ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χρυσή εξαίρεση το 1980

Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Μια δεκάδα συμμετοχών σε προκριματικούς αγώνες θα συμπληρώσει αισίως η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή της στον προκριματικό όμιλο για το ΕΥΡΩ 2000.

Στο παρελθόν έχει δώσει το "παρών" εννιά φορές στην ίδια διοργάνωση καταφέροντας να φθάσει στο στόχο της μόνο μια φορά, το 1980, παίρνοντας το εισιτήριο για τα τελικά της Ιταλίας και έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Κάνοντας σήμερα ένα φλας μπακ στο παρελθόν, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα κυριότερα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις προσπάθειες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

1960: Επίσημη πρώτη

Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε ο αριθμός των Ομοσπονδιών που υπάρχει σήμερα και δεν είχαμε προκριματικούς ομίλους αλλά μεμονωμένους αγώνες νοκ άουτ. Ετσι στα τέλη του 1958 η Γαλλία αποτέλεσε τον πρώτο αντίπαλο της Εθνικής στο χορό των προκριματικών σε δυο παιχνίδια νοκ άουτ. Απέναντι στους Ελληνες παίκτες θα βρίσκονταν αστέρια όπως ο κανονιέρης Ζιστ Φοντέν, ο "πασπαρτού" Ραϊμόν Κοπά και ο "ζογκλέρ" Ζοζέ Πιαντονί που τότε ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιδείξει η ποδοσφαιρική Ευρώπη. Ετσι στο πρώτο παιχνίδι στο "Παρκ ντε Πρενς" το 7 - 1 των Γάλλων μάλλον φυσιολογικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Πάντως στον επαναληπτικό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στάθηκε επάξια απέναντι στους Γάλλους καθώς κατάφερε να αποσπάσει το τιμητικό 1 - 1.

1968: Και πάλι η ΕΣΣΔ

Οπως και πριν από ένα χρόνο για τα προκριματικά του Μουντιάλ η ΕΣΣΔ των Γιασίν, Βορονίν, Στρελτσόφ βρέθηκε και πάλι στο δρόμο της Εθνικής μας κόβοντας τα όνειρα για πρόκριση. Πάντως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα πήγε αρκετά καλά αφού κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση του ομίλου συγκεντρώνοντας 6 βαθμούς και πετυχαίνοντας δυο νίκες επί της Φινλανδίας με 2 - 1 και το εκπληκτικό 4 - 1 επί της Αυστρίας. Παράλληλα από αυτές τις δυο χώρες απέσπασε ισοπαλία εκτός έδρας με το ίδιο σκορ, 1 - 1. Οι δύο ήττες όμως από την ΕΣΣΔ με 0 - 1 εντός έδρα και 0 - 4 στη Μόσχα άφησαν δεύτερη την Εθνικής μας. Η βαθμολογία: ΕΣΣΔ 10 (16 - 6), Ελλάδα 6 (8 - 9), Αυστρία 6 (8 - 10), Φινλανδία 2 (5 - 12).

1972: Πλήρης αποτυχία

Δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας εκείνη την εποχή και φυσικά το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να ξεφύγει από το... πνεύμα των ημερών. Τραγικός ο απολογισμός αφού κατάφερε να σημειώσει μόνο μια νίκη επί της Μάλτας με 2 - 0 στην Αθήνα. Από την ίδια χώρα πήρε και το βαθμό της ισοπαλίας στη Βαλέτα με 1 - 1. Από κει και πέρα ακολούθησαν οι διπλές ήττες από Αγγλία 0 - 2 (εντός) 0 - 3 (εκτός) και από Ελβετία 0 - 1 (εντός) και 0 - 1 εκτός. Η βαθμολογία του ομίλου: Αγγλία 11 (15 - 3), Ελβετία 9 (12 - 5), Ελλάδα 3 (3 - 8), Μάλτα 1 (2 - 16).

1976: Η... εκδίκηση της Μάλτας

Αν στην προηγούμενη διοργάνωση η Μάλτα αποτέλεσε την εύκολη λεία για την Ελλάδα, εντούτοις τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε το αίμα της πίσω. Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά με διπλούς θριάμβους. Αρχικά επί της ισχυρής Βουλγαρίας με 3 - 3 στη Σόφια και 2 - 1 στην Αθήνα. Ακολούθως κατέπληξε για άλλη μια φορά τους πάντες αφού απέναντι στη Δυτ. Γερμανία των Μπεκεμπάουερ, Νέτσερ, Οβερατ, Φογκτς, Μάγερ, Χάινκες απέσπασε δυο ισοπαλίες (2 - 2 εντός) (1 - 1 εκτός). Ομως παίζοντας με την αδύναμη Μάλτα στη Βαλέτα κατάφερε να χάσει με 2 - 0 και κάπου εκεί να χάσει το εισιτήριο της πρόκρισης. Το 4 - 0 της Αθήνας μόνο βάλσαμο για τις πληγές μπορεί να χαρακτηριστεί. Η βαθμολογία του ομίλου: Δυτ. Γερμανία 9 (14 - 4), Ελλάδα 7 (12 -9), Βουλγαρία 6 (12 - 7), Μάλτα 2 (2 - 20).

1980: Η χρυσή σελίδα

Η ώρα της επιτυχίας είχε φθάσει. Στις 12 Σεπτέμβρη του 1979 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έγραψε ιστορία με τη νίκη επί της ΕΣΣΔ με 1 - 0 η οποία της έδωσε το εισιτήριο για τα τελικά της Ιταλίας. Το χρυσό γκολ πέτυχε ο Τάκης Νικολούδης. Κι όμως ένα χρόνο πριν τα πάντα είχαν ξεκινήσει στραβά. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι η Εθνική μας είχε γνωρίσει αναπάντεχη βαριά ήττα από τη Φιλανδία με 3 - 0, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η ήττα από την ΕΣΣΔ στο Ερεβάν με 2 - 0. Από κει και πέρα όμως άρχισε η ανάκαμψη καθώς οι διεθνείς μας συνέτριψαν τη Φινλανδία με 8 - 1, ενώ πέτυχαν και μεγάλη νίκη επί της Ουγγαρίας με 4 - 1 στην Αθήνα και απέσπασαν λευκή ισοπαλία στη Βουδαπέστη. Η βαθμολογία: Ελλάδα 7 (13 - 7), Ουγγαρία 6 (9 - 9), Φινλανδία 6 (10 - 15), ΕΣΣΔ 5 (7 - 8).

1984: Μόνον... αναμνήσεις

Μπορεί αυτή τη χρονιά να μη χαρήκαμε τη γεύση της πρόκρισης, όμως η παρουσία της εθνικής θεωρείται αξιοπρεπής αφού κατάφερε να πάρει σπουδαία αποτελέσματα που έμειναν στην ιστορία, όπως η μεγάλη νίκη επί τους Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη με 3 - 2 αλλά και το 0 - 0 από την Αγγλία στο ιστορικό "Γουέμπλεϊ". Ομως η Εθνική μας γνώρισε την ήττα από τους Εγγλέζους στη Θεσ/νίκη με 0 - 3 και από τους Δανούς δυο φορές 0 - 2 (εντός) 0 - 1 (εκτός). Αναδείχτηκε ισόπαλη 2 - 2 με τους Ούγγρους στην Αθήνα, ενώ σημείωσε δυο νίκες επί του Λουξεμβούργου με 1 - 0 εντός και 2 - 0 εκτός.

1988: Εμειναν... οι ελπίδες

Αν και αρχικά η παρουσία των αντιπάλων μας δεν έδινε πολλά περιθώρια για πρόκριση, η Εθνική είχε μια αξιόλογη παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να σημειώσει δυο νίκες επί της Κύπρου (3 - 1 εντός, 4 - 2 εκτός) μια επί της Πολωνίας στην ΑΘήνα με 1 - 0 (στη ρεβάνς της ήττας με 2 - 1 στη Βαρσοβία) καθώς και επί της Ουγγαρίας με 2 - 1 στην έδρα μας. Επίσης απέσπασε ισοπαλία 1 - 1 στο Ρότερνταμ απέναντι στην Ολλανδία των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ. Ομως η αναπάντεχη ήττα από τους αδύναμους εκείνη τη χρονιά Ούγγρους με 3 - 0 έβαλε τέλος στα όνειρα. Από κει και πέρα ακολούθησε ο αγώνας παρωδία με την Ολλανδία στη Ρόδο με 0 - 3, αφού η Εθνική μας παρατάχθηκε με τις ελπίδες για διαμαρτυρία από την αναστολή της αρχικής τιμωρίας της Ολλανδίας για επεισόδια στον αγώνα με την Κύπρο.

1992: Τα όνειρα τελείωσαν στη Λισαβόνα

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας χάθηκαν οι ελπίδες για να περάσει η χώρα μας για δεύτερη φορά σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στον υπέρ πάντων αγώνα η Εθνική μας κάτω από το βάρος των περιστάσεων ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 1 - 0 πραγματοποιώντας απογοητευτική εμφάνιση για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Η Εθνική μας κατάφερε να σημειώσει νίκες στην Αθήνα επί της Μάλτας με 4 - 0, της Πορτογαλίας με 3 - 2 και της Φινλανδίας με 2 - 0. Εκτος έδρα αναδείχτηκε ισόπαλη 1 - 1 με τη Φινλανδία καθώς και με τη Μάλτα με το ίδιο σκορ, ενώ γνώρισε την ήττα από την Ολλανδία δυο φορές (εντός και εκτός) με 2 -0. Η βαθμολογία του ομίλου: Ολλανδία 9 (17 - 2), Πορτογαλία 11 (11 - 4), Ελλάδα 8 (11 - 9), Φινλανδία (5 - 8) 4, Μάλτα 2 (3 - 24).

1996: Απέτυχε στα ντέρμπι

Με ορόσημο την πρώτη πρόκριση στα τελικά ενός Μουντιάλ (ΗΠΑ 1994) η Εθνική μας ρίχτηκε την επόμενη χρονιά στη μάχη των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγγλίας. Στα κρίσιμα παιχνίδια δεν ευτύχησε να πάρει εκείνο το αποτέλεσμα που θα τις έδινε ελπίδες για πρόκριση. Υπέστη δυο ήττες από τη Ρωσία (0 - 3 εντός, 1 - 2 εκτός) από τη Σκοτία εκτός έδρας με 0 - 1, ενώ έχασε και στη Φινλανδία με 1 - 2. Ετσι πήγε χαμένη η νίκη με 1 - 0 επί της Σκοτίας στην Αθήνα που αναπτέρωσε προς στιγμή τις ελπίδες για πρόκριση. Επίσης η Εθνική μας κατάφερε να σημειώσει νίκες επί των Ν. Φερόε με 5 - 1 εκτός και 5 - 0 εντός, και του Σαν Μαρίνου με 2 - 0 εντός 4 - 0 εκτός

Βαθμολογία του ομίλου: Ρωσία 26 (34 - 5), Σκοτία 23 (19 - 3) 23, Ελλάδα 18 (23 - 9), Φινλανδία 15 (20 - 16), Ν. Φερόε 6 (10 - 35), Αγ. Μαρίνος 0 (2 -36).

ΕΥΡΩ 2000 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Η μεγάλη ευκαιρία

Η καλή κλήρωση της προηγούμενης Κυριακής δημιουργεί αισιοδοξία για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2000. Η ταυτότητα των αντιπάλων της Εθνικής ομάδας. Οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των αγώνων

Χαμόγελα αισιοδοξίας για μια αξιόλογη πορεία που θα κάνει τη χώρα μας να δώσει το "παρών" στην πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση της νέας χιλιετίας, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2000, που θα συνδιοργανώσουν η Ολλανδία και το Βέλγιο, σκόρπισε η κλήρωση των προκριματικών ομίλων.

Η Εθνική μας κατατάχθηκε στον 2ο όμιλο, παρέα με τις Γεωργία, Νορβηγία, Αλβανία, Σλοβενία και Λετονία. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι αντίπαλοι θεωρούνται στα μέτρα της ελληνικής ομάδας και σίγουρα οι ελπίδες για να δούμε τη χώρα μας στα τελικά αναπτερώθηκαν.

Κάτι που εκφράστηκε και από τους εκπροσώπους της Ελλάδας, που ήταν παρόντες στην κλήρωση, αμέσως μόλις έγιναν γνωστοί οι αντίπαλοι.

Παρ' όλα αυτά, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε" που έλεγαν και οι αρχαίοι, αφού ο δρόμος των προκριματικών δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλωστε, οι καινοτομίες που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ στο σύστημα διεξαγωγής των αγώνων είναι άγνωστο το πώς θα επηρεάσουν της Εθνική μας ομάδα.

Το καινούριο σύστημα

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής, για πρώτη φορά σε προκριματικούς αγώνες Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα ισχύσει το ίδιο σύστημα όπως στους προκριματικούς του Μουντιάλ. Ετσι λοιπόν, όλοι οι αγώνες θα γίνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που καθορίστηκαν στη συνάντηση της Γενεύης και είναι: 1998: 5 ή 6 του Σεπτέμβρη, 10 ή 11 του Οκτώβρη, 13 ή 14 του Οκτώβρη. 1999: 27 ή 28 του Μάρτη, 30 ή 31 του Μάρτη, 5 ή 6 Ιουνίου, 8 ή 9 Ιουνίου, 4 ή 5 του Σεπτέμβρη, 7 ή 8 του Σεπτέμβρη, 9 ή 10 του Οκτώβρη.

Στα τελικά προκρίνεται από ευθείας η πρώτη ομάδα από κάθε όμιλο, καθώς και η καλύτερη δεύτερη των εννιά ομίλων. Αντίθετα, οι υπόλοιπες οχτώ δεύτερες ομάδες θα δώσουν αγώνες νοκ - άουτ, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις 13 ή 14 ή 17 του Νοέμβρη 1998.

Συνολικά από τους προκριματικούς ομίλους το εισιτήριο για τα τελικά θα πάρουν 14 ομάδες (9 πρώτες, 1 καλύτερη δεύτερη, 4 δεύτερες από τους αγώνες πλέι - οφ), ενώ τις συμμετοχές συμπληρώνουν οι δυο διοργανώτριες χώρες Ολλανδία και Βέλγιο.

Οπως μπορεί να γίνει κατανοητό, οι ημερομηνίες που όρισε η ΟΥΕΦΑ όσον αφορά τη χώρα μας αναγκαστικά θα πρέπει να επιφέρουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και του κυπέλλου για τις δυο επόμενες χρονιές που ακολουθούν.

Παράλληλα, εφόσον η χώρα μας συμμετέχει σε όμιλο 6 ομάδων, θα δώσει 10 παιχνίδια. Αυτό συνεπάγεται ότι για πρώτη φορά θα δούμε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να δίνει δυο παιχνίδια μέσα σε μια βδομάδα. Ο χρόνος θα αποδείξει αν αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός αποδειχτεί καλύτερο για την Εθνική μας ομάδα από το προηγούμενο, όταν έδινε αγώνες με δυο ή και τρεις μήνες διαφορά.

Πάντως το ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όμιλο των έξι ομάδων τής δίνει και ένα παραπάνω οικονομικό πλεονέκτημα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΟΥΕΦΑ, οι ομοσπονδίες των χωρών που συμμετέχουν σε ομίλους των έξι ομάδων θα ενισχυθούν οικονομικά με το ποσό των 8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Οι αντίπαλοι της Εθνικής

Αφήνοντας όμως τα διαδικαστικά και τα οικονομικά, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τους μελλοντικούς αντιπάλους της Ελλάδας και τι έχουν κάνει στο παρελθόν σε προκριματικά Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Τα δόντια του άρχισε να δείχνει τα τελευταία χρόνια το νορβηγικό ποδόσφαιρο, που θα 'λεγε κανείς ότι ξύπνησε από το λήθαργο των περασμένων χρόνων. Κυριότερος πρεσβευτής σε συλλογικό επίπεδο για τη σκανδιναβική χώρα δεν είναι άλλος από τη γνωστή μας Ρόζεμπουργκ, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αξιόλογη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία η Νορβηγία είναι η μόνη εκπρόσωπος της Σκανδιναβίας και μάλιστα εξέπληξε τους πάντες, αφού εξασφάλισε πρώτη από όλες τις ομάδες την πρόκριση και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, τερματίζοντας πρώτη στο όμιλό της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κυνηγοί ταλέντων από όλη τη Γηραιά Ηπειρο να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα βόρεια. Ετσι οι Νορβηγοί παίκτες άρχισαν να διασκορπίζονται σε όλες τις χώρες, φτάνοντας μέχρι το νότο, αφού εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η χώρα μας με τους Μίκλαντ και Στράντλι να φορούν από φέτος τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νορβηγίας ιδρύθηκε το 1902, ενώ μέλος της ΟΥΕΦΑ έγινε το 1954. Με τη χώρα μας έχουν συναντηθεί δυο φορές στο παρελθόν, όπου έχουν σημειώσει μια νίκη και μια ισοπαλία (4-2 τέρματα).

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει 10 συμμετοχές, όπου έδωσε 62 αγώνες, σημειώνοντας 13 νίκες, 13 ισοπαλίες, 36 ήττες. Συνολικά, κατάφερε να πετύχει 65 τέρματα και να δεχτεί 108.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μια πρωτάρα, αλλά με έμπειρους και αξιόλογους παίκτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Εθνική Γεωργίας. Η ομοσπονδία της χώρας ιδρύθηκε το 1992 και την ίδια χρόνια έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ, καθώς μέχρι το 1991 η Γεωργία ανήκε στην ΕΣΣΔ. Ολα αυτά τα χρόνια κυριότερος εκφραστής του γεωργιανού ποδοσφαίρου ήταν η Δυναμό Τιφλίδας, η οποία έφτασε να κατακτήσει και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1981. Από τη χρονιά που έγινε αυτόνομη χώρα δεν έτυχε να συναντηθούν με την Ελλάδα σε κάποια διοργάνωση. Πάντως έχει μια συμμετοχή σε προκριματικά Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (για το 1996 στην Αγγλία) όπου έδωσε 10 αγώνες, με 5 νίκες, 5 ήττες και τέρματα 14-13.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Η ομοσπονδία της δεύτερης χώρας που προέρχεται από την ΕΣΣΔ και θα βρεθεί αντίπαλος της Εθνικής μας ιδρύθηκε το 1991, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ. Με τη χώρα μας δεν έχει συναντηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ μέχρις στιγμής μετράει μια συμμετοχή σε προκριματικά, όπου έδωσε 10 αγώνες. Οι βλέψεις των Λετονών αναμένεται να περιοριστούν σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν αναμένεται να κάνουν κάτι παραπάνω.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μια φίλη από το παρελθόν ξαναβρήκε στο δρόμο της η Εθνική ομάδα, αφού μόλις πρόσφατα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την αντιμετώπισε για τα προκριματικά του Μουντιάλ, σημειώνοντας δυο νίκες, με 2-0 εντός έδρας και 3-0 εκτός. Σε προκριματικά πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετράει μια παρουσία και ο απολογισμός της είναι 10 αγώνες, όπου κατάφερε να σημειώσει 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες.

ΑΛΒΑΝΙΑ: Το τελευταίο δίμηνο οι Αλβανοί έχουν καταφέρει να καταπλήξουν την Ευρώπη δυο φορές. Μια στον τελευταίο αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ, όπου ηττήθηκαν στη Γερμανία με 3-2, κάνοντας τα "πάντσερ" να δουν το χάρο με τα μάτια τους, αφού ενδεχόμενη απώλεια βαθμών ίσως τους έβαζε σε μπελάδες. Επίσης πριν λίγες μέρες σε διεθνές φιλικό παιχνίδι πέτυχαν σπουδαία νίκη επί των Τούρκων στην Αγκυρα και μάλιστα με το βαρύ για τους γηπεδούχους 4-1. Με τη χώρα μας στο παρελθόν έχει συναντηθεί 6 φορές και ο απολογισμός είναι απόλυτα ισορροπημένος, καθώς έχει δυο νίκες, δυο ισοπαλίες και δυο ήττες ενώ τα τέρματα είναι 5-5.

Σε προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχει συμμετάσχει 10 φορές και έχει δώσει 44 αγώνες, σημειώνοντας 6 νίκες, 6 ισοπαλίες και 32 ήττες, ενώ κατάφερε να σκοράρει 27 φορές και να δεχτεί 93 τέρματα.

Στη σύνθεση της γειτονικής χώρας περιλαμβάνονται όμως αρκετά γνωστά ονόματα στο ελληνικό κοινό από τη θητεία τους στις ομάδες της χώρας μας. Πρώτος και καλύτερος ο τερματοφύλακας του Εθνικού και παλιότερα του Ολυμπιακού Φώτης Στρακόσια, ενώ ακολουθούν οι Κατσάι, Κούστα, Μπελά, Ντεμολάρι.

Οι άλλοι όμιλοι

Συγκλονιστικές μονομαχίες αναμένονται να γίνουν σε τρεις ομίλους από τους 9 που καταρτίστηκαν, αφού εκεί έχουν συγκεντρωθεί ομάδες ίδιας δυναμικότητας και η πρόκριση αναμένεται να κριθεί σε λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα στο 4ο όμιλο θα κοντραριστούν η Ρωσία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Ισλανδία και η Ανδόρα. Ρωσία και Γαλλία - σύμφωνα με τα προγνωστικά - αναμένεται να παλέψουν για την πρώτη θέση, αλλά όμως οι Ουκρανοί δείχνουν τα τελευταία χρόνια ότι έχουν όλα τα φόντα να μπουν σφήνα στους μεγάλους.

Στον 5ο όμιλο θα μετάσχουν η Αγγλία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο. Οι τρεις πρώτες φαντάζουν σαν φαβορί για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση του ομίλου, αλλά όμως και η απάντηση των Πολωνών, που τελευταία αγωνίζονται να ξαναβγούν στο προσκήνιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος στον όγδοο όμιλο τα παιχνίδια της τύχης έφεραν αντιμέτωπες τρεις χώρες που προέρχονται από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κροατία, Γιουγκοσλαβία και ΠΓΔΜ θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους στους αγωνιστικούς χώρους και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για φαβορί, άσχετα αν οι δυο πρώτες συγκεντρώνουν κάπως μεγαλύτερες πιθανότητες. Τον όμιλο συμπληρώνει η Μάλτα. Οι υπόλοιποι όμιλοι είναι: 1ος Ιταλία, Δανία, Ελβετία, Ουαλία, Λευκορωσία, 3ος: Γερμανία, Τουρκία, Φινλανδία, Β. Ιρλανδία, Μολδαβία, 6ος: Ισπανία, Αυστρία, Ισραήλ, Κύπρος, Σαν Μαρίνο, 7ος: Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιχνεστάιν, Αζερμπαϊτζάν και 9ος: Σκοτία, Τσεχία, Λιθουανία, Βοσνία, Νησιά Φερόε, Εσθονία.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Τόρε Αντρε Φλο που αγωνίζεται στην Τσέλσι, είναι το μεγάλο αστέρι τη

Ο Τόρε Αντρε Φλο που αγωνίζεται στην Τσέλσι, είναι το μεγάλο αστέρι της Νορβηγίας και ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος για την Εθνική μας

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι στην Καισαριανή

Στην Καισαριανή θα γίνει το μεγάλο ματς της 17ης αγωνιστικής σήμερα στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ο Εθνικός Αστέρας θα φιλοξενήσει τον πρωτοπόρο Αρη, ενώ δύσκολη αποστολή έχει και η δεύτερη στον πίνακα Ελευσίνα που δοκιμάζεται στην Καρδίτσα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής: Νίκη Βόλου - Εδεσσαϊκός, Καλλιθέα - Καλαμαριά, Καρδίτσα - Ελευσίνα, Σέρρες - Καστοριά, Δόξα Δράμας - Λεβαδειακός, Εθνικός Αστέρας - Αρης, Αργος - Τρίκαλα. Αύριο: Παναιτωλικός - Δόξα Βύρωνα (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Λύκοι - Λάρισα (ΕΤ 3). Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3μμ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου για την ΑΕΚ

Δοκιμάζεται στον Κορυδαλλό στο σημαντικότερο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής

Στον Κορυδαλλό θα γίνει το κυριότερο ματς της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Εκεί η πρώτη στη βαθμολογία ΑΕΚ δοκιμάζεται με αντίπαλο την Προοδευτική που καίγεται για τους βαθμούς ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες. Ο Ολυμπιακός που ακολουθεί στη βαθμολογία θα έχει θεωρητικά εύκολο έργο κόντρα στον Αθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στην Τούμπα (5μμ ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ και θέλει να επιστρέψει στις νίκες μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ στο "Νίκος Γκούμας" την περασμένη Κυριακή.

Τα άλλα ματς της αγωνιστικής: στην Καλαμάτα η μαύρη θύελλα φιλοξενεί την Ξάνθη, ενώ στην Πάτρα η Παναχαϊκή θα υποδεχτεί τον Ιωνικό.

Στη Βέροια η ομώνυμη ομάδα θα κοντραριστεί με τον φορμαρισμένο Ηρακλή, ενώ ο Πανιώνιος θα αγωνιστεί στη Νέα Σμύρνη με τον Πανηλειακό. Τέλος, στην Καβάλα η ουραγός ομάδα με νέο προπονητή το Νίκο Γκουλή θα φιλοξενήσει τον Εθνικό.

Οι αγώνες αρχίζουν στις 3μμ.

Η εθνική μας ομάδα όπως παρατάχθηκε στα Προκριματικά του Πανευρωπαϊκού

Η Εθνική μας ομάδα όπως παρατάχθηκε στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1980 και κατάφερε να πάρει την πρόκριση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ