Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιο... σιγά

Μικρότερη ταχύτητα  στην ελληνοτουρκική προσέγγιση επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει  «προεκλογικά ατυχήματα»

Μείωση της ταχύτητας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, προφανώς για να προληφθούν... προεκλογικά ατυχήματα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται την ερχόμενη Πέμπτη να υποδεχτεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ι. Τζεμ στην Αθήνα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η επιβράδυνση, θα αναζητηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός θα συσκεφτεί με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλο.

Σύμφωνα με την «άποψη» που διαμορφώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα προχώρησε σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκία, δεν έχει, λοιπόν, να κάνει τίποτε περισσότερο παρά να περιμένει την «ανταπόδοση» της Αγκυρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «γραμμή» αυτή έχει ήδη βγει προς τα έξω καθώς ο υπουργός Αμυνας με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε ο Ι. Τζεμ στον Γ. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα για τη δημιουργία μιας ελληνοτουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής ομάδας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών πηγών, αυτή η πρόταση του Ι. Τζεμ, περιγράφει την επιθυμία της Αγκυρας για την αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού σε ζήτημα «υψηλής πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε χτες ότι «η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και αρκετό καιρό, έχει κάνει πολύ ξεκάθαρη τη θέση της. Επιθυμούμε η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπιστεί με καλό πνεύμα και ισχυρή βούληση και από τις δύο χώρες. Καλή βούληση για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό είναι το μνημόνιο, στη συμφωνία του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών Παπούλια και Γιλμάζ. Εχουμε κατ' επανάληψη δηλώσει πως πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μνημόνιο. Σε αυτή τη θέση εν είδει πλαισίου, παραμένουμε. Οι λεπτομέρειες, η εξειδίκευση απασχολεί την κυβέρνηση και θα είναι μεταξύ των άλλων, θέμα που θα απασχολήσει και τη σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρωθυπουργό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ