Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμετακίνητη η τουρκική πλευρά

Αδιάλλακτος ο Ντενκτάς, αμετακίνητος ο Τζεμ, επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς, καθώς ξεκίνησε χτες ο δεύτερος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ

Αισιόδοξος, αλλά αδιάλλακτος εμφανίστηκε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση δύο λεγόμενων κρατών στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την πρώτη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν χτες στη Γενεύη.

Οπως δήλωσε ο κ. Ντενκτάς, υπάρχουν επτά θέματα τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και όχι μόνο τέσσερα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Ερωτηθείς ποια είναι τα επτά αυτά θέματα, ο κ. Ντενκτάς απέφυγε να τα συγκεκριμενοποιήσει, λέγοντας ότι στη Νέα Υόρκη συζητήθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τα γνωρίζει. «Αφού δεν τα κατονόμασε, δε θα τα κατονομάσω ούτε και εγώ», είπε.

Σε ερώτηση αν ευελπιστεί ότι θα υπάρξει πρόοδος, ο κ. Ντενκτάς απάντησε «βεβαίως θα υπάρξει πρόοδος τη στιγμή που αντιληφθείτε ότι το λογότυπο του Μπαϊράκ (σ. σ. πρόκειται για το λογότυπο του τηλεοπτικού σταθμού του ψευδοκράτους, το οποίο απομακρύνθηκε πρόσφατα από το πόντιουμ όπου θα έκαναν δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου) δεν είναι εχθρικό», κατά την έκφρασή του.

Ερωτηθείς αν έθεσε νέες ιδέες στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε ότι το Κυπριακό είναι «παλιό πρόβλημα και δε χρειάζεται νέες ιδέες».

«Χρειάζεται», είπε, «μια ειλικρινή προσέγγιση για επίλυση του προβλήματος, χρειάζεται ρεαλισμό και όταν αυτό υπάρχει, τότε θα έχουμε μια πολύ, πολύ αποτελεσματική λύση».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πραγματικότητες, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι «οι πραγματικότητες είναι ξεκάθαρες, υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, δύο λαοί που κυριαρχούν τους εαυτούς τους τα τελευταία 36 χρόνια», κατά την έκφρασή του.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις ο κατοχικός ηγέτης, υποστήριξε ότι «αν δεν το αποδεχτείτε αυτό, τότε πώς θα μπορέσετε να μας ενώσετε. Το όλο θέμα είναι να ενωθεί η Κύπρος και η Κύπρος είναι διαιρεμένη από τον καιρό που μία από τις κοινότητες προσπάθησε να καταλάβει ολόκληρο το νησί».

Στην ουσία, η ύπαρξη ενός τουρκοκυπριακού «κράτους», κατά την έκφρασή του, «θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και τότε θα οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ τους ώστε να υπάρξει μια ένωση».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος πάνω σε αυτή τη βάση, ο κ. Ντενκτάς απάντησε προκλητικά: «Αν πιστεύετε ότι πάνω στη βάση μιας Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να υπάρξει λύση, τότε θα ονειρεύεστε».

Ο Τζεμ

Ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι «περιορισμένος», τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ σε συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Χάντελσμ πλατ» - υπό τον τίτλο «Η νέα φιλία μεταξύ Αγκυρας και Αθηνών συναντά τα όριά της στο Κυπριακό» - θεωρώντας όμως ταυτόχρονα ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο. «Θεωρούμε το Κυπριακό ως υπόθεση των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών, του τουρκικού τμήματος στη Βόρεια Κύπρο και του ελληνικού στο Νότο και αυτές οι δύο πλευρές πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να πράξουν, προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση», λέει ο Τζεμ, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι δεν επιτρέπεται να «επιβληθεί» στους Τουρκοκυπρίους μία λύση στη βάση του Ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της κυβέρνησής του: «Πιστεύουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα τότε μόνον μπορούν να εξασφαλιστούν, όταν ληφθούν υπ' όψιν οι πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί... Τα δύο τμήματα του νησιού πρέπει ν' αντιμετωπιστούν ως κυρίαρχες ενότητες (οντότητες) και αυτά τα δύο κράτη θα έπρεπε να συνυπάρξουν σε ένα πλαίσιο συνομοσπονδίας...».

Αισιόδοξος ο Κ. Ανάν

Ελπίδες για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου εξέφρασε ο Κόφι Ανάν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είπε πως δε θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Σε σύντομες δηλώσεις μετά τις πρώτες χωριστές συναντήσεις του στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο ΓΓ είπε πως όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι και συζητούνται, χωρίς προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για τις συναντήσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά (2002-08-22 00:00:00.0)
Δε διαφαίνεται αποτέλεσμα στις συνομιλίες (2002-06-20 00:00:00.0)
Τα «δύσκολα» ζητήματα θα προηγηθούν στις απευθείας συνομιλίες (2002-01-08 00:00:00.0)
Οι θέσεις των δύο πλευρών μπροστά στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-29 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τζεμ (2001-11-10 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΟΣ (1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ