Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Προσπάθειες πάταξης" της λαθρομετανάστευσης...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Υπό "αυξημένη ευρωπαϊκή πίεση", όπως σημείωνε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι τουρκικές αρχές κινήθηκαν για να "πατάξουν" το εγχώριο κύκλωμα προώθησης λαθρομεταναστών, αλλά πολλοί άσκησαν κριτική χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση "διακοσμητικό σόου" για τη διάσωση των προσχημάτων από την Αγκυρα.

Η τουρκική Βουλή συνεδρίασε την Τρίτη για να συζητήσει το ζήτημα των λαθρομεταναστών και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ θα αναθεωρήσει την πολιτική χορήγησης διαβατηρίων, ενώ υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για την περιφρούρηση των συνόρων της χώρας. Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις εκατοντάδων επίδοξων μεταναστών τις τελευταίες μέρες στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και στα σύνορα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, Τούρκοι υπουργοί δέχτηκαν τις φραστικές βολές του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για το ζήτημα - ειδικά αυτοί των Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επικαλείται το Πρακτορείο, ο Γιλμάζ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μουράτ Μπασεσγκίογκλου, να γίνουν ανακρίσεις και να εξακριβωθούν οι υπεύθυνοι, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, είπε πως "το παίρνουμε είδηση τελευταίοι και το μαθαίνουμε από τους Ιταλούς".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τζεμ αντέτεινε ότι "οι Ιταλοί παίζουν διπλό παιχνίδι". Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Μπασεσγκίογκλου, πρότεινε τη λήψη αυστηρών μέτρων στις εισόδους της χώρας και την επανεξέταση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Παράλληλα, ο Μπασεσγκίογκλου υποστήριξε ότι το όλο θέμα είναι σκηνοθετημένο από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) κι ότι πρόκειται για οικονομικούς και όχι πολιτικούς πρόσφυγες.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις συλλήψεις που έγιναν χτες, αυτόπτες μάρτυρες - όπως ένας ξενοδόχος, αλλοδαποί πελάτες του οποίου συνελήφθησαν - επρόκειτο για κινήσεις "προκειμένου να ικανοποιηθεί η ευρωπαϊκή κριτική". Οι συλληφθέντες αλλοδαποί, είπε ο ίδιος στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", απλώς "θα κρατηθούν για τρεις μήνες και μετά θα αφεθούν ελεύθεροι (...) ποτέ δεν απελαύνονται. Ποιο είναι το νόημα;".

Περίπου 300 αλλοδαποί συνελήφθησαν αυτή τη βδομάδα, όπως και 166 άνθρωποι που κινούνταν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ενας άλλος Τούρκος πολίτης υπέδειξε την Αστυνομία ως "συνεργό" των εμπόρων σάρκας και ελπίδας: "Τόσα χρόνια η Αστυνομία έπαιρνε χρήματα από αυτούς", είπε, κι έτσι εξηγείται το παράδοξο "να περνούν τόσες εκατοντάδες άνθρωποι που διέφευγαν επί χρόνια "απαρατήρητοι"".

Ενας κούρδος είπε ότι "το κύριο πρόβλημα που προκαλεί την έξοδο" είναι η καταπίεση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. "Οσο ο πόλεμος συνεχίζεται και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες, η λαθρομετανάστευση θα συνεχίζεται".

Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τους Κούρδους, στο εξωτερικό μεταφέρονταν επίσης Ασιάτες και Αφρικανοί. Αλλά "ούτε αυτό είναι κάτι το καινοφανές", σχολίασαν κάποιοι από τους πρόσφυγες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλμάζ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", είπε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνάψει συμφωνία με τις χώρες της ομάδας "Σένγκεν" για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Κούρδων μεταναστών.

Τέλος, χτες φάνηκε να απειλείται διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας, εξ αφορμής των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, το Σαββατοκύριακο, ότι "τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφή".

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, για την υπόθεση αυτή κλήθηκε προχτές στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αγκυρα.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου σημείωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση χαίρεται γιατί και η ΕΕ επιτέλους έχει αντιληφθεί πως η λαθρομετανάστευση δεν είναι περιφερειακό ζήτημα". Ο Δ. Ρέππας, υπογράμμισε επίσης πως "όσον αφορά το Κουρδικό, η Τουρκία είναι αυτή που κυρίως, πρέπει στο εσωτερικό της με οικονομικά και πολιτικά μέσα, να αντιμετωπίσει και να λύσει το πρόβλημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο... σιγά (2000-02-01 00:00:00.0)
Αναζητείται τραπέζι διαλόγου (1999-03-09 00:00:00.0)
Φιλολογία "έκδοσης στην Αλβανία" (1998-12-16 00:00:00.0)
Νέος γύρος διπλωματικών πρωτοβουλιών (1998-10-13 00:00:00.0)
Επίθεση "γοητείας" και επιθέσεις του στρατού (1997-09-30 00:00:00.0)
Η επιχείρηση "Γεράκι" συνεχίζεται (1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ