Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β'
Ξεκινάει το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού

Από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για το ιό της ηπατίτιδας Β σε 200.000 νεογέννητα και παιδιά της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Την έναρξη του προγράμματος θα ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, σε ευρεία σύσκεψη των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο περιφερειάρχης, οι νομάρχες, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας, καθηγητές ειδικοί στα θέματα των εμβολίων και εκπρόσωποι των νοσοκομείων και ιατρικών συλλόγων των Νομών Ροδόπης, Εβρου, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

Την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στις 20 Νοέμβρη 1997. Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού ακολουθώντας τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσον αφορά τη μολυσματικότητα από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ποσοστό 2%). Χρόνια ενεργή ηπατίτιδα αναπτύσσεται στο 25%, περίπου, των φορέων.

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θα γίνεται σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη δόση θα χορηγείται ένα μήνα μετά την πρώτη και η τρίτη έξι μήνες μετά την πρώτη. Σημειώνεται ότι όλοι οι εμβολιασμοί θα γίνονται δωρεάν στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, στις διευθύνσεις υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα ιατρεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών και των συμβεβλημένων με αυτά γιατρών, καθώς και στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Ιδρυμάτων Πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη του εμβολιασμού των ανωτέρω ηλικιών για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, καθώς και για τους απόρους και παλιννοστούντες, καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Για τους υπολοίπους ασφαλισμένους τα εμβόλια θα χορηγούνται από τα ταμεία τους. Επίσης, το πρόγραμμα εμβολιασμού θα εφαρμόζεται δωρεάν και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ