Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος διπλωματικών πρωτοβουλιών

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η Αίγυπτος επανέφερε σε τροχιά τη διπλωματική της προσπάθεια να αποκαταστήσει την "ομαλότητα" στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας, η εκτράχυνση των οποίων απειλεί να προκαλέσει έναν πόλεμο σαν "κεραυνό σε καθαρό ουρανό" στη Μέση Ανατολή. Ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής της διπλωματίας του Καϊρου, συνομιλούσε χτες ξανά με τη "σκληρή" Τουρκική ηγεσία.

Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Μούσα μετέφερε μήνυμα του Σύρου Προέδρου Χάφεζ αλ Ασαντ στον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι λεπτομέρειες του κειμένου του, όπως και της συζήτησης των δύο, δεν έγιναν γνωστές.

Η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", με χτεσινό δημοσίευμά της υποστήριξε πως η συριακή ηγεσία αποφάσισε τελικώς να υποκύψει στην αξίωση της Αγκυρας "να διακόψει τη στήριξή της προς τους Κούρδους αντάρτες", τους μαχητές του "αυτονομιστικού" Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ επέμεινε σε δηλώσεις του προς το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η Αγκυρα αναμένει πιο"στέρεες" κινήσεις από τη Συρία κι όχι απλώς φραστικές ακροβασίες και ανέξοδες "υποσχέσεις". Ο Τζεμ είχε καλωσορίσει την ιρανική διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία, πάντως, με τη σειρά της απέβη κάθε άλλο παρά καρποφόρος.

Την Κυριακή, η Αγκυρα, διά στόματος πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι αρνείται να "ανακτήσει τις αισθήσεις της... " και απείλησε πως"είναι καθήκον μας να βγάλουμε τα μάτια εκείνων που ρίχνουν τα μάτια τους εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας" (!).

Συνέχεια στο ιδιότυπο διπλωματικό "γαϊτανάκι" που περιπλέκεται γύρω από την κρίση Τουρκίας - Συρίας αναμένεται να δώσει ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Σαϊντ Μπιν Μουσταφά, που χτες έφθασε στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Ασαντ.

Ενώ σε επίπεδο στρατιωτικών συμβολισμών, τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται στα σύνορα, όπου αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να πραγματοποιήσουν - όπως δηλώνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του τουρκικού γενικού επιτελείου - γύρο ασκήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ