Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
"Απόλυτος άρχων" ο διευθύνων σύμβουλος

"Φύλλο συκής" η επιχειρούμενη εθνική και πολιτική συναίνεση!

Κλίμα γενικότερης πολιτικής συναίνεσης επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τη στιγμή που για λόγους εντυπώσεων δημιουργεί ένα άτυπο πολυμελές όργανο χωρίς αρμοδιότητες, όπως είναι η ονομαζόμενη Εθνική Επιτροπή, καταλύει το ισχύον νομικό καθεστώς και μεταφέρει υπερεξουσίες στα χέρια ενός διορισμένου έμμισθου υπαλλήλου της.

Σε μια συνέντευξη - παρωδία, ο επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής, υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος,παρουσίασε το "σχέδιο νόμου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων", το οποίο πριν καν δοθεί στα κόμματα, είχε διαρρεύσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση, αν και προσπάθησε να αφαιρέσει την τελευταία στιγμή επίμαχες διατάξεις, όπως αυτή που εισάγει το 49% των μετοχών της "ΑΕ Αθήνα 2004" στο Χρηματιστήριο, δεν κρύβει τις προθέσεις της να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, που θα της επιτρέπει την άμεση ανάθεση των έργων στους εκλεκτούς της, και, μάλιστα, κάτω από το μανδύα της διακομματικής συναίνεσης. Αυξημένες αρμοδιότητες και έργα τρισεκατομμυρίων εναποτίθενται στα χέρια του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος "είναι το εκτελεστικό όργανο της εταιρίας, προϊσταται όλων των υπηρεσιών της, διευθύνει τα έργα της, τη δεσμεύει με την υπογραφή του σε όλες τις συμβάσεις ή συναλλαγές, ορίζει τους γενικούς διευθυντές και προεδρεύει του Συμβουλίου που αυτοί συγκροτούν". Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή, που καταβάλλονται προσπάθειες να έχει υπερκομματικό χαρακτήρα, "θα συνεδριάζει με πρωτοβουλία και κατά την κρίση του προέδρου της, θα ενημερώνεται και θα διατυπώνει παρατηρήσεις και συστάσεις". Παράλληλα, η "ΑΕ Αθήνα 2004", "που δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα και λειτουργεί με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας", σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, αποκτάει το δικαίωμα "να καταρτίζει κανονισμούς, οι οποίοι μπορούν να προβλέπουν παρεκκλίσεις από κάθε κείμενη διάταξη για την ανάθεση μελετών και την εκτέλεση δημοσίων έργων" και η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος α, β, "απολαύνει όλων των ατελειών και προνομίων του δημοσίου και απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό τέλος". Με λίγα λόγια, η οργανωτική επιτροπή, προκειμένου να πετύχει επίσπευση της εκτέλεσης των έργων, θα μπορεί με επιμέρους κανονισμούς να προχωράει σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, να παρακάμπτει την ισχύουσα νομοθεσία για περιβαλλοντικές μελέτες, και, φυσικά, να αποφεύγει προσφυγές και χρονοβόρες διαδικασίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, η Εθνική Επιτροπή θα λειτουργεί υπό δύο συνθέσεις: Την ευρεία και την τακτική. Στην ευρεία σύνθεση προβλέπεται να μετέχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υπουργοί και υφυπουργοί που ορίζονται από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της τακτικής, τα οποία ανέρχονται σε εξήντα. Μεταξύ άλλων, στην τακτική επιτροπή θα εκπροσωπούνται ο Δήμος Αθηναίων, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού, αθλητικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων και δεκαπέντε προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου που θα επιλέγονται από τον πρωθυπουργό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής θα είναι δεκαπενταμελές και θα έχει εφταετή θητεία. Θα αποτελείται από τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και δεκατρία μέλη. Το μετοχικό κεφάλαιο της "ΑΕ Αθήνα 2004", σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 8, ορίζεται σε 1 δισ. δρχ. και αντιστοιχεί σε εκατό χιλιάδες μετοχές, τις οποίες αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο. Το ποσόν δεν επαρκεί ούτε για την ...επίπλωση των γραφείων. Επειδή όμως χρήματα δεν υπάρχουν και έσοδα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν προβλέπονται πριν το 2001, το νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο "να αποφασίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου από την εταιρία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ