Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναπόφευκτη η πορεία του κόσμου προς το σοσιαλισμό

Από τη συνέντευξη της Ρ. Κουκούλου στο "Ρ", 10/11/1991

"Το ζωογόνο ποτάμι της επανάστασης του Οχτώβρη κυλάει, τα εμπόδια δυσκολεύουν, αλλά δεν το σταματούν",υπογράμμιζε η Ρ. Κουκούλου σε συνέντευξή της στο "Ρ", στις 10 Νοέμβρη του 1991, σε μια χρονική στιγμή που τα ουρλιαχτά των νικητών για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σκέπαζαν τα πάντα. "Εχει επιβεβαιώσει η πράξη, η εξέλιξη της ανθρωπότητας - τόνιζε η Ρούλα Κουκούλου σ' εκείνη τη διδακτική, για τη στάση που πρέπει να κρατάει ο κομμουνιστής στις ήττες, συνέντευξή της - ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση έβαλε τη σφραγίδα στον αιώνα μας και πάρα πέρα στο μέλλον του κόσμου. Δεν υπάρχει ούτε μια άκρη του πλανήτη μας που να μη συγκλονίστηκε από την αστραπή, τη λάμψη του Οχτώβρη, που να μην έφτασε του Λένιν η φωνή. Εσπασε για πρώτη φορά το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα κι έστησε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος ανοίγοντας το δρόμο της αναπόφευκτης πορείας του κόσμου προς το σοσιαλισμό.

Εδειξε στην πράξη στους εργάτες, στους εργαζόμενους, στους καταπιεζόμενους ότι έχουν τη δύναμη να λυτρωθούν απ' την εκμετάλλευση, να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους, τη δική τους εξουσία.

Βοήθησε στη δημιουργία και ανάπτυξη των κομμουνιστικών κομμάτων και στη διεθνιστική τους αλληλεγγύη. Ενέπνευσε τους υπόδουλους λαούς να ξεσηκωθούν κατά της αποικιοκρατίας, κιόλο και αφυπνίζεται στο πνεύμα του Οχτώβρη η γιγάντια δύναμη των εκατομμυρίων του Τρίτου Κόσμου.

Το διάταγμα της ειρήνης λίγες ώρες μόνο μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης στάθηκε ο πυρσός που φώτιζε το φιλειρηνικό κίνημα των εκατομμυρίων της Γης. Οι ιδέες και τα επιτεύγματα του Οχτώβρη ενέπνευσαν τους εργαζόμενους λαούς στην πάλη τους για τα δικαιώματά τους και πίεσαν τους καπιταλιστές, παρά τη λυσσαλέα επίθεσή τους, να παραχωρούν κατακτήσεις για να μην τα χάσουν όλα. Ηταν και είναι το πνεύμα, οι αξίες, τα αποτελέσματα, και οι κατακτήσεις της Οχτωβριανής Επανάστασης, μοχλός κίνησης της κοινωνίας στην εποχή του περάσματος στο σοσιαλισμό, έστω και αν σήμερα έχουμε μια προσωρινή σοβαρή ήττα στο κομμουνιστικό κίνημα... Καμιά δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει τους κοινωνικούς νόμους, να σταματήσει όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι την ταξική πάλη, να εξαλείψει τα άλυτα προβλήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, να εξοντώσει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.

Ξέρουμε πως η κοινωνική πορεία προχωράει δύσκολα, με ζικ ζακ, με άλματα μπροστά, μα και με οδυνηρές υποχωρήσεις. Ομως η νίκη του σοσιαλισμού είναι νομοτελειακή και αναπότρεπτη".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ