες "λειτουργικές" αλλαγές, αποτελούν απλά τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία, για να επιβληθούν οι κυβερνητικές "τομές" και μέτρα. Οι κυβερνητικές επιδιώξεις στη δημόσια διοίκηση έχουν επανειλημμένα περιγραφεί τόσο από τον Κ. Σημίτη, όσο και από τον Αλ. Παπαδόπουλο. Μόλις προχτές, τις επανέλαβε και ο Στ. Μπένος. Οικονομικότερη δημόσια διοίκηση, που σημαίνει δραστική περικοπή λειτουργικών και κοινωνικών δαπανών - Κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών - Εισαγωγή κριτηρίων "κόστους - οφέλους", ώστε να είναι ανταγωνιστική με τις αντίστοιχες ιδιωτικές λειτουργίες! Αποτελεσματικότερη διοίκηση, εννοείται προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων που υπηρετεί, που σημαίνει μέτρα για το ανθρώπινο προσωπικό, κυρίως πειθαρχικού χαρακτήρα, ώστε να γίνουν οι εργαζόμενοι άβουλα εκτελεστικά όργανα. Εκχώρηση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

* * *

Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, η οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα, για την οποία βέβαια ευθύνεται η πολιτική των μεταπολεμικών κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι, κυρίως στο δημόσιο τομέα, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να παραδοθούν αμαχητί, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης. Αντίθετα, όσο είναι καιρός, πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρούς αγώνες και να οργανώσουν την αντίστασή τους. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Π. Κ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ζητούν την κατοχύρωση της λειτουργίας των κομμάτων

Με τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλο, να ζητούν τη συνταγματική κατοχύρωση της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, ώστε να μην υπάρχουν "διευθυντικές ομάδες" συνεδρίασε χθες η επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ειδικός εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για πολιτικά κόμματα που έχουν καταλήξει σε "προσωποποιημένους μηχανισμούς ελέγχου της βάσης", καθώς και για "διευθυντικές ομάδες". Υποστήριξε δε, ότι οι παραπάνω αρχές πρέπει θα θεσμοθετηθούν συνταγματικά.

Την τοποθέτησή του σχολίασαν στη συνέχεια οι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας. Η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη μίλησε επίσης για "θεσμοθέτηση της λειτουργίας των κομμάτων στο Σύνταγμα", προσθέτοντας και προσωπική της άποψη για την ύπαρξη ειδικού νόμου. Παρέμβαση έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, τασσόμενος επίσης υπέρ της ύπαρξης συνταγματικής επιταγής, ενώ "πακέτο" προτάσεων για το θέμα κατέθεσε και ο Γ. Σουφλιάς σχετικά με τη λειτουργία των κομμάτων και τους βουλευτές.

Ενάντια στην προοπτική συνταγματικής θεσμοθέτησης τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα έχει αποτέλεσμα αφού η εσωτερική λειτουργία των κομμάτων είναι δικό τους θέμα.

Συναντήσεις της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντάται, σήμερα Τετάρτη στις 13.00 μμ, με τη διοίκηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).Η συνάντηση γίνεται στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Λίγο αργότερα, στις 14.00 μμ, η Αλ. Παπαρήγα συναντάται με εκπροσώπους των διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ).Η συνάντηση πραγματοποιείται στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ