Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλια μεθόδευση

Κουτοπόνηρη και αστεία είναι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να εθίσει την κοινή γνώμη και να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που αξιοποιείται ο καθηγητής Γ. Σπράος, αυτή τη φορά για τις αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ποια είναι η ουσία της άθλιας κυβερνητικής μεθόδευσης; Υπό την απειλή της δαμόκλειας σπάθης της άρσης της μονιμότητας, να περάσει με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις, τις αντεργατικές επιλογές της στη δημόσια διοίκηση.

* * *

Αρχικά ο Γ. Σπράος (διάβαζε ο Κ. Σημίτης) διέρρευσε την έκθεση - "βόμβα" στο"Βήμα", στην οποία προβλήθηκε στην ουσία η κατάργηση της μονιμότητας και η δημιουργία σωμάτων πραιτοριανών, που θα αναλάβουν να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική. Αφησε να αιωρείται το θέμα για πάνω από 10 μέρες και χτες "αναδιπλώθηκε", εξορκίζοντας κάθε ιδέα για κατάργηση της μονιμότητας!

Πίσω, όμως, από αυτό το θόρυβο που προκλήθηκε για τη μονιμότητα - η οποία θα διατηρείται στο προσκήνιο για πολύ καιρό... - η κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς την αντιδραστική μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, ώστε να την καταστήσει "αποτελεσματική" για την πολιτική της. Η συγκρότηση των σωμάτων πραιτοριανών και οι άλλες "λειτουργικές" αλλαγές, αποτελούν απλά τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία, για να επιβληθούν οι κυβερνητικές "τομές" και μέτρα. Οι κυβερνητικές επιδιώξεις στη δημόσια διοίκηση έχουν επανειλημμένα περιγραφεί τόσο από τον Κ. Σημίτη, όσο και από τον Αλ. Παπαδόπουλο. Μόλις προχτές, τις επανέλαβε και ο Στ. Μπένος. Οικονομικότερη δημόσια διοίκηση, που σημαίνει δραστική περικοπή λειτουργικών και κοινωνικών δαπανών - Κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών - Εισαγωγή κριτηρίων "κόστους - οφέλους", ώστε να είναι ανταγωνιστική με τις αντίστοιχες ιδιωτικές λειτουργίες! Αποτελεσματικότερη διοίκηση, εννοείται προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων που υπηρετεί, που σημαίνει μέτρα για το ανθρώπινο προσωπικό, κυρίως πειθαρχικού χαρακτήρα, ώστε να γίνουν οι εργαζόμενοι άβουλα εκτελεστικά όργανα. Εκχώρηση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

* * *

Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, η οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα, για την οποία βέβαια ευθύνεται η πολιτική των μεταπολεμικών κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι, κυρίως στο δημόσιο τομέα, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να παραδοθούν αμαχητί, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης. Αντίθετα, όσο είναι καιρός, πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρούς αγώνες και να οργανώσουν την αντίστασή τους. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη λαιμητόμο μονιμότητα και σταθερή εργασία(2010-02-24 00:00:00.0)
Γιατί και πώς θα γίνει "αποτελεσματική"(1998-01-11 00:00:00.0)
Μοχλός αντιλαϊκών μέτρων η έκθεση Σπράου(1998-01-08 00:00:00.0)
Για όλα και για τίποτα...(1996-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ