Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Δε συνδέουμε τον εναέριο χώρο με την... ελληνική κυριαρχία, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, επιχειρώντας να προφυλάξει το ρόλο του επιδιαιτητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να προφυλάξει την εικόνα και το ρόλο του "έντιμου επιδιαιτητή" επιχείρησε χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Χωρίς να αναιρέσει τίποτα από την ουσία των απαράδεκτων δηλώσεων που έκανε πριν μερικές μέρες, ο Ν. Μπερνς πάσχισε να πείσει ότι οι ΗΠΑ δε συνδέουν το θέμα του εναέριου χώρου με την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο! Παράλληλα, υπογράμμισε και πρόβαλε τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ν. Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, εξαπέλυσε οξεία επίθεση στις εφημερίδες, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, παρερμήνευσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του και ανέφεραν ότι συνδέει την ελληνική κυριαρχία με το θέμα του εναέριου χώρου. "Δεν είπα αυτό, δεν είναι αλήθεια, δε συνδέουμε αυτά τα θέματα. Σεβόμαστε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο", δήλωσε με έμφαση.

Ερωτηθείς όμως στη συνέχεια αν αποδέχεται τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο, απάντησε: "Αυτό δεν είναι ενεργό ζήτημα, δεν είναι ένα ενεργό θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας"! Ταυτόχρονα όμως έσπευσε να δηλώσει ότι "η θέση μας είναι γνωστή" (σ. σ. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν εναέριο χώρο 10, αλλά 6 μιλίων). Σε άλλη ερώτηση αν η Ελλάδα μειώσει στα 6 μίλια τον εναέριο χώρο, αυτό θα σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα, ο Ν. Μπερνς επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγάγει το θέμα του εναέριου χώρου σε μείζον θέμα. Το κυρίαρχο θέμα, συμπλήρωσε, είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να εργαστούν για να μειώσουν την ένταση και προφανώς η κυριαρχία πρέπει να είναι σεβαστή.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ φάνηκε χρήσιμη, όταν η Τουρκία αποφάσισε να κάνει τις τελευταίες ασκήσεις στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει τον επιδιαιτητικό ρόλο της. Ετσι, υπενθύμισε ότι "εργαστήκαμε να πείσουμε την Τουρκία να τροποποιήσει τις ασκήσεις, επειδή οι Καλόγηροι είναι ελληνική νησίδα", καθώς και ότι "εργαστήκαμε στην κατεύθυνση να είμαστε καλοί εταίροι με την Ελλάδα στο θέμα του Αιγαίου"!!

Η συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή κράτησε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε στον Ν. Μπερνς ότι "η σταθερότητα στην περιοχή ενισχύεται απ' όλους, όταν όλοι σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ