ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Λίστα και με βούλα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφήνοντας εκτός φάρμακα καθημερινής χρήσης

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η περίφημη λίστα φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ισχύσει απ' την 1.4.1998.

Είναι μια λίστα με καθαρά οικονομικά κριτήρια, βασισμένη στο μύθο της απάλειψης της "πολυφαρμακίας". Εκτός λίστας μένουν βασικά και καθημερινής χρήσης φάρμακα όπως το Zantac (έλκος), το Leponex (σχιζοφρένεια), το Muscoril (αντιφλεγμονώδες), το Roiplon (αντιρρευματικό), το Minocin (αντιβιοτικό), το Brasan (αντιφλεγμονώδες), το Movatec (αντιφλεγμονώδες), το Memodrin (ψυχοφάρμακο) και το Reteran (ψυχοφάρμακο).

Επίσης στη λίστα μπαίνουν ορισμένες μορφές φαρμάκων και μένουν εκτός οι ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές. Π.χ. το Axid: Στη λίστα μπαίνουν οι ενέσεις και μένουν εκτός οι ευρύτατα χρησιμοποιούμενες κάψουλες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 22.1.1998 αξιολογήθηκαν 6.100 φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και στη λίστα καταχωρήθηκαν 3.280 μορφές ιδιοσκευασμάτων. Δηλαδή, έμειναν εκτός λίστας 2.920 φάρμακα ή το 46,2% των φαρμάκων. Απ' αυτά όμως τα 6.100 φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας δεν κυκλοφορούν στην αγορά τα 1.900 - και βγήκαν εκτός λίστας. Οι 3.280 μορφές φαρμάκων αντιστοιχούν σε 1.000 δραστικές ουσίες, έναντι 1.270 δραστικών ουσιών που αξιολογήθηκαν.

Επίσης, δεν αξιολογήθηκαν και 800 νέα ιδιοσκευάσματα που κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά και περιλαμβάνονται στα δελτία τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης της 4.12.1997 και της 16.12.1997.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνταγογραφούνται και φάρμακα εκτός λίστας εφόσον ο γιατρός γράφει στη συνταγή τη λέξη "αναντικατάστατο". Στη λίστα - ανεξαρτήτως κόστους - περιλαμβάνονται τα φάρμακα ορισμένων κατηγοριών (όπως τα θρομβολυτικά) και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης και τέταρτης γενιάς που χρειάζονται αντιβιόγραμμα.

Εκτός απ' τη λίστα φαρμάκων η κυβέρνηση έχει στην ημερήσια διάταξη τον έλεγχο στη συνταγογραφία των γιατρών - που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε οικονομικό πλαφόν - και το νοσοκομειακό συνταγολόγιο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν οι παρακάτω Οργανώσεις και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα Θύματα Πολιτικής Δίωξης "Η Δημοκρατική Μέριμνα" αύριο Τετάρτη 28/1/98 στις 5.30 μμ,στην αίθουσα Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α). Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αξ/κών - Υπαξ. Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) αύριο Τετάρτη 28/1/98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.).
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944,την Πέμπτη 29 του Γενάρη,στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) την Παρασκευή 30/1/98 στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο Ενωσης 38.24.461).
  • ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1/2/98 στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60).
  • ΤΑΥΡΟΥ την Κυριακή 1/2/98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Δημαρχείου.
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ την Κυριακή 1/2/98 στις 10.00 πμ,στα γραφεία του, Γρ. Λαμπράκη 217.
  • ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ την Κυριακή 1/2/98 στις 10.30 πμ,στο κέντρο "Μαγικό Χαλί" (Πλ. ΙΚΑ, Αγ. Γεωργίου).
  • ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ την Κυριακή 1/2/98 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Θα προηγηθεί η Απολογιστική Γενική Συνέλευση, η παρουσία των μελών είναι απαραίτητη.
  • ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1/2/98,στις 10.30 πμ στην αίθουσα της ΕΣΑΚ (Ολύμπου 14).
  • ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ την Τετάρτη 4/2/98 στις 5 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αχαρνών 152 Α).
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη ψυχαγωγική της βραδιά, την Τετάρτη 4/2/98 στις 6 μμ στο ξενοδοχείο "ΚΙΝΓΚ ΜΙΝΩΣ" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή της, αύριο Τετάρτη 28/1/98 στις 8 μμ στο κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια, τηλ.: 22.36.600). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τραγούδια της Αντίστασης.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1/2/98 στις 8 μμ,στο Δημοτικό Αλσος Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" (Μνησικλέους & Αλκιβιάδου), τηλ.: 99.25.709
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1/2/98 στις 8 μμ,στο κέντρο "Σπηλιά" (Ιασωνίδου 63, Ελληνικό). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΠΕΡΑΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ραντάρ

Προσφυγή κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία καθορίστηκε συγκεκριμένη έκταση για την εγκατάσταση του ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το γνωστό ραντάρ, για το οποίο έχει ειπωθεί, πως θα απεφεύγετο τοατύχημα με το μοιραίο ουκρανικό αεροπλάνο, στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη, αν υπήρχε ραντάρ.

Οι προσφεύγοντες εκφράζουν την οδύνη τους για το ατύχημα, ενώ για την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρουν ότι στερείται νόμιμης και επαρκούς αιτιολογίας και ότι είναι αντίθετη με πολλές διατάξεις του Συντάγματος. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 8 Μάη 1998.

ΦΥΛΑΚΕΣ
Ο "νόμος της σιωπής" καλά κρατεί

Ο "νόμος της σιωπής" νίκησε για άλλη μια φορά στο χώρο των φυλακών. Υποψίες και υπόνοιες για κυκλώματα που λειτουργούν στις φυλακές εκφράστηκαν, για άλλη μια φορά, στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, κατά τη συνάντηση των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας, αλλά δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις, αν και διαπιστώθηκε αύξηση της εγκληματικότητας γύρω από τα ναρκωτικά το τελευταίο διάστημα. Ετσι, οι πολυσυζητημένες έρευνες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εισαγγελείς Εφετών επισήμαναν τις δυσκολίες της έρευνας, λέγοντας ότι υπάρχει απροθυμία να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία από τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για άτομα υπεράνω υποψίας, όπως είναι δικαστές, δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από την έρευνα εντοπίστηκε μόνο μια περίπτωση, όπου, στις φυλακές Θεσσαλονίκης, δικηγόρος φέρεται να ξεγέλασε κρατούμενους για ναρκωτικά, δίνοντάς τους την υπόσχεση, πως δήθεν έχει "υψηλές γνωριμίες" ανάμεσα στους δικαστές και ότι έναντι αμοιβής θα τους επηρεάσει, ώστε να εκδοθεί ευνοϊκή απόφαση από το δικαστήριο για τους πελάτες του.

Τέλος, στις εκθέσεις τους οι εισαγγελείς Εφετών ανέφεραν για τις αποδράσεις που έχουν συμβεί στις περιφέρειές τους, τις διώξεις που έχουν ασκηθεί για αμέλεια αστυνομικών ή σωφρονιστικών υπαλλήλων και για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές. Παράλληλα, ζήτησαν να παρθούν αυστηρότερα μέτρα φρούρησης.

Τροπολογία για τον Πουρσανίδη

Τροπολογία, με την οποία παύεται η ποινική δίωξη στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών που πέτυχαν την απεξάρτησή τους "βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις" και όχι κατ' ανάγκη στο "πλαίσιο αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων", προτίθεται να κάνει δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, μετά από σχετικό αίτημα που διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Πουρσανίδη.

Στην τροπολογία, προβλέπεται πως αυτό θα μπορεί να συμβεί, εφόσον "η απεξάρτησή τους βεβαιωθεί επίσημα με πραγματογνωμοσύνη από έμπειρο σε τέτοια ζητήματα ιατρικό προσωπικό".

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας και αξέχαστο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΓΙΑΝΝΗ ΞΥΔΑ

Πολιτικό Μηχανικό

που πέθανε στις 25.1.98, κηδεύουμε στις 4.00 μ.μ. σήμερα Τρίτη 27.1.98 από την Εκκλησία Αγιοι Θεόδωροι του Κοιμητηρίου Καλλιθέας.

Η σύζυγος: Αννα.

Τα παιδιά του: Νίκος και Νόρα, Γιώργος και Αθηνά.

Τα εγγόνια του: Γιάννος, Μάκος, Ρομίνα, Γιάννης.

Τα αδέλφια του: Παύλος και Δήμητρα Ξύδα, Θόδωρος και Ειρήνη, Βύρων και Ελένη Παπαδάκη.

Τα ανίψια του: Νίκος, Μόνικα, Βάνιας.

Οι λοιποί συγγενείς.

Αντίσταση στην ερήμωση

Η Ηπειρος κατέχει τα αρνητικά πρωτεία στην ανεργία, στον αναλφαβητισμό και στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Γι' αυτό βρίσκεται στην τελευταία θέση της αναπτυξιακής κλίμακας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μαστίζεται από την πληθυσμιακή αφαίμαξη.

Ομως αυτή η γη του περιθωρίου αντιστέκεται και μοχθεί καθημερινά για να αντιστρέψει τις συνέπειες της οριστικής ερήμωσης.

Αυτές οι πλευρές ήρθαν στην επιφάνεια στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), που έγινε προχτές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η κοπή της πίτας του Ηπειρώτη - η ετήσια εκδήλωση της ΠΣΕ - "λειτουργεί στο βάθος ως δυναμική αντίσταση στην πολιτιστική ισοπέδωση των καιρών, σ' ένα ξενόφερτο, καταναλωτικό επίπεδο και άναρχο τρόπο ζωής και στο ξεστράτισμα και εξάλειψη διαχρονικών ανθρώπινων αξιών και ιδανικών" όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΣΕ Κ. Αλεξίου,τονίζοντας: "Απαιτούνται - το συντομότερο - να γίνει η σιδηροδρομική σύνδεση, η προέκταση του αγωγού του φυσικού αερίου, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Ιωαννίνων και να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα".

Η προχτεσινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη "Στέγη του Ηπειρώτη" καθώς υπήρξε υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου στο Μαρούσι για την ανέγερση ενός μεγάλου Ηπειρωτικού Πνευματικού Κέντρου. Μετά τις τελευταίες παραστάσεις της ΠΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δε θα ισχύσουν οι παράλογες αξιώσεις της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου. (Βέβαια η ΠΣΕ θα πληρώσει ένα κονδύλι προς δόξαν της λογικής "πουλάω και δε χαρίζω", αφού η κυβέρνηση δεν τιμά την υπογραφή της).

Η ομάδα πρωτοβουλίας νέων της ΠΣΕ οργανώνει συνάντηση των νέων το Σάββατο 31.1.1998 στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, Κλεισθένους 15, και ώρα 6 μμ.

Δύο νεκροί και ένας ελαφρά τραυματίας είναι ο απολογισμός τραγικού δυστυχήματος που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο 13ο χιλιόμετρο της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, ανάμεσα σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο και λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς, που οδηγούσε ο Ιωσήφ Κοσμίδης, κάτοικος Κιλκίς. Νεκροί είναι ο Ρώσος οδηγός του ΙΧ Σεργκέι Πιλγκάσοφ και ο βούλγαρος επιβάτης Μίτκο Στεφάνοφ. Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του λεωφορείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ