Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Στο "σκοτάδι" παραμένουν τα κυκλώματα

Πενιχρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις έρευνες των εισαγγελικών λειτουργών για τα κυκλώματα που υπάρχουν στο χώρο των φυλακών και τα οποία ευθύνονται για αποδράσεις κρατουμένων και εμπορία ναρκωτικών. Οι μέχρι τώρα έρευνες "δεν μπόρεσαν" να ρίξουν φως στα κυκλώματα των φυλακών και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μόνο υπόνοιες, ενώ η δράση των κυκλωμάτων δεν αποδεικνύεται. Ετσι, η έρευνα περιορίζεται στην απλή καταγραφή περιστατικών, χωρίς να μπορούν να γίνουν περαιτέρω εισαγγελικές ενέργειες, όπως ποινικές διώξεις κλπ.

Το έναυσμα για την πραγματοποίηση έρευνας στις φυλακές δόθηκε μετά από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου,την οποία ανήγγειλε με πολλές τυμπανοκρουσίες, ύστερα από τις αποδράσεις στις φυλακές Κέρκυρας και Πατρών. Με βάση την υπουργική παραγγελία, οι εισαγγελείς ερευνούν αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας για διακίνηση ναρκωτικών και περιπτώσεις αποδράσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διασυνδέσεις με δικηγόρους, γιατρούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλπ.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, προκύπτει ότι για τις φυλακές Κορυδαλλού από οχτώ κρατούμενους που απέδρασαν μόνο δύο είχαν τον ίδιο δικηγόρο, ο οποίος σήμερα δε βρίσκεται στη ζωή, ενώ άλλοι δύο κρατούμενοι δεν είχαν καθόλου δικηγόρο. Επίσης, δεν προέκυψαν ευθύνες σε ποινικό επίπεδο για σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι ποινικές ευθύνες που είχαν αποδοθεί αφορούσαν αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων.

Στη Χαλκίδα, μόνο μια απόδραση έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία και αφορούσε πλαστογραφία και απάτη. Στην Αμφισσα έγιναν τρεις αποδράσεις κρατουμένων την τελευταία πενταετία, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν τις επόμενες μέρες και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος των δικηγόρων. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα πορίσματα και στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.

Πάντως, σήμερα συνεδριάζουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας για να συζητήσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών. Η τελική έκθεση για τα δρώμενα στο χώρο των φυλακών θα συνταχθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Ζαβολέα πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και συμπληρωματική έκθεση, καθώς η έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού και Θεσσαλονίκης συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ