Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί τις "διαφορές" η τουρκική κυβέρνηση

Τις θέσεις της για τις βραχονησίδες, τον ελληνικό εναέριο χώρο και την "απευθείας συζήτηση" μεταξύ των "σοφών", επανέλαβε χτες η Αγκυρα

Οι βραχονησίδες του Αιγαίου, ο ελληνικός εναέριος χώρος και οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων, αποτέλεσαν χτες αντικείμενο ανακοινώσεων και δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία επιμένει να διατηρεί ανοιχτά όλα τα θέματα, που έχει καταφέρει να χαρακτηρίζονται ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν υποστήριξε χτες ότι "δεν έχουν καμιά νομική ισχύ οι δραστηριότητες που σχεδιάζει η Ελλάδα σε νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες δεν ανήκουν στην κυριότητά της με βάση συμβάσεις".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι "είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο με τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες". Ο Ουτκάν υποστήριξε ότι "η Ελλάδα, στηριζόμενη στις ενέργειές της αυτές, δεν μπορεί να αξιώσει κανένα δικαίωμα στους σχηματισμούς αυτούς ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση για τις νήσους, τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες είτε κατονομάζονται σε διεθνείς συμβάσεις και δίνονται ξεκάθαρα στην Ελλάδα, είτε δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι δίνονται στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις που ορίζουν αυτές οι συμβάσεις". Ο Ουτκάν υπογράμμισε την ανάγκη να "διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, με τρόπο συμβατό με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις".

Ο Ουτκάν, τέλος, είπε ότι "τα τελευταία εγχειρήματα της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση περί αποφυγής μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο, που ανέλαβε η χώρα αυτή με τη συμφωνία της Μαδρίτης".

Εναέριος χώρος - εμπειρογνώμονες

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, δήλωσε επίσης ότι "είναι σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει καθεστώς εθνικού εναέριου χώρου δέκα μιλίων".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δε θα αναγνωρίσει το καθεστώς εναέριου χώρου δέκα μιλίων, που εφαρμόζει η Ελλάδα κατά παρέκκλιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου".

Ο Ουτκάν, επικαλούμενος ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι "το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έχει προσδιοριστεί και ανακοινωθεί με νόμο της 8ης Οκτώβρη 1936 ως έξι ναυτικά μίλια".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ο εναέριος χώρος οριοθετείται ως ο εναέριος χώρος πάνω από τα χωρικά ύδατα" και είπε ότι "ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι έξι μίλια". Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν χτες, κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του υπουργείου, υποστήριξε ότι "η Ελλάδα δεν επιθυμεί να δώσει στη διαδικασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εικόνα επίσημου διαλόγου και συνομιλιών, εμποδίζει τη συνάντηση των μελών της Επιτροπής και ανησυχεί από τις προσπάθειες της Τουρκίας για ενεργοποίηση της διαδικασίας".

Ο Ουτκάν επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής, δίχως τη συμμετοχή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ