Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MΠ. AΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Οι φιέστες δεν κρύβουν την εγκατάλειψη

Οι φιέστες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν την απελπιστική κατάσταση την οποία βιώνουν εδώ και μήνες οι σεισμόπληκτοι, τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.

Η καθυστέρηση, τόνισε, είναι μεγάλη, ενώ δεν έχουν παρθεί μέτρα ανισεισμικής προστασίας, επιβεβαιώνοντας τα όσα έγκαιρα είχε πει το Κόμμα μας, αφού φάνηκε ότι το κράτος της ΟΝΕ, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί ούτε τα στοιχειώδη να εξασφαλίσει στους πολίτες της. Αποτέλεσμα ο εμπαιγμός και η αδιαφορία, αφού το ουσιαστικό κόστος της αποκατάστασης θα το σηκώσουν οι ίδιοι οι σεισμοπαθείς. Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε, ότι για την κρατική αρωγή της ανακατασκευής των κατοικιών στον προϋπολογισμό του 2000 προβλέπτονται μόλις 16 δισ. δρχ., όταν οι ίδιοι οι επίσημοι κάνουν λόγο για ύψος αποκατάστασης που ξεπερνά το ένα τρισ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δε διστάζει να δίνει 4 τρισ. δρχ. για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Ενδεικτικό της εγκατάλειψης είναι και το γεγονός ότι από τις 23. 000 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης εγκρίθηκαν μόνο 9.000 και την ίδια στιγμή τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση για επίταση των άδειων διαμερισμάτων. Οσο δε για τα ποσά που δίνει η κυβέρνηση για την ανακατασκευή, αυτά δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», ενώ ούτε λόγος δε γίνεται για συνολική αντισεισμική πολιτική και προστασία.

Οι εισηγητής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως σε ουσιαστικές λύσεις και κυρίως:

- Να δοθεί διετής παράταση στο επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης και να αυξηθεί το ύψος της επιδότησης.

- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε περισσότεροι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα αυτό.

- Να αυξηθεί στο πραγματικό κόστος της αγοράς το ύψος της κρατικής βοήθειας για ανακατασκευή και επισκευή, να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Η δε δωρεάν κρατική παροχή να υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής κρατικής βοήθειας με βάση κοινωνικά κριτήρια.

- Να εγκατασταθεί επαρκής αριθμός λυομένων για να λειτουργήσουν τα σχολεία και να ληφθούν μέτρα για τη γενικότερη και μακροπρόθεσμη αντισεισμική θωράκιση της χώρας ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Για όλα αυτά, κατέληξε ο Μπ. Αγγουράκης, απαιτείται μία συνολικά διαφορετική πολιτική κατοικίας με άξονα το κράτος και το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των σεισμόπληκτων σε πείσμα της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων επιχειρεί να φιμώσει τον «Ριζοσπάστη» που προβάλλει αυτά τα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ