ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Πάλι σε κινητοποιήσεις γιατροί και εργαζόμενοι

Για 3η φορά σε έξι μήνες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Τεράστιες ελλείψεις κατήγγειλαν σε κλιμάκιο του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το ίδρυμα

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική το δημόσιο σύστημα υγείας αντικατοπτρίζεται σε όλο του το μεγαλείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ξεκινούν τη Δευτέρα κινητοποιήσεις - για τρίτη φορά σε διάστημα έξι περίπου μηνών - διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών από εφημερίες του Νοέμβρη καιΔεκέμβρη του '97, καθώς και να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου στο σύνολό του.

Κοντά τους βρέθηκαν χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και ο Χρ. Καράτζαλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοδευόμενοι από στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων ενημέρωσαν για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, κατήγγειλαν ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβαλλε για τη μη καταβολή το εξής "επιχείρημα": προς το παρόν δε γίνεται να καλυφθούν δαπάνες του '97 από τον προϋπολογισμό του 1998! Ωστόσο, αυτό γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, αφού τις εφημερίες των τελευταίων μηνών του κάθε χρόνου τις πληρώνονταν τους πρώτους μήνες του επόμενου.

Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το 1998 το νοσοκομείο ζήτησε 3,7 δισ. δραχμές για την κάλυψη των αναγκών του, του εγκρίθηκαν μόνο τα 3 δισ. δραχμές. Τα οικονομικά προβλήματαπαραδέχτηκε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, στα στελέχη του ΚΚΕ.

Από την πλευρά γιατρών και εργαζομένων έγιναν επιπλέον σοβαρές καταγγελίες όπως ότι υπάρχει τραγική έλλειψη προσωπικού και οι καθαρίστριες εκτελούν και χρέη τραπεζοκόμων! Δεν υπάρχει φαρμακοποιός, ούτε διαιτολόγος και τα χρέη αυτών εκτελούν διοικητικοί υπάλληλοι! Στο κέντρο υγείας Κιάτου, το οποίο εξυπηρετεί 42.000 κατοίκους, ενώ προβλέπονται 12 οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν μόνο 2, ενώ δεν υπάρχει ασθενοφόρο, χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος, μικροβιολόγος κλπ! Εκτός αυτού, όπως καταγγέλθηκε, το χειμώνα κυκλοφορείς στο εσωτερικό του κτιρίου με... ομπρέλα!

Ο Μπ. Αγγουράκης μιλώντας στους εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κυβερνητική πολιτική και την προσπάθεια της κυβέρνησης να "ανοίξει" το χώρο της υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κατήγγειλε τις θεσμικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, που, όπως τόνισε, θα επιφέρουν τραγικές εξελίξεις στο ΕΣΥ. Τέλος, τους κάλεσε με τη συντονισμένη δράση τους να ασκήσουν πίεση για τη λύση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι μόνο ο αγώνας τους μπορεί να επιβάλλει λύσεις και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα βοηθήσει σ' αυτόν τον αγώνα όσο μπορεί.

Επίθεση δυσφήμισης στον "Ευαγγελισμό"

Ανακοίνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου

"Δεν υποστηρίζουμε ότι στον "Ευαγγελισμό" όλα λειτουργούν καλά και ότι δεν επιδέχονται βελτιώσεις, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ασθενούς που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί απολύτως και ικανοποιητικά" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ιατρική Υπηρεσία (ΙΥ) του νοσοκομείου.

Η ΙΥ του "Ευαγγελισμού" χαρακτηρίζει "επίθεση δυσφημίσεως" το θόρυβο που δημιουργήθηκε τελευταία "με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ και τον "Ευαγγελισμό", ενώ μια καλόπιστη κριτική θα ήταν πάντα καλοδεχούμενη". Ο "Ευαγγελισμός", συνεχίζει η ανακοίνωση της ΙΥ, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης και γι' αυτό παρατηρείται αθρόα προσέλευση ασθενών. Στις εφημερίες προσέρχονται κατά μέσον 1.500 ασθενείς και απ' τα αυτούς οι 300 εισάγονται για νοσηλεία.

"Τόσο σε επίπεδο ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων η παρεχόμενη περίθαλψη είναι υψηλοτάτου επιπέδου, ενώ οι δραστηριότητες των επιστημονικών τμημάτων είναι ευρυτάτου φάσματος. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" αποτελεί κόσμημα για τον ελλαδικό χώρο", υπογραμμίζει η ΙΥ και αναφέρει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και μυελού των οστών, τις εξειδικευμένες θεραπείες καρκινοπαθών, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. Η ΙΥ επισημαίνει τις προσπάθειες που γίνονται από "πλευράς διοικήσεως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των άλλων εργαζομένων" για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις και τη διεθνή πρακτική. "Παράλληλα, τονίζει η ΙΥ, προς το κλινικό έργο, πρέπει να τονιστεί το εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο σε τοπικό επίπεδο συνεδρίων, αλλά και διεθνώς, που είναι εφάμιλλο καταξιωμένων διεθνών κέντρων".

Αναφερόμενη στα περιστατικά θανάτου που υπήρχαν στα δημοσιεύματα, η ΙΥ υπηρεσία επαναλαμβάνει την ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου - ότι δηλαδή συνέβησαν όχι σε μέρα εφημερίας - και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο "Ευαγγελισμός" παρά τις επιθέσεις που δέχεται, θα εξακολουθήσει να είναι το κέντρο αναφοράς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του στον τομέα της δημόσιας υγείας για τον Ελληνα πολίτη".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Η λίστα υποβαθμίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη

Η θέσπιση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης και θα δημιουργήσει ασθενείς δύο κατηγοριών, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με αφορμή τις προχτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της λίστας.

"Φάρμακο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ ή το Ευρωπαϊκό Γραφείο Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ελεγμένο - με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία - τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς αποτελεσματικότητας και ασφάλειας", επισημαίνει ο ΠΦΣ και τονίζει: "Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση αποκλεισμού κάποιου φαρμάκου από τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο μόνος λόγος είναι οικονομίστικος. Μάλιστα, η καταρτιζόμενη λίστα στην Ελλάδα δεν προσομοιάζει με τις αντίστοιχες λίστες στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί χρησιμοποιεί ως κριτήριο το στατικό και "τυφλό" Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) και αγνοεί τα πραγματικά και δυναμικά κριτήρια της κλινικής αποτελεσματικότητας και της φαρμακοοικονομικής αξιολόγησης.Το ΚΗΘ από μόνο του δεν μπορεί να συνεκτιμήσει ούτε τη χρονική διάρκεια της θεραπείας ούτε το συνολικό κόστος, ούτε τις παραμέτρους αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα ή παρενεργειών".

Τα μοναδικά πρακτικά αποτελέσματα της σχεδιαζόμενης λίστας, υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, είναι οι δραστικές περικοπές απαραίτητων φαρμάκων στους ασφαλισμένους και η διάκριση των Ελλήνων πολιτών σε δύο κατηγορίες: Σε τυχερούς προνομιούχους που έχουν τη χρηματική δυνατότητα να αγοράζουν τα απαραίτητα φάρμακα και σε παρίες άτυχους που ως υποζύγια θα υφίστανται τους σκληρούς νόμους των Ταμείων.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β'
Ξεκινάει το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού

Από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για το ιό της ηπατίτιδας Β σε 200.000 νεογέννητα και παιδιά της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Την έναρξη του προγράμματος θα ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, σε ευρεία σύσκεψη των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο περιφερειάρχης, οι νομάρχες, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας, καθηγητές ειδικοί στα θέματα των εμβολίων και εκπρόσωποι των νοσοκομείων και ιατρικών συλλόγων των Νομών Ροδόπης, Εβρου, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

Την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στις 20 Νοέμβρη 1997. Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού ακολουθώντας τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσον αφορά τη μολυσματικότητα από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ποσοστό 2%). Χρόνια ενεργή ηπατίτιδα αναπτύσσεται στο 25%, περίπου, των φορέων.

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θα γίνεται σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη δόση θα χορηγείται ένα μήνα μετά την πρώτη και η τρίτη έξι μήνες μετά την πρώτη. Σημειώνεται ότι όλοι οι εμβολιασμοί θα γίνονται δωρεάν στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, στις διευθύνσεις υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα ιατρεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών και των συμβεβλημένων με αυτά γιατρών, καθώς και στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Ιδρυμάτων Πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη του εμβολιασμού των ανωτέρω ηλικιών για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, καθώς και για τους απόρους και παλιννοστούντες, καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Για τους υπολοίπους ασφαλισμένους τα εμβόλια θα χορηγούνται από τα ταμεία τους. Επίσης, το πρόγραμμα εμβολιασμού θα εφαρμόζεται δωρεάν και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαμαρτυρία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας

Απαράδεκτο και εξοντωτικό χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον κλάδο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ).

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, η επί τέσσερα συνεχή χρόνια εφαρμογή των Αντικειμενικών Κριτηρίων έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους Οδοντιάτρους και οδηγεί τον κλάδο σε αφανισμό. "Η φετινή επιδείνωση των κριτηρίων σε συνδυασμό, με τους πολλούς νέους φόρους που επιβάλλονται, έχουν πάρει το χαρακτήρα της "φορολογικής επιδρομής"", τονίζει χαρακτηριστικά ο ΟΣΑ.

Ο ΟΣΑ εκφράζει την αντίθεσή του στην επιβολή νέων φόρων και δηλώνει ότι μπροστά στον κίνδυνο του επαγγελματικού αφανισμού τους, οι οδοντίατροι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Ζητά, τέλος, να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και μέχρι τότε να παραμείνουν σταθεροί όλοι οι παράγοντες που τα προσδιορίζουν. Ακόμη ζητά να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κλάδου για εκείνες τις ρυθμίσεις που θα αίρουν τις αδικίες των κριτηρίων στα ευπαθή τμήματά του (νέοι οδοντίατροι, γυναίκες - μητέρες οδοντίατροι κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ