ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

παρουσία

Απόφαση της 6ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
"Να συμβάλουμε στο δυνάμωμα των αγώνων να διευρύνουμε την πολιτική μας παρουσία"

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στη διάρκεια του οποίου εκτιμήθηκε η δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, με βάση την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί από την 3η Σύνοδο, που έγινε στις 24 Αυγούστου 1997. Ιεράρχησε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΚΝΕ το επόμενο εξάμηνο, για τη συνέχιση και ένταση της δράσης της στο κίνημα της νεολαίας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχουν αποφασιστεί. Καθόρισε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των ετήσιων εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων των Οργανώσεων. Το ΚΣ έδωσε το σύνθημα για πρωτοβουλίες, ώστε να συνεχιστούν οι αγωνιστικές διεργασίες στους νέους και τις νέες, για ένταση και να διεύρυνση της πολιτικής παρουσίας της ΚΝΕ σε νέα τμήματα της νεολαίας, βάζοντας γερά στη ζωή τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της, για ενίσχυση μέσα από τη δράση των χαρακτηριστικών της Οργάνωσης. Εβαλε στόχο, φτάνοντας η ΚΝΕ στον ένα χρόνο από το Συνέδριό της, να γίνει πιο ικανή στο πλευρό του ΚΚΕ, προσφέροντας στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου. Αποφάσισε δίμηνη Πολιτική Εξόρμηση (Φλεβάρη - Μάρτη), με στόχο να υποδεχτεί η Οργάνωση τα 80χρονα του ΚΚΕ, αυξάνοντας τις οργανωμένες δυνάμεις της κατά 50%. Η εξόρμηση αυτή θα ανοίξει με εκδήλωση που θα διοργανώσει το ΚΣ στις 8 Φλεβάρη.

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι ολόκληρη η απόφαση της 6ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Α. Εκτιμήσεις από τη δράση μας το προηγούμενο τρίμηνο

Η Οργάνωση κινήθηκε με δυναμική, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη μαζικών διαδικασιών στους νεολαιίστικους μαζικούς φορείς και στην οργάνωση μικρότερων ή μεγαλύτερων κινητοποιήσεων σε Λύκεια - ΑΕΙ - ΤΕΙ - Νυχτερινά. Μαζί με το Κόμμα και τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα δόθηκε η μάχη των δύο πανεργατικών απεργιών, ενώ ήταν έντονη η παρουσία της νεολαίας στους αγροτικούς αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλία.

Το ίδιο διάστημα προχώρησε η υλοποίηση σημαντικών πολιτικών στόχων, που βάλαμε σαν Κόμμα, και με τη δική μας συμβολή. Ο αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου, με την καθοριστική παρουσία του εργατικού κινήματος και των δικών μας δυνάμεων στις κεντρικές εκδηλώσεις και στις δεκάδες εκδηλώσεις στην επαρχία. Η επιτυχής εκκίνηση των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του Κόμματος. Η υπερκάλυψη του οικονομικού πλάνου της ΚΝΕ στην Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ. Η ένταξη στην Οργάνωση εκατοντάδων νέων συντρόφων το τρίμηνο Οκτώβρης - Δεκέμβρης.

Ολα τα καθοδηγητικά όργανα,εκτιμώντας τη δουλιά που ανέπτυξε κάθε οργάνωση, θα αναδείξουν συγκεκριμένα δυνατότητες, διαθέσεις, αλλά και τις πολλές ελλείψεις που υπήρξαν στη δράση μας.

Τονίζαμε και τονίζουμε ότι ο στόχος της Αντεπίθεσης της νεολαίας στην κυρίαρχη πολιτική και το μπλοκ των πολιτικών κομμάτων, που την υπηρετεί, πρέπει να μετριέται με συγκεκριμένα βήματα, που γίνονται μέσω της ανάπτυξης των αγώνων, της πορείας αλλαγής συσχετισμών, της συσπείρωσης δυνάμεων, της ώθησης για τη μαζικοποίηση της Οργάνωσης.

Αυτά τα βήματα πρέπει να μετρηθούν και σ' αυτά πρέπει να βρίσκεται σταθερά ο προσανατολισμός των οργανώσεών μας.

1. Οι αγωνιστικές διεργασίες στη νεολαία το προηγούμενο διάστημα

Στον ένα ή στον άλλο βαθμό εκφράστηκαν αγωνιστικές διαθέσεις από σημαντικά τμήματα νέων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς χώρους έγιναν αγώνες του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος, με αιχμή την εναντίωση στο νόμο της αντιμεταρρύθμισης και τις εκφράσεις του σε κάθε χώρο. Αυξημένες διαθέσεις υπήρξαν και από νέους εργάτες και αγρότες, που φάνηκαν στις απεργίες και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αποκτήθηκε μέσα από αυτούς τους αγώνες μια νέα αγωνιστική εμπειρία σε σημαντικά τμήματα μαθητών - φοιτητών - σπουδαστών. Πάνω από 20.000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους, αντίστοιχος αριθμός φοιτητών συμμετείχε σε διαδικασίες ΓΣ. Ωστόσο, οι αγώνες που έγιναν και η μαζικότητά τους υπολείπεται κατά πολύ της κυβερνητικής επίθεσης αφαίρεσης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Ενώ μεγάλη ήταν η ψαλίδα σ' όλους τους χώρους, με μεγαλύτερη ένταση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, ανάμεσα στον κόσμο που αποφάσιζε να παλέψει και τον κόσμο που υλοποιούσε τη μια ή την άλλη μορφή πάλης. Αυτές οι επισημάνσεις έχουν να κάνουν και με τη δική μας δουλιά. Αναδείχνουν και τη δική μας ευθύνη στην οργάνωση και ανάπτυξη των αντιστάσεων του νεολαιίστικου κινήματος. Αναδείχνουν και τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι συσχετισμοί σε κάθε χώρο, μαζί με τη δουλιά μας για ριζική αλλαγή τους.

Ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις

Το ΚΣ κατέληξε σε αναλυτικές αποφάσεις για τη δουλιά μας στους μαθητές και στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, συνοψίζοντας ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις πάνω στην προσπάθεια που κάναμε και συνεχίζουμε στο κίνημα. Επισημαίνουμε:

  • Υπήρξε σχεδιασμός και σχετικά έγκαιρη ετοιμασία των δυνάμεών μας μπροστά στους στόχους για τη νέα χρονιά. Αρκετές οργανώσεις ανέπτυξαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού και των γενικών κατευθύνσεων. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν αγκάλιασε όλες τις οργανώσεις και τους χώρους που επιδιώκαμε. Παρά τις προσπάθειες μπροστά στις απεργίες, είναι μικρή και πίσω από τις απαιτήσεις η συγκεκριμένη δουλιά σε εργασιακούς χώρους μέσα από σωματεία. Το γιατί δεν προχώρησε η δουλιά μας σε αυτούς τους χώρους, πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης, χρειάζεται να απασχοληθούν τα όργανα για τους λόγους και τις αιτίες.
  • Μοιράστηκαν κατά χιλιάδες υλικά της ΚΝΕ, των παρατάξεων και κινήσεων που στηρίζουμε, υλικά της ΕΣΑΚ, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια των διαφόρων κινητοποιήσεων.

Προβλήθηκαν και δουλεύτηκαν άτομο το άτομο: τα αιτήματα, η αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός που επιδιώκουμε στους αγώνες. Η προπαγάνδα μας όμως δεν ήταν πάντα αιχμηρή - ζωντανή - άμεση προς το φοιτητή, το μαθητή, τον νέο εργάτη. Δεν απαντούσε πάντα πειστικά στα δικά του ερωτήματα: αποτελεσματικότητα, σε τι διαφέρουμε εμείς, διέξοδος. Τα συνθήματά μας υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε όμως να συνοψίζουμε καλύτερα την ουσία των διεκδικήσεων μέσα από τα συνθήματα που φωνάζονται στις κινητοποιήσεις.

  • Το μέτωπό μας στις άλλες δυνάμεις που δρουν ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα ήταν έντονο. Σωστά δώσαμε τη μάχη απέναντι στις άλλες δυνάμεις, επιδιώκοντας να αποκαλύψουμε τον ξεχωριστό ρόλο της κάθε μιας στην υπονόμευση των αγώνων και του κινήματος.

Αναπτύχθηκε μια πολυμορφία αγωνιστικής δράσης πιο έντονη στα λύκεια, αλλά και στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

  • Βασική επιδίωξή μας για να δοθεί ώθηση στις αγωνιστικές διεργασίες ήταν η συγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση συντονιστικών οργάνων για να γίνουν τα "κέντρα" κλιμάκωσης και γενίκευσης των αγώνων. Πλούσια είναι η εμπειρία και τα αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια, πιο ορατά σε μαθητές και νυχτερινούς, πιο αδύνατα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Φάνηκε η δυναμική και η δυνατότητα διεύρυνσης των διαθέσεων εκεί που πέτυχε ο συντονισμός σε επίπεδο πόλης - δήμου - ενότητας σχολών ή τμημάτων. Χωρίς να απομακρυνόμαστε από τη δουλιά, νέο το νέο, τμήμα το τμήμα, σχολείο - σχολή τη σχολή, τα συντονιστικά πρέπει να συνεχίσουν και εμπλουτίσουν τη δράση τους. Χωρίς να παραιτούμαστε από την ανάγκη ύπαρξης ΕΦΕΕ/ΕΣΕΕ και την υπεράσπιση των συλλόγων, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο τους, εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί, πρέπει πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα μέσα από τις μαζικές διαδικασίες στις σχολές να πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση κέντρων ανάπτυξης του αγώνα. Αναδείχνοντας τη συνέπεια και υπεροχή μας στην προσπάθεια ενότητας του φοιτητικού κινήματος.
  • Ποιοτικό στοιχείο στις διεργασίες που υπήρξαν αυτό το διάστημα ήταν η αγωνιστική συνάντηση τμημάτων της νεολαίας με το εργατικό - αγροτικό κίνημα, μπροστά στις δύο 24ωρες απεργίες και τα συλλαλητήρια των αγροτών στη Θεσσαλία.
2. Η δουλιά για την αλλαγή των συσχετισμών και τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων

Το ζητούμενο από τους αγώνες που είχαμε και τη συνέχειά τους που επιδιώκουμε, είναι τα αποτελέσματα που έρχονται μέσα και από την αγωνιστική εμπειρία που αποκτιέται στον αγώνα για ριζική αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα, για ευρύτερη σταθερή συσπείρωση μέσα στις παρατάξεις μας. Η διαδικασία μετατοπίσεων στη συνείδηση του νέου δεν κρίνεται μόνο σε μια φάση, δε μετατρέπεται αυτόματα η αγωνιστική διάθεση και συμμετοχή σε πολιτικά συμπεράσματα.

Αναντικατάσταση είναι η πολιτική δουλιά που χρειάζεται να κάνουμε, εντείνοντας την παρουσία μας. Το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας τη συνέχεια των αγώνων, επιμένουμε στη μάχη των συμπερασμάτων, που πρέπει να δοθεί "εν θερμώ" μαζί με χιλιάδες νέους, στη βάση και των νέων ρυθμίσεων που φέρνει η κυβερνητική πολιτική. Ξεχωρίζουμε τη μάχη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών, η οποία είναι μια πορεία με έντονα τα πολιτικά χαρακτηριστικά και σε αυτή τη βάση πρέπει να συνοδεύεται με ένταση της μαζικής πολιτικής παρέμβασης και δράσης στις σχολές.

  • Η προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων στις παρατάξεις μας έκανε βήματα, που υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων που έχει η ΚΝΕ σε όλους τους νεανικούς χώρους. Δόθηκε βάρος στην κατανόηση αυτού του στρατηγικού στόχου από τις οργανώσεις. Πάρθηκαν ορισμένα μέτρα για να εκφράζεται με επιμονή και έλεγχο αυτή η κοπιαστική διαδικασία.

- Η δουλιά με την Πανσπουδαστική ενισχύεται. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν ζητήματα που άμεσα, με πρακτικά μέτρα πρέπει να λυθούν, όπως η εξασφάλιση όλων των όρων λειτουργίας της παράταξης, η συγκρότηση των οργάνων της, η κυκλοφορία των εντύπων της, η διεύρυνση σε κάθε σχολή του κόσμου που δραστηριοποιείται, το πολύμορφο πρόγραμμα δράσης.

- Τα αποτελέσματα των μαθητικών εκλογών σε λύκεια και νυχτερινά έδειξαν το διευρυμένο κύρος και την απήχηση της ΚΝΕ. Η συσπείρωση, που είναι σε εξέλιξη βάσει του αγωνιστικού σχεδιασμού που έχουμε, πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά γύρω από τα βασικά μέτωπα πάλης και τις μορφές συσπείρωσης για τη διεκδίκησή τους.

  • Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη δράση που αναπτύξαμε σε ορισμένα σωματεία, που υπάρχει ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος της ΚΝΕ, λόγω της νεανικής σύνθεσης αυτών των κλάδων. Με μεγαλύτερη επιμονή και έλεγχο να σταθούν όλα τα όργανα στους στόχους που έχουμε βάλει για τη δουλιά μας στο εργατικό κίνημα και την εργαζόμενη νεολαία. Το ΚΣ και η Εργατική Επιτροπή θα επεξεργαστούν κεντρικές πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν την ενασχόληση των Οργανώσεων και θα προωθούν τους στόχους μας στην εργαζόμενη νεολαία.
  • Αδυναμία της δουλιάς μας το προηγούμενο διάστημα που δυσκόλεψε την προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων ήταν η δυσκολία να ξεδιπλωθούν οι στόχοι μας στο κίνημα της ειρήνης. Ενώ η ίδια η επικαιρότητα έκανε αναγκαία τη δραστηριοποίηση σε αυτό το μέτωπο, δεν αξιοποιήσαμε τα περιθώρια να δράσουν πλατύτερα οι νέοι γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς στόχους και αιτήματα.
3. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Οργάνωσης

Η άνοδος των ρυθμών στρατολογίας κυρίως οφείλεται στις ακόμα πιο αυξημένες δυνατότητες και όχι τόσο στην οργανωμένη σταθερή ελεγχόμενη δουλιά των στελεχών και των οργανώσεων. Πρέπει με αυστηρότητα και προσωποποιημένα να δούμε τη δουλιά μας στο μείζον καθήκον ανάπτυξης της Οργάνωσης.

  • Με το ίδιο βάρος που δίνουμε για τη στρατολογία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νέους που ζητούν να γίνουν μέλη της ΚΝΕ. Η στήριξη στα πρώτα βήματα του νέου συντρόφου στην Οργάνωση είναι ξεχωριστό καθήκον για κάθε καθοδηγητικό κρίκο. Η προσπάθεια αφομοίωσης των νέων μελών πρέπει να βρίσκεται στη διαρκή φροντίδα των οργάνων, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στη δράση της Οργάνωσης, παίρνοντας μέτρα για την ενίσχυση της ιδεολογικής δουλιάς.

Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις μας από τη δουλιά της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, τονίζουμε την ανάγκη κάθε όργανο, κάθε στέλεχος σε όποιο καθοδηγητικό όργανο βρίσκεται, να δουλεύει συγκεκριμένα πάνω στα συμπεράσματα της δουλιάς του. Να μετράει τα βήματα και τις καθυστερήσεις, τα θετικά και την ευθύνη του με βάση τους στόχους που το Συνέδριο έβαλε και το ΚΣ με τις αποφάσεις του προωθεί.

Από δω απορρέει και η ανάγκη συνολικότερα όλη η Οργάνωση να σταθεί περισσότερο στην προσπάθεια αφομοίωσης των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου. Πιο επίμονα και με έλεγχο να συζητιούνται οι αποφάσεις του ΚΣ και της ΚΕ σε όλα τα όργανα μαζί με την προσπάθεια συγκεκριμένης εφαρμογής τους. Ο εξοπλισμός του στελεχικού δυναμικού, η καθημερινή επαφή του με το "Ριζοσπάστη" είναι όρος για να μπορεί να καθοδηγεί, για να μπορεί να ρίχνει στη μάχη όλη την Οργάνωση, όλα μας τα μέλη.

Σε αυτά τα πλαίσια με αποφασιστικότητα και έλεγχο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδεολογικής δουλιάς που υπάρχει, να εμπλουτιστεί με νέα ζητήματα που προκύπτουν.

Β. Οι άμεσοι στόχοι πάλης

Συνεχίζουμε την προσπάθεια υλοποίησης των αγωνιστικών στόχων που έχουμε βάλει και μπήκαν στη φάση της διεκδίκησης το προηγούμενο διάστημα. Αξιοποιούμε τα συμπεράσματα που βγάζουμε, ώστε με νέα ορμή να δυναμώσει το κίνημα της νεολαίας, να ενταθεί η παρουσία της ΚΝΕ, να επικοινωνήσει η πολιτική μας πλατιά στη νεολαία.

Οι οργανώσεις μας, αξιοποιώντας τη διαδικασία των συνδιασκέψεων και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, χρειάζεται να συνεχίσουν αμείωτα τη δράση τους, προσανατολισμένες στην υλοποίηση των άμεσων στόχων πάλης, που έχουμε καταλήξει στα μέτωπα πάλης και στα τμήματα της νεολαίας.

1. Τι επιδιώκουμε στο επόμενο διάστημα
  • Στους εκπαιδευτικούς χώρους να συνεχιστούν οι αγώνες, επιμένοντας στην ενημέρωση, στην εναντίωση και καταγγελία της κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης, παλεύοντας για την ανατροπή της. Επιδιώκουμε το φρενάρισμα - εμπόδιση εφαρμογής μέτρων και ρυθμίσεων που αναδείχνονται σε αιχμές στον κάθε χώρο (ΑΕΙ - ΤΕΙ - Λύκεια - Νυχτερινά). Προβάλλοντας τις δικές μας προτάσεις, που αποτελούν διέξοδο στην εκπαίδευση και συνολικότερα στην κοινωνία, δουλεύοντας με πρακτικά αποτελέσματα τη συγκρότηση του μετώπου παιδείας μαζί με την εργατική τάξη.
  • Τα καθοδηγητικά όργανα, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις πρέπει να κατακτήσουν τη σταθερή συζήτηση για τη δουλιά μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να στηρίζουν και να ελέγχουν εποικοδομητικά τη δράση των συντρόφων στο χώρο της δουλιάς τους. Βασικός κρίκος στην υλοποίηση του στόχου, για μαζική ένταξη νέων εργατών στα συνδικάτα, είναι η λειτουργία, οι πολύμορφες πρωτοβουλίες των Επιτροπών Νέων με τη στήριξη από τα ΔΣ, τις κομματικές ομάδες. Ταυτόχρονα χρειάζεται ανά δήμο οι συνοικιακές ΟΒ να βρίσκονται σταθερά σε χώρους όπως σούπερ μάρκετ, Goody's, εμπορικά κέντρα, με στόχο τη μόνιμη ιδεολογικοπολιτική δουλιά, τη στρατολογία, την οικοδόμηση ΟΒ, κλαδικών, επιχειρησιακών, τη συμβολή στην ανάπτυξη νέων πιο μαζικών αγώνων.
  • Στους εργαζόμενους μαθητές θέλουμε συνέχεια των αγώνων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση του πολυμετωπικού χαρακτήρα, των πρωτοβουλιών, των αιτημάτων. Συγκεκριμένα βήματα συντονισμού με εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και άλλους μαζικούς φορείς.
  • Στις ιδιωτικές σχολές: Ως το τέλος της χρονιάς όλες μας οι δυνάμεις να δουλέψουν με σχέδιο, με συγκεκριμένα πλάνα, στόχους για μαζικούς συλλόγους, για αντιστάσεις κόντρα στον αυταρχισμό των σχολαρχών.
  • Στο αγροτικό κίνημα και μπροστά στους αγώνες που ξεκινούν,σε δύο κατευθύνσεις να δούμε τα δικά μας καθήκοντα. Από τη μια η ύπαρξη ενός κύματος αλληλεγγύης και πάλης από κοινού μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών με τους αγρότες. Από την άλλη να δυναμώσει η δουλιά μας με νέους αγρότες στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
  • Στο κίνημα της ειρήνης.Η περίοδος με την ένταση στο Αιγαίο, την όξυνση των προβλημάτων των μεταναστών, τα εξοπλιστικά προγράμματα, το ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διενέξεις, απαιτεί καλύτερα να δούμε τις πρωτοβουλίες μας. Προσδοκούμε βάσιμα οι φετινές πορείες ειρήνης να χαρακτηριστούν από μια "έκρηξη" συμμετοχής χιλιάδων νέων. Μπορούμε να επιδιώξουμε φέτος καλύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση να συμμετέχουν δεκάδες νεολαιίστικοι φορείς στις εκδηλώσεις που θα γίνουν.
  • Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά χρειάζεται να ενταθεί την επόμενη περίοδο. Επανέρχονται κύκλοι του κατεστημένου στις μεθοδεύσεις για νομιμοποίηση και διαχωρισμό. Ενταση της παρέμβασής μας σε αυτό το μέτωπο σημαίνει να παρθούν πρωτοβουλίες από τους φορείς της νεολαίας, που θα ζυμώνουν τη λογική και τα αιτήματά μας. Σημαίνει να δημιουργηθούν σε τοπικό πεδίο ή να δυναμώσουν συσπειρώσεις φορέων και νέων ενάντια στα ναρκωτικά. Να πολλαπλασιαστούν οι κοινές πρωτοβουλίες με τις Κοινότητες, το "18 Ανω", και το ΚΕΘΕΑ.
  • Η δυναμική συμβολή μας στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη βοηθιέται αποφασιστικά από την υλοποίηση των στόχων που έχουμε στο κίνημα και τη συσπείρωση δυνάμεων που επιδιώκουμε. Χρειάζεται, παράλληλα, να λυθούν πρακτικά ζητήματα συντονισμού με τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Κινήσεις που στηρίζει το Κόμμα και να παρθούν πάνω στα μέτωπα πάλης κοινές πρωτοβουλίες δράσης και συσπείρωσης δυνάμεων. Σε μια σειρά δήμους μπορούμε από τώρα να δούμε πολύμορφες κινήσεις νέων μαζί με τις δημοτικές μας κινήσεις, προβάλλοντας διεκδικήσεις και οργανώνοντας τη διάθεση δημιουργίας που υπάρχει στη νεολαία.
2. Πρωτοβουλίες της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα

Επιδίωξη της Οργάνωσής μας είναι μέσα από το ξεδίπλωμα των στόχων της στο κίνημα, να δυναμώσει παράλληλα η πολιτική επικοινωνία και επίδραση της ανατρεπτικής πολιτικής και καινοτόμας ιδεολογίας του ΚΚΕ σε πλατύτερα τμήματα νέων. Να φτάσει η πολιτική του Κόμματος σε νέα διευρυμένα νεανικά ακροατήρια. Το προηγούμενο διάστημα μέσα από διάφορους τρόπους (δημοσιεύματα, γκάλοπ, Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ) εκδηλώθηκε πάλι το "ενδιαφέρον" και ουσιαστικά η ανησυχία της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της για τις διαθέσεις της νεολαίας. Η αμφισβήτηση και ο ριζοσπαστισμός, που εκτιμούσαμε ότι υπάρχει, επαληθεύεται κατά έναν τρόπο μέσα από αυτές τις μετρήσεις τους. Ωστόσο, οι θετικές διεργασίες που αναπτύσσονται, οι δυνατότητες που υπάρχουν, δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή μας από το γεγονός ότι ένας μεγάλος όγκος της νεολαίας είναι πολύμορφα παγιδευμένος σε συγχύσεις, ιδεολογήματα, στάσεις και συμπεριφορές ζωής που προβάλλει η αστική ιδεολογία. Η καλύτερη μελέτη τέτοιων ζητημάτων πρέπει να μπει περισσότερο στην προσοχή μας, για να κατακτήσουμε μια ουσιαστικότερη πολιτική - ιδεολογική προπαγανδιστική παρέμβαση σε ευρύτερα τμήματα νέων. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, υπηρετούν αυτές τις επιδιώξεις. Θέλουμε να δώσουν ώθηση στις οργανώσεις μας για τη συνέχεια του πολιτικού ανοίγματος στον κάθε χώρο, για την απόκτηση πιο σταθερών δεσμών με χιλιάδες νέους.

  • Δίμηνη Πολιτική Εξόρμηση (Φλεβάρης - Μάρτης) για να υποδεχτούμε τα 80χρονα του Κόμματος με εκατοντάδες νέα μέλη στην ΚΝΕ. Ο στόχος μας είναι η αύξηση της Οργάνωσης κατά 50%, ένα χρόνο μετά το 7ο Συνέδριο. Καταλήγοντας οι οργανώσεις τους αριθμητικούς στόχους, να ξεχωρίσουν τη στρατολογία νέων εργατών και την ώθηση των στόχων οικοδόμησης σε εργασιακούς χώρους. Θα κυκλοφορήσει αφίσα και θα δουλέψουμε με τη Διακήρυξη της ΚΕ στον διευρυμένο κύκλο επιρροής της Οργάνωσης. Εχει ξεχωριστή σημασία να κάνουμε πιο μόνιμη τη δουλιά μας με τους χιλιάδες νέους που βρίσκονται κοντά στις οργανώσεις μας, κοντά στην επιρροή του Κόμματος. Ο κύκλος επιρροής της Οργάνωσης, που διευρύνεται σταθερά, χρειάζεται να αξιοποιηθεί στις μάχες που δίνουμε συνεχώς. Γι' αυτό επιμένουμε με τη Διακήρυξη να συζητήσουμε μαζί τους, να τους καλέσουμε στις εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι οργανώσεις, στα πλαίσια της Δίμηνης Εξόρμησης προς τιμήν των 80χρονων.

Η Εξόρμηση θα ανοίξει με εκδήλωση του ΚΣ στις 8/2 στον Περισσό.

- Το ΚΣ στη συνεδρίασή του για τα 80χρονα (τέλη Νοέμβρη) έβαλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με δραστηριότητες και ειδικούς στόχους της ΚΝΕ, για να τιμηθούν τα ιστορικά γενέθλια του Κόμματος, γνωρίζοντας στους νέους την ιστορία μας, κερδίζοντάς τους με την προοπτική μας. Χρειάζεται να ετοιμαστούν έγκαιρα αυτές οι πρωτοβουλίες, ξεκινώντας με την επιτυχία της Δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης, φτάνοντας το Μάη στο άνοιγμα του 24ου Φεστιβάλ με διήμερο αφιερωμένο στα 80χρονα. Αυτή την περίοδο οι πρωτοβουλίες των ΚΟ για τα 80χρονα πρέπει να αγκαλιαστούν από τη νεολαία, δίνοντας με τη δουλιά μας σοβαρή συμβολή στην επιτυχία τους.

- Ετοιμάστηκε το υλικό της ΚΝΕ (αφίσα - φυλλάδιο) για τα ναρκωτικά. Το μοίρασμα του υλικού μας, θέλουμε να συνδυαστεί με τις δραστηριότητες που θα παρθούν και στο κίνημα της νεολαίας, στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το υλικό αυτό θα αξιοποιηθεί από τις οργανώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρους που υπάρχει όξυνση, για κοινές πρωτοβουλίες με φορείς του λαϊκού κινήματος.

- Θα κυκλοφορήσουμε αφίσα - κάλεσμα της ΚΝΕ για διάβασμα - διακίνηση του "Ριζοσπάστη". Και με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί το καθήκον για αγορά του "Ριζοσπάστη" από τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά και επιθετικά να βγούμε στους νεανικούς χώρους, προπαγανδίζοντας την εφημερίδα μας.

Γ. Για τη διαδικασία των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων των ΟΒ και των συνδιασκέψεων

Το διάστημα Φλεβάρη - Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΟΒ και οι Τομεακές - Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Τον Απρίλη θα γίνουν οι Συνδιασκέψεις Περιοχών. Οι διαδικασίες αυτές να αξιοποιηθούν για να βγουν συμπεράσματα από τη δουλιά μας, να καθοριστούν τα προγράμματα δράσης, να δουλευτούν καλύτερα στο δυναμικό μας τα ντοκουμέντα του Κόμματος και της Οργάνωσης.

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εσωοργανωτικών διαδικασιών με την Πολιτική Εξόρμηση, παίρνοντας τα απαραίτητα καθοδηγητικά μέτρα, να συνδυαστεί και να μην "αφήσει" τις οργανώσεις σε κλείσιμο στα γραφεία. Τα θέματα των Συνδιασκέψεων θα είναι δύο: Ο απολογισμός και οι στόχοι δράσης το πρώτο και η εκλογή νέων οργάνων και αντιπροσώπων για τις Συνδιασκέψεις.

Το ΚΣ θεωρεί ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας, για την ανάδειξη στελεχών, τα κριτήρια και η φροντίδα που πρέπει να δείξουμε μαζί με το Κόμμα για τα νέα όργανα, είναι τα εφόδια των συζητήσεων που θα γίνουν για τη στελέχωση όλων των οργάνων και την ανάδειξη των γραμματέων στις ΟΒ.

Αθήνα 18 - 1 - 1998



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ