Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μοχλός αντιλαϊκών μέτρων η έκθεση Σπράου
  • Στα... πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και στη μονιμότητα επιρρίπτει τις ευθύνες για όλα τα δεινά της κρατικής μηχανής η έκθεση του καθηγητή
  • Σε ανεξέλεγκτα σώματα πραιτοριανών της κυβέρνησης ανατίθεται η αποστολή της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων

Μοχλό για την προώθηση σειράς αλλαγών που έχουν ως στόχο να μετατραπεί ο κρατικός μηχανισμός σε περισσότερο αποτελεσματικό για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, αποτελεί η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Σημίτης, χρησιμοποιεί, άλλη μια φορά, τον γνωστό καθηγητή για να περιγράψει τις αλλαγές που "πρέπει" να γίνουν στη δημόσια διοίκηση, ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για την επερχόμενη αντιδραστική μεταρρύθμιση σ' αυτή.

Στην έκθεσή του ο Γ. Σπράος, που διέρρευσε μέσω του "Βήματος" την περασμένη Κυριακή, περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, αποδίδοντας στους εργαζόμενους και στα "προνόμιά" τους τις αιτίες γι' αυτή.

Προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, η έκθεση Σπράου προτείνει τη συγκρότηση ενός εγκάθετου διυπουργικού κλάδου ανώτατων στελεχών διοίκησης, τα οποία θα αναλάβουν με αυξημένες αρμοδιότητες και μισθούς και εν λευκώ να προωθήσουν τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα η έκθεση επαναφέρει το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η κυβερνητική προπαγάνδα εξυπηρετώντας προφανείς σκοπιμότητες, διατήρησε στην επικαιρότητα ολόκληρο το 1997.

Εμπόδιο η μονιμότητα και τα δικαιώματα!

Ειδικά για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Κ. Σπράος ισχυρίζεται ότι "η κατάργησή της δεν οδηγεί κατά κανένα τρόπο προς τη μεταλλαγή της δημόσιας διοίκησης"! Χαρακτηριστική των επιδιώξεων της έκθεσης, που απηχεί βέβαια και τις κυβερνητικές προθέσεις, είναι η διαπίστωση που κάνει στη συνέχεια ότι δηλαδή "η μονιμότητα και τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, αντί να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων στελεχών ταγμένων, κατά τη συνταγματική επιταγή, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση"!

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τους ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους στην κατεύθυνση απρόσκοπτων και αυθαίρετων μετακινήσεων (μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ.), τη χρησιμοποίηση συνεντεύξεων για την ιεραρχική εξέλιξή τους κλπ.

Περιγράφοντας το σώμα των πραιτοριανών που προτείνει να συγκροτηθεί η έκθεση Σπράου αναφέρει ότι "τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση και μεταλλαγή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε διοίκηση αποτελεσμάτων". Αποστολή τους είναι να "εγγυώνται την ποιότητα, την επαγγελματικότητα και τη συνοχή στη δημόσια διοίκηση". Για το σκοπό αυτό ο κλάδος των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης "θα πρέπει να καταλαμβάνει τις σημερινές θέσεις των γενικών διευθυντών των υπουργείων και των περιφερειών μεγάλων νομικών προσώπων και τους προϊσταμένους επιτελικών υπηρεσιών". Οι εγκάθετοι της κυβέρνησης, οι οποίοι μπορούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι από όλες τις βαθμίδες που θα συγκεντρωθούν σε ένα "διυπουργικό κλάδο", θα μπορούν δηλαδή να επιστρατεύονται κατά περίπτωση σε όλες τις υπηρεσίες και να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Εκτός από τη δημιουργία του διυπουργικού κλάδου ανώτατων στελεχών, η έκθεση Σπράου προτείνει και τη δημιουργία "Σώματος Οικονομολόγων Διοίκησης", προκειμένου η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί "με το μικρότερο κόστος". Εκτός των άλλων το σώμα αυτό θα αναλάβει να εισάγει νέες πρακτικές στη δημόσια διοίκηση, όπως η - αυθαίρετη - μέτρηση αποδοτικότητας, ποιότητας, υπολογισμός του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών κλπ. Με άλλα λόγια θα αναλάβει "να καταπολεμήσει τη σπατάλη" στο δημόσιο, δηλαδή να στηρίξει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών του Δημοσίου κ.ο.κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγαίνει μπροστάρης για τις ανάγκες των μονοπωλίων (2016-01-12 00:00:00.0)
Σε ρόλο «πυροσβέστη» των λαϊκών αντιδράσεων (2006-01-19 00:00:00.0)
Αθλια μεθόδευση (1998-01-14 00:00:00.0)
Γιατί και πώς θα γίνει "αποτελεσματική" (1998-01-11 00:00:00.0)
Απορρίπτεται! (1997-10-17 00:00:00.0)
ΔΑΚΕ εναντίον Σπράου, αλλά και Σουφλιά (1997-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ