ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αντιλαϊκές προτεραιότητες το '98

Ζητά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην υιοθετούν τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων και να τηρούν ενιαία στάση

Η στοχοπροσήλωση του Κ. Σημίτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της με επιταχυνόμενους μάλιστα ρυθμούς μέσα στο 1998, προέκυψε με σαφήνεια από τα όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο και τη Δυτ. Ελλάδα. "Κανένας εφησυχασμός και χαλάρωση" δεν πρέπει να υπάρξει στις προσπάθειες της κυβερνητικής πολιτικής, ήταν το μήνυμα του Κ. Σημίτη στους βουλευτές. Παράλληλα τους κάλεσε "να μην υιοθετούν άκριτα επιμέρους διεκδικήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων" και να κρατούν μια ενιαία στάση πάνω στα πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν. Στο ίδιο μήκος κύματος τούς ζήτησε να "αδιαφορήσουν" για τις δημοσκοπήσεις γιατί το κυβερνητικό έργο "είναι φυσικό να συναντά αντιδράσεις πελατειακής νοοτροπίας και συντεχνιακού χαρακτήρα".

Στο κεφάλαιο οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 1998 θα είναι χρόνος - σταθμός, γιατί στο χρόνο αυτό θα κριθεί "το στοίχημα της ΟΝΕ". Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο διαπίστωσε πως "αποτελεί αναγκαία συνέπεια του προϋπολογισμού". Μάλιστα υπογράμμισε ότι "από την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του προϋπολογισμού", θα εξαρτηθεί η επίτευξη των στόχων για την οικονομία το '98.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει μια σύγκρουση, όμως "εμείς δε θα πέσουμε στην παγίδα της". Εκτίμησε ότι η πολιτική της Αγκυρας αποσκοπεί στο να εμφανίσει τις δύο χώρες στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι βρίσκονται σε μια διαρκή αντιδικία, γιατί προσβλέπει ότι θα αποκομίσει οφέλη από μια διαμεσολάβηση τρίτων. Ωστόσο, θεωρεί ότι "μια ασταθής, πολιτικά, Τουρκία πιθανόν να διαδραματίσει περαιτέρω αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή".

"Αδύνατες" υποψηφιότητες

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα με αφορμή το χρίσμα που έδωσε η ηγεσία του για τους τρεις μεγάλους δήμους. Αν και δημόσια δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, ωστόσο ο φόβος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να μην υποστηριχτούν οι τρεις υποψηφιότητες από την πλειοψηφία των στελεχών. Σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν ώστε να πειστεί η βάση ότι οι υποψηφιότητες αυτές αποτελούν "επιλογές νίκης", καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Τους φόβους αυτούς δεν κρύβουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε (στον "Πλάνετ") ότι "έχουμε αρκετές πιθανότητες να πετύχουμε στις επιλογές μας", ενώ ακόμα και ο Χρ. Πρωτόπαππας αναγνώρισε (στο "Μέγκα") ότι "η Δαμανάκη είναι επιλογή νίκης αν τη στηρίξουμε όλοι". Ομως ο Δημ. Μπέης, προχώρησε χτες ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα πάρει περισσότερες ψήφους από τη Μ. Δαμανάκη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΡ. ΦΩΤΙΟΥ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Προσπάθεια παραπλάνησης του πειραϊκού λαού μέσω της αλλαγής προσώπων χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα του Χρ. Φωτίου για το Δήμο Πειραιά, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ, σημειώνοντας: "Οι πολίτες του Πειραιά δε θα πέσουν στην παγίδα των μεταμορφώσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οποιουδήποτε άλλου θέλει να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους". Σε δήλωσή της, εξάλλου, η επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά" Ελπίδα Παντελάκη σημειώνει ότι η επιλογή του Χρ. Φωτίου γίνεται προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

"Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό μετά βαϊων και κλάδων του Χρήστου Φωτίου ως υποψήφιου δημάρχου Πειραιά στις προσεχείς εκλογές συνιστά προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή προσώπων να παραπλανήσει τον Πειραϊκό λαό. Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς... Η υλοποίηση όμως της αντιλαϊκής πολιτικής παραμένει", τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ και προστίθεται:

"Η αλλαγή των προτιμήσεων του ΠΑΣΟΚ από το πρόσωπο του επί επτά χρόνια εκλεκτού του Στ. Λογοθέτη, στο πρόσωπο του αμιγούς κομματικού στελέχους Χρ. Φωτίου, δε σημαίνει και αλλαγή πολιτικής για το Δήμο. Ο,τι επί επτά χρόνια έκανε ο Στ. Λογοθέτης εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις εντολές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συνεχίσει να κάνει ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός ή μη δήμαρχος που εξυπηρετεί τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων. Πολιτική που έφτασε το Δήμο Πειραιά στο σημερινό του χάλι. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και ο Χρ. Φωτίου αν εκλεγεί. Τούτο εξάλλου το εγγυάται και η παρουσία του στη Νομαρχία Πειραιά. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν αντιστάθηκε ούτε σε μία επιλογή της κυβέρνησης.Η επιλογή Φωτίου κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ επιβεβλημένη μετά το ξεζούμισμα του Στ. Λογοθέτη και την καταβαράθρωσή του στη συνείδηση του πειραϊκού λαού.

Ετσι, στη θέση ενός ξοφλημένου βάζουν έναν που υποτίθεται ότι είναι πετυχημένος σαν νομάρχης και παλιότερα σαν δήμαρχος και υπουργός, προσπαθώντας να τον παρουσιάσουν σαν "ευρύτερης αποδοχής". Αποδοχής τίνων; Ο ίδιος πάντως σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε ξεκαθαρίσει το πολιτικό του στίγμα δηλώνοντας: "Το σύστημα το πάλεψα και ηττήθηκα. Τώρα το υπηρετώ"".

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ υπογραμμίζει: Οι πολίτες του Πειραιά δε θα πέσουν στην παγίδα των μεταμορφώσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οποιουδήποτε άλλου θέλει να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από λαϊκό μετερίζι σε μακρύ χέρι του κράτους. Εχουν όλοι συνειδητοποιήσει λίγο ή πολύ ότι η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική του δικομματισμού και των παραφυάδων του. Τα προβλήματα της πόλης για να λυθούν χρειάζονται θέσεις και συγκεκριμένη δράση ενάντια στις αιτίες που τα γεννούν. Ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από όλα τα άλλα κόμματα, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη θα ενισχυθεί ο μονόδρομος του αγώνα και η προοπτική ανατροπής αυτής της πολιτικής".

Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη

"Ο νομάρχης Πειραιά κ. Χρ. Φωτίου έδωσε δείγματα γραφής τρία χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις του απέναντι στα προβλήματα ζωής των εργαζόμενων και ανέργων και η στάση του στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που εξελίχθηκαν αυτά τα χρόνια στην πόλη του Πειραιά είναι καθοριστικό κριτήριο του έργου του", τονίζει στη δήλωσή της η επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη και συνεχίζει:

"Το πιο σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει είναι ότι "συμπαραστεκόταν" στα λόγια στους αγώνες των εργαζόμενων και ανέργων, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του κόσμου, ενώ στην πράξη την ίδια στιγμή μέσα από όλες τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου υλοποιούσε κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό και επιλέχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και έγινε η μετακίνησή του στο Δήμο Πειραιά, η οποία εξυπηρετεί αυτούς ακριβώς τους στόχους: Την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τον κόσμο".

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της η Ελπίδα Παντελάκη τονίζει: "Ο λαός του Πειραιά πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα προβλήματα λύνονται με αγώνες και όχι από τους "σωτήρες".

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία έχουν ανάγκη από Δημοτική Αρχή και δήμαρχο που θα συμπαραστέκεται στην πράξη στον αγώνα επιβίωσής τους. Δήμαρχο που θα εμπνέεται από οράματα και ευαισθησίες. Που θα είναι απέναντι στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνθλίβει τη ζωή τους".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στις ελληνικές καλένδες η λειτουργία του

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή

Αμεσος είναι ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει ούτε μέσα στο 1998 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας στη Λάρισα όπως προέκυψε από τα όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης.Κληθείς να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή,ανακοίνωσε ότι ήδη η κατασκευάστρια εταιρία ζήτησε παράταση για την παράδοση του έργου μέχρι τις 31 Μάρτη, ενώ απέφυγε να πει τι ποσό έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 1998 για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Απλώς προχώρησε σε διαβεβαιώσεις ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές θέσεις και υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις, χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να ανακοινώσει συγκεκριμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής, αφού επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή, τόνισε ότι ούτε χτες δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς για τη λειτουργία του απαιτούνται 4,75 δισ. δρχ. τα οποία έπρεπε να είχαν προβλεφτεί εάν υπήρχε πρόθεση λειτουργίας του. Τόνισε ότι έτσι επιβεβαιώνεται πως δεν έχει προβλεφτεί ούτε μία δραχμή και έτσι τελικά θα γίνει αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής, ότι δηλαδή ούτε το 1998 θα λειτουργήσει το νοσοκομείο, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα ήταν έτοιμο το 1997.

ΔΗΚΚΙ
Αποκλείεται η στήριξη της Μ. Δαμανάκη

Σε χθεσινή της συνεδρίαση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΚΙ υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Δ. Τσοβόλα,ανάμεσα στα άλλα αποφάσισε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη 29 Γενάρη, όπου θα εξειδικευτεί η τακτική του ΔΗΚΚΙ στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε ότι "το ΔΗΚΚΙ δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Δαμανάκη", ενώ επανέλαβε την επιλογή του κόμματός του "για ευρύ προοδευτικό, πατριωτικό κοινωνικό μέτωπο, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό", κάνοντας λόγο ότι μπαίνει σαφώς "το δίπολο πρόοδος ή συντήρηση".

ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ
Υποψηφιότητα του άλλου χώρου

"Η υποψηφιότητα Δαμανάκη αφορά σε μια πορεία προδιαγεγραμμένη, η οποία γίνεται με διάφορα βήματα κατά τις ανάγκες των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα", τόνισε ο Λεων. Αυδής,υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, στον "902 Αριστερά στα FM". "Εμάς το θέμα της υποψηφιότητας Δαμανάκη δε νομίζω ότι μας αφορά. Η Μ. Δαμανάκη είναι επικεφαλής ενός σχήματος που τοποθετείται στον άλλο χώρο, στο χώρο της αντίπαλης αντίληψης, της αντίπαλης πολιτικής, που εμείς είμαστε αντίθετοι. Είναι υποψηφιότητα του άλλου χώρου. Υπάρχει ένα διαχωριστικό σημείο γι' αυτές τις εκλογές: Είσαι με την κυρίαρχη πολιτική ή όχι;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ