ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασισμένοι για πιο μαζικό, πιο δυναμικό αγώνα

Πρόκριμα για την επιτυχία της κλιμάκωσης του αγώνα της αγροτιάς στις 2 Φλεβάρη, ο χτεσινός επιτυχημένος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από αγρότες των Φαρσάλων

Κόντρα στις ανοιχτές και υπόγειες απειλές για χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων και της δικαστικής ρομφαίας και διαψεύδοντας, στην πράξη, τους "καλοθελητές" που διαδίδουν πως οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι "χαμηλού προφίλ", υποδεέστερες εκείνων των προηγούμενων ετών, οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων απέδειξαν, με τη συμμετοχή τους στο χτεσινό αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, ότι φέτος ο αγώνας της αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο μαζικός, πιο δυναμικός και καλύτερα οργανωμένος.

Τα εκατοντάδες τρακτέρ, που έφτασαν χτες στο Σταυρό Φαρσάλων και η αποφασιστικότητα των αγροτών, που απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Καλαμπάκας - Βόλου,φανερώνουν τη δύναμη της αγωνιζόμενης αγροτιάς κι αποτελούν πρόκριμα για την επιτυχία της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, που αρχίζει στις 2 Φλεβάρη, με τα τρακτέρ να κινούνται προς τα οδοστρώματα των εθνικών δρόμων.

Από νωρίς το πρωί, στις πλατείες των χωριών που βρίσκονται κοντά στο Σταυρό, άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ. Από το Ευύδριο ξεκινάει το "κομβόι" με "κορναρίσματα", μαύρες σημαίες και τους αγρότες να χαιρετούν κάνοντας το σήμα της νίκης. Περνώντας από το Βασίλη,στο "κομβόι" προστίθενται κι άλλα. Κι ύστερα, μέσα από την πόλη των Φαρσάλων. Στη διασταύρωση προς το Σταυρό, αγρότες από το Κατωχώρι και τον Αγιο Γεώργιο,βρίσκονται πάνω στα τρακτέρ και ξεκινούν κι αυτοί.

Στις 11:30 το κομβόι φτάνει στο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής. Εκεί βρίσκονται και πολλά άλλα τρακτέρ, από τα γύρω χωριά.

Το σύνθημα δίνεται και στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες ανεβαίνουν πάνω στις ράγες κι αποκλείουν τις σιδηροδρομικές γραμμές. Για να εκφράσουν τη συμπαράσταση σε συναδέλφους τους που θα δικάζονταν στη Λάρισα και να στείλουν το μήνυμα πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί κόντρα στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, μέσω του κατασταλτικού μηχανισμού και των δικαστηρίων.

Σε μικρή απόσταση από το σημείο της κατάληψης, μια διμοιρία αστυνομικών δυνάμεων παρακολουθεί, διακριτικά. Οι αγρότες, όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά φωνάζουν συνεχώς συνθήματα εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής και της ποινικοποίησης των αγώνων. Δυο τρένα σταματούν και οι αγρότες σπεύδουν να ενημερώσουν τους επιβάτες για το δίκιο του αγώνα τους. Μετά την ενημέρωση και σε ένδειξη καλής θέλησης οι συγκεντρωμένοι αφήνουν τα τρένα να περάσουν.

"Το μήνυμα προς την κυβέρνηση στάλθηκε", λένε μιλώντας στους αγρότες, οιΒ. Μπούτας, Γ. Νταφούλης, Θ. Τσαλόπουλος,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και υπενθυμίζουν το μεγάλο ραντεβού στις 2 Φλεβάρη στις εθνικές οδούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά κανείς αγρότης δεν πρέπει να λείψει.

Μετά από μιάμιση ώρα η συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής λύεται και οι αγρότες ανεβαίνουν στα τρακτέρ για να γυρίσουν στα χωριά τους. Εκεί όπου, όλες αυτές τις μέρες, η ζωή όλων έχει αλλάξει και κινείται στους ρυθμούς του αγώνα. Οι ξωμάχοι του Θεσσαλικού κάμπου περιμένουν με ανυπομονησία τις 2 Φλεβάρη, όταν μαζί με τους αγρότες όλης της Ελλάδας, θα δώσουν μια ακόμη συντριπτική απάντηση στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου - για να συζητήσει τη μέχρι τώρα πορεία και τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
Κινδυνεύουν να μείνουν χέρσα τα χωράφια!

Σε δεινή θέση μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ο Β. Μπούτας, σε περιοδεία του στα χωριά αυτά, κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να μπουν στον αγώνα γιατί "τα προβλήματα των αγροτών είναι κοινά"

Οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Τα νέα μέτρα που πάρθηκαν απ' την κυβέρνηση και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης(ΕΒΖ) οδηγούν ουσιαστικά τους τευτλοπαραγωγούς στο περιθώριο, στον αφανισμό και την απελπισία.

Το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο στα παραλίμνια χωριά της Ξυνιάδας: ΣτοΠεριβόλι,τη Μακρυράχη και την Ομβριακή.Κι αυτό γιατί - λόγω κλιματολογικών συνθηκών - δεν υπάρχει εναλλακτική λύση καλλιέργειας. Πράγμα που σημαίνει πως με τη συρρίκνωση της καλλιέργειας, που αποφασίστηκε για την περιοχή - από 130.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι με προτροπή της ΕΒΖ φέτος τους δόθηκε ποσόστωση σε τόνους που αντιστοιχεί μόλις σε 80.000 στρέμματα - τα χωράφια θα μείνουν χέρσα!

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση ήρθε προχθές το απόγευμα ο Βαγγέλης Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ), που περιόδευσε στα παραλίμνια χωριά της Ξυνιάδας. Και στα τρία αυτά χωριά το κλίμα που επικρατεί είναι ανάλογο με αυτό που επικρατεί στα χωριά της Καρδίτσας: Αγανάκτηση για την κυβερνητική, αντιαγροτική πολιτική, αποφασιστικότητα για τους νέους αγροτικούς αγώνες. Η συγκεκριμένη περιοδεία έγινε στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, που στόχο έχει την ενημέρωση του λαού του νομού για τα νέα αντιαγροτικά κι αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μόνη λύση οι αγώνες

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας οι τευτλοπαραγωγοί της Φθιώτιδας ενημερώθηκαν από τον βουλευτή του ΚΚΕ για τα μέτρα εξόντωσης που παίρνει η κυβέρνηση για τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας. "Αποφάσισε η κυβέρνηση, μαζί με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), να μειώσει από 34% έως 50% τα καλλιεργήσιμα στρέμματα τεύτλων στη χώρα μας και κατά 6% την τιμή του προϊόντος. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Μα φυσικά για να επιτευχθεί ο στόχος των νέων μέτρων που προωθεί η ΕΕ και οι πολυεθνικές τροφίμων, που επιδιώκουν να διώξουν τους μικρομεσαίους αγρότες απ' τα χωράφια τους", είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας. Στόχος, επίσης, υπογράμμισε ο βουλευτής, είναι να μαζευτούν"αργά και σταθερά" τα χωράφια αυτά στα χέρια λίγων κι εκλεκτών, να δημιουργηθούν, δηλαδή, μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκαν ακόμα στην "Αντζέντα 2000", στο "Μητρώο Αγροτών", αλλά και στην αναγκαιότητα να ξεσηκωθούν όλοι οι αγρότες της χώρας, αφού ανεξάρτητα απ' τα προϊόντα που καλλιεργούν είναι όλοι καταδικασμένοι απ' τη σημερινή πολιτική. "Ο αγώνας είναι για όλους μας πια μονόδρομος. Δεν υπάρχει πια άλλη λύση. Κι αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι οι αγρότες να τον δώσουμε ενωμένοι", κατέληξε ο Β. Μπούτας.

Ηδη και στα τρία αυτά χωριά του Δομοκού δεκάδες τρακτέρ έχουν κατέβει στις πλατείες - γεγονός πρωτόγνωρο για τη συγκεκριμένη περιοχή - και οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στις φετινές κινητοποιήσεις.

"Τα δικά μας προβλήματα τώρα ξεκινούν. Το τεύτλο μέχρι πρόσφατα ήταν ένα προϊόν που δεν είχε επηρεαστεί απ' την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Με τα νέα μέτρα, όμως, το χτύπημα για μας είναι καθοριστικό, το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να φύγουμε απ' τα χωράφια μας, γι' αυτό και θ' αγωνιστούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημ. Κοντογιώργης,τευτλοπαραγωγός στο χωριό Περιβόλι. "Ο αγρότης σε αυτές τις περιοχές τώρα αρχίζει να ξυπνά. Γιατί τώρα νιώθει ν' αδειάζει η τσέπη του. Μέχρι τώρα ο αγρότης - δυστυχώς - πρώτα κοίταζε το κόμμα και μετά την τσέπη του", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Βασίλη Καρκάνη,απ' τη Μακρυράχη. "Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αγρότης σε αυτά τα χωριά. Μας κόβουν το ψωμί μας. Θα δώσουμε και μεις τον αγώνα μας, στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας", υπογράμμισε ο Γιώργος Ταμπάκης,απ' την Ομβριακή. Και κατέληξε: "Αλίμονο στους νέους. Τα παιδιά στα χωριά μας υποφέρουν απ' την αβεβαιότητα. Δεν τους επιτρέπουν να μείνουν στον τόπο τους. Απελπισία... ".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες αποφάσεις για τις 2 Φλεβάρη

Οι αγρότες μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους, απομονώνοντας τους διασπαστές

Παρά τις προσπάθειες κάποιων αγροτοπατέρων να "καπελώσουν" και να εκτονώσουν τη διάθεση για μαζικές, συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν και στις 2 του Φλεβάρη θα βγουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους αγρότες της Ημαθίας, της Θεσσαλίας, του Εβρου, της Βοιωτίας και άλλων περιοχών.

Προχτές το βράδυ σε μαζική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων που έγινε στο χωριό Στίβος επαναδραστηριοποιήθηκε η περσινή ΣΕΑ και σήμερα, σε νέα σύσκεψη, θα καθορίσει το πρόγραμμα περιοδειών σε χωριά κλπ. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να αλωνίσουν όλα τα χωριά του Λαγκαδά ξεκινώντας τη Δευτέρα από το χωριό Στίβος με "κομβόι" αγροτικών αυτοκινήτων και τρακτέρ, προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα και να ξεσηκώσουν τους συναδέλφους τους, μοιράζοντας παράλληλα και ενημερωτικό υλικό.

Αντίστοιχα την Κυριακή "κομβόι" τρακτέρ θα ξεκινήσει και από τα Κύμινα για να περιοδεύσει σε όλα τα χωριά της δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι ΣΕΑ που έχουν δημιουργηθεί, οργανώνουν συσκέψεις στα κεφαλοχώρια για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών και τη συγκρότηση νέων ΣΕΑ όπου δεν υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα γίνουν συσκέψεις και στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη των ΣΕΑ δηλώνουν αισιόδοξα για τη συμμετοχή των συναδέλφων τους στις κινητοποιήσεις, αφού όπως αναφέρουν "οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο από τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους, τις καλλιέργειές τους και το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους". Στις 2 του Φλεβάρη οι αγρότες θα βρίσκονται στους δρόμους με παραταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, είτε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, είτε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Στην αντίπερα όχθη και σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της διάθεσης των αγροτών για αγώνες με συνέχεια και προοπτική, οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που ελέγχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλούν τους αγρότες σε μια εκδήλωση περικύκλωσης του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θέτουν αιτήματα για αύξηση των τιμών των προϊόντων και κατάργηση των ποσοστώσεων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο στις 29 Γενάρη

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα "αγροτοδικεία" που στήνει η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν στις 29 Γενάρη και ώρα 9 το πρωί οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου. Την ίδια ώρα οδηγούνται στο δικαστήριο 12 αγρότες του νομού με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του 1996.

Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί τα "προεόρτια" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν. Στην κατεύθυνση αυτή, την Τρίτη 27 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σύσκεψη στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση και μορφή του αγώνα.

Πάντως στο διάστημα μέχρι το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης, κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε ολόκληρο το νομό, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Γενάρη, παραμονή του μεγάλου συλλαλητηρίου, τρία κλιμάκια της ΟΑΣ θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στα χωριά Λεπενού, Κατούνα και Κατοχή. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση καθώς χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούν - καπνά και ελιές - να οδηγούνται στον αφανισμό. Την άσχημη οικονομική κατάσταση των καπνοπαραγωγών του νομού, κάνει ακόμα χειρότερη το "φέσι" των 527 εκατομμυρίων δραχμών που τους οφείλουν οι καπνέμποροι Χαρδαλιάς και Πετρίδη για την προπέρσινη παραγωγή!

Το ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους αγρότες, του εργάτες, τους εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους φορείς του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης και να καταδικάσουν με την αγωνιστική παρουσία τους την ποινικοποίηση των αγώνων και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε λέξη για τα προβλήματα

Να επιβεβαιώσει και με τις δηλώσεις του την πρακτική εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των αγροτών, που ακολουθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις υποτακτικές διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ήρθε χτες ο πρωθυπουργός.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός, όσον αφορά τα αγροτικά θέματα, επικέντρωσε χτες τα λεγόμενά του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις απάτες για το λάδι και τα πορτοκάλια και στην τήρηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Για λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και στην προκειμένη περίπτωση των ελαιοπαραγωγών και πορτοκαλοπαργωγών, ο πρωθυπουργός δε φαίνεται να είπε λέξη και η δημοσιοποίηση των δηλώσεών του έρχεται σε συνέχεια του ψευτοκαυγά που έστησαν για τις απάτες στο λάδι τις προηγούμενες μέρες ο Στ. Τζουμάκας με τη ΝΔ.

Φαίνεται όλους αυτούς τους βολεύει να θολώνουν τα νερά, ενόψει των νέων δυναμικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι αγρότες. Να είναι σίγουροι όμως ότι δε θα τους περάσει και οι αγρότες θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση σε κάθε λογής απατεώνες.

"ΑΓΝΟ"
Μεθοδεύσεις ξεπουλήματος...

Το δρόμο για το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας "ΑΓΝΟ" στρώνουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση της ΑΤΕ. Σε σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας συμφωνήθηκε κατ' αρχάς να γίνει μετοχοποίηση και να μετατραπεί η "ΑΓΝΟ" σε συνεταιριστική ΑΕ. Επίσης αποφασίστηκε να ανατεθεί σε ιδιωτικές μελετητικές εταιρίες η εκπόνηση μελετών για να τροποποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιχειρηματικού σχεδίου "μπίζνες πλαν", αντίστοιχα. Στα πλαίσια αυτά δόθηκε στην ΑΤΕ προσωρινά το μάνατζμεντ της επιχείρησης και αναλαμβάνει να τη χρηματοδοτήσει το επόμενο τρίμηνο με 2,7 δισ. δραχμές.

Τα παραπάνω μέτρα όμως έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις των εργαζομένων, που ζητούν να παραμείνει η "ΑΓΝΟ" ένωση συνεταιρισμών και στην κατεύθυνση αυτή να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την εξυγίανση και ανάπτυξή της.

Περιοδεία Στριφτάρη στη Μεσσηνία

Περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σπύρος Στριφτάρης στη 1 μμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στα γραφεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στις 6.30 θα ξεκινήσει περιοδεία στα χωριά Σουληνάρι, Κρεμμύδια και Γλυφάδα και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ