Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Τεράστιες οι ευθύνες

- Σαν υπεύθυνος της ΓΣΕΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, επισκεφθήκατε το εργοστάσιο της DIANA. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματά σας;

- Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητο να κάνουμε ορισμένες γενικές διαπιστώσεις. Για άλλη μια φορά, συναντάμε την πλήρη αυθαιρεσία των εργοδοτών. Ολα μέσα στο χώρο εργασίας υποτάσσονται στο μέγιστο δυνατό κέρδος. Συναντάμε ακόμα μια καθ' όλα εξηγήσιμη αλληλεγγύη της πολιτείας προς τους εργοδότες. Και οι δυο μαζί, από κοινού, αδιαφορούν για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και για το ότι οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους καθημερινά. Θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμο είδος, που εάν φθαρεί, χτυπηθεί από ατύχημα βαρύ ή θανατηφόρο, απλά αντικαθίσταται. Πρόκειται για σαφέστατη ταξική παρέμβαση των εργοδοτών και της πολιτείας. Για την έκρηξη στη DIANA, υπάρχουν πλήθος ερωτήματα και θέσεις. Εγινε η εγκατάσταση του ατμολέβητα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η πολεοδομία, η πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες; Υπήρχε ο επιβαλλόμενος ουσιαστικός έλεγχος και η γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου; Εγιναν τα "τεστ ριπόρτ", δηλαδή η δοκιμαστική λειτουργία του λέβητα κατά την παράδοσή του; Ξέρουμε ότι δεν τηρήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ατμολέβητα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από ειδικευμένο θερμαστή. Δεν υπήρχε την ώρα της έκρηξης συντηρητής. Δεν ξέρουμε, αν στο εργοστάσιο υπάρχει τεχνικός ασφάλειας και γιατρός εργασίας, στο νομό δε λειτουργεί Τεχνική Επιθεώρηση και είναι άγνωστο πότε έγινε στην επιχείρηση η τελευταία επίσκεψη τεχνικού επιθεωρητή. Επίσης, δεν έχει συσταθεί νομαρχιακή επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και εδώ είναι σαφέστατες οι ευθύνες του νομάρχη. Χαρακτηριστικό είναι και ότι στο χώρο είναι ανύπαρκτη η συνδικαλιστική δράση και δεν υπάρχει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

- Τι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδους "κινήτρου", για να είναι οι εργοδότες πιο συνεπείς με τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας;

- Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συνέπειες ενός ατυχήματος έχουν να κάνουν με αυτούς που σκοτώνονται ή τραυματίζονται και το ΙΚΑ, όταν αυτοί είναι ασφαλισμένοι. Είναι απαραίτητο να δούμε τι θα γίνει με την ασφαλιστική εμπλοκή του επαγγελματικού κινδύνου. Ζητάμε να υπάρχει η συμμετοχή των εργοδοτών στην ασφαλιστική κάλυψη και αυτή η συμμετοχή να αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα των ατυχημάτων. Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνδικαλιστική δράση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Απαιτείται να αντιταχθεί ένα μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση γι' αυτά τα ζητήματα.

- Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας;

- Οι εργοδότες πρέπει να υποχρεωθούν στην τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και σε σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, για την αποφυγή του επαγγελματικού κινδύνου. Χρειάζεται ακόμα γραπτή εκτίμηση του πιθανού κινδύνου και λήψη προληπτικών μέτρων. Αυτό όμως είναι θέμα ταξικής πάλης και όχι συμβιβασμού. Ακόμα πρέπει να υπάρξουν τεχνικοί και υγειονομικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις, να προσληφθεί κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό, με τα κατάλληλα μέσα, στις Τεχνικές Επιθεωρήσεις. Εκτός αυτού πρέπει να υπάρχει εργατικός έλεγχος. Σε όλους τους χώρους πρέπει να συσταθούν επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.

Γ. Φ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ