Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αντιλαϊκές προτεραιότητες το '98

Ζητά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην υιοθετούν τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων και να τηρούν ενιαία στάση

Η στοχοπροσήλωση του Κ. Σημίτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της με επιταχυνόμενους μάλιστα ρυθμούς μέσα στο 1998, προέκυψε με σαφήνεια από τα όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο και τη Δυτ. Ελλάδα. "Κανένας εφησυχασμός και χαλάρωση" δεν πρέπει να υπάρξει στις προσπάθειες της κυβερνητικής πολιτικής, ήταν το μήνυμα του Κ. Σημίτη στους βουλευτές. Παράλληλα τους κάλεσε "να μην υιοθετούν άκριτα επιμέρους διεκδικήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων" και να κρατούν μια ενιαία στάση πάνω στα πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν. Στο ίδιο μήκος κύματος τούς ζήτησε να "αδιαφορήσουν" για τις δημοσκοπήσεις γιατί το κυβερνητικό έργο "είναι φυσικό να συναντά αντιδράσεις πελατειακής νοοτροπίας και συντεχνιακού χαρακτήρα".

Στο κεφάλαιο οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 1998 θα είναι χρόνος - σταθμός, γιατί στο χρόνο αυτό θα κριθεί "το στοίχημα της ΟΝΕ". Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο διαπίστωσε πως "αποτελεί αναγκαία συνέπεια του προϋπολογισμού". Μάλιστα υπογράμμισε ότι "από την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του προϋπολογισμού", θα εξαρτηθεί η επίτευξη των στόχων για την οικονομία το '98.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει μια σύγκρουση, όμως "εμείς δε θα πέσουμε στην παγίδα της". Εκτίμησε ότι η πολιτική της Αγκυρας αποσκοπεί στο να εμφανίσει τις δύο χώρες στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι βρίσκονται σε μια διαρκή αντιδικία, γιατί προσβλέπει ότι θα αποκομίσει οφέλη από μια διαμεσολάβηση τρίτων. Ωστόσο, θεωρεί ότι "μια ασταθής, πολιτικά, Τουρκία πιθανόν να διαδραματίσει περαιτέρω αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή".

"Αδύνατες" υποψηφιότητες

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα με αφορμή το χρίσμα που έδωσε η ηγεσία του για τους τρεις μεγάλους δήμους. Αν και δημόσια δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, ωστόσο ο φόβος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να μην υποστηριχτούν οι τρεις υποψηφιότητες από την πλειοψηφία των στελεχών. Σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν ώστε να πειστεί η βάση ότι οι υποψηφιότητες αυτές αποτελούν "επιλογές νίκης", καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές. Τους φόβους αυτούς δεν κρύβουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε (στον "Πλάνετ") ότι "έχουμε αρκετές πιθανότητες να πετύχουμε στις επιλογές μας", ενώ ακόμα και ο Χρ. Πρωτόπαππας αναγνώρισε (στο "Μέγκα") ότι "η Δαμανάκη είναι επιλογή νίκης αν τη στηρίξουμε όλοι". Ομως ο Δημ. Μπέης, προχώρησε χτες ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα πάρει περισσότερες ψήφους από τη Μ. Δαμανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ