ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ελιγμοί Κλίντον και προσπάθεια για τις εντυπώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Το τελευταίο σεξουαλικό σκάνδαλο και οι ροζ λεπτομέρειές του εξακολουθούν να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού αλλά και του παγκόσμιου Τύπου, ενώ η ομιλία για την "Κατάσταση της Ενωσης" του Αμερικανού Προέδρου αργά χτες το βράδυ - ξημερώματα τοπικής ελληνικής ώρας - αναμένεται να παρακολουθηθεί από εκατομμύρια τηλεθεατές, που την αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία όπως ακριβώς τις περισσότερες σαπουνόπερες.Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες που αφήνουν τεχνηέντως να διαρρεύσουν οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, η ομιλία Κλίντον δεν πρόκειται να δώσει καμία αφορμή για περισσότερα σχόλια σε σχέση με το σκάνδαλο ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μακ Κέρι δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία αναφορά δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να προσπεράσει αδιάφορα το ροζ σκάνδαλο και να προωθήσει την εικόνα μιας ρωμαλέας και δυνατής κυβέρνησης, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις ευθύνες της ως ηγέτιδας δύναμης στην παγκόσμια σκηνή.

Η ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου - που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας - θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της προεδρικής ατζέντας για το τρέχον έτος με κεντρικό θέμα το εκπαιδευτικό σύστημα και τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν για ναμπορέσει "η αμερικανική νεολαία να εξοπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του εικοστού αιώνα", ανέφεραν συνεργάτες του Κλίντον.

Επίσης, ανάμεσα στα άλλα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εστιάσει την ομιλία του στα επιτεύγματά του, ιδιαίτερα εκείνα για τα οποία αισθάνεται υπερήφανος, όπως ο τομέας της οικονομίας και θα προταθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός, ο πρώτος που αναμένεται να ισοσκελίσει - σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου - το εξωτερικό έλλειμμα την τελευταία τριακονταετία. Στα πλαίσια αυτά, ο Κλίντον θα απευθύνει έκκληση για μια γενική αναθεώρηση του συστήματος των συντάξεων αλλά και οι εκπλήξεις δε θα πρέπει να αποκλείονται. Ιδιαίτερες μνείες αλλά και προτεινόμενα μέτρα θα υπάρξουν και για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής εγκληματικότητας αλλά και την οικοδόμηση μίας πολυφυλετικής και ειρηνικής κοινωνίας.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, που θα καταλάβει μεγάλο μέρος της ομιλίας του και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Κλίντον θα εστιάσει την προσοχή του στην επιδείνωση των σχέσεων με το Ιράκ, μετά τη νέα άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ελέγξουν τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν. Ενώ δεν αποκλείεται μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι "τώρα που ο Σαντάμ Χουσεϊν αρνείται στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους, θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές όλες τις προοπτικές", γεγονός που αφήνει "ανοιχτούς τους λογαριασμούς" για τις φημολογούμενες στρατιωτικές- κυρίως αεροπορικές - επιθέσεις κατά του Ιράκ. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σχετικά με το Ιράκ αλλά συζητήθηκε εκτενώς και η οικονομική κρίση στην Ασία, θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα το περιλάβει και στην ομιλία του.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα χρονικά περιθώρια για μία διπλωματική λύση του σημερινού αδιεξόδου στενεύουν και ότι ο Πρόεδρος Κλίντον και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα έλθουν σε επαφή με τους ξένους εταίρους τους τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Ηδη, η Μαντλίν Ολμπράιτ, προγραμμάτισε για σήμερα την αναχώρησή της για τη γηραιά Ηπειρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους της για να συμφωνήσουν τα "επόμενα βήματα".

ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης από την Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα, νωρίς χτες το απόγευμα, ο Ρώσος υφυπουργός Βίκτορ Ποσουβαλιούκ, ο οποίος πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με Ιρακινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ιράκ και στα Ηνωμένα Εθνη και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ αναχωρεί, σήμερα, για την Ευρώπη προκειμένου να συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία για να συζητήσουν τη νέα κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τους ειδικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Εντονη παραμένει η φημολογία περί αεροπορικής επιδρομής σε βάρος του Ιράκ στον αμερικανικό Τύπο, αλλά και στους διπλωματικούς κύκλους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι "ιδιαίτερα σοβαρή" και ότι πρέπει "με αποφασιστικότητα να επιβληθεί στη Βαγδάτη η εφ' όλης της ύλης συνεργασία της με τους επιθεωρητές της UNSCOM".

Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί, σήμερα, στην Ευρώπη όπου θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της από τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον Ρόμπιν Κουκ, στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Ιμπέρ Βεντρίν και στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Γεβγκένι Πριμακόφ. Οπως υποστήριξε, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, είναι πολύ πιθανό η Μαντλίν Ολμπράιτ να μεταβεί στη συνέχεια στον Περσικό Κόλπο, όπου θα έχει συνομιλίες με τις γειτονικές, στο Ιράκ, αραβικές χώρες.

Παράλληλα, όμως, με τις πιέσεις που φαίνεται ότι ασκεί η Ουάσινγκτον για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια διπλωματική προσπάθεια μεσολάβησης της Ρωσίας. Ο Ρώσος υφυπουργός Βίκτορ Ποσουβαλιούκ, κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη, απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα της παραμονής του και επανέλαβε ότι η χώρα του θεωρεί "απαράδεκτη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες", ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά την κατάληξη της αποστολής του. Σύνεση και επιμονή στη διπλωματική οδό συνέστησε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζαό, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,αρκέστηκε να απευθύνει, εκ νέου, μήνυμα στον Ιρακινό Πρόεδρο να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ακόμη μεγαλύτερη αποστολή τροφίμων στο Ιράκ, μέσα από τη συμφωνία της πώλησης πετρελαίου, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση τροφίμων και φαρμάκων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Περίεργες" πληροφορίες για το ΡΚΚ...

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Να παραδέχεται ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) "χάνει τον πόλεμο," φέρουν τον ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν οι πληροφορίες γερμανικής εφημερίδας, εν μέσω της καταδίωξης του τουρκικού στρατιωτικού μηχανισμού της οργάνωσης και πληροφοριών από "διάφορες υπηρεσίες". Χθεσινή ανταπόκριση της "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", συγκεκριμένα του δημοσιογράφου Βόλφγκανγκ Κόιντλ, αναφέρει πως 12σέλιδο άρθρο του ανεπίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του ΡΚΚ "Οζγκιούρ Χαλκ", στο τεύχος Δεκέμβρη, με την υπογραφή Αλί Φιράτ (που αποδίδεται προσωπικά στον Οτσαλάν, που έχει αρθρογραφήσει με αυτό το ψευδώνυμο) αναγνωρίζει ότι "βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ήττας", αποδίδοντας την ευθύνη στα επιτόπου ηγετικά στελέχη και στην κούραση των μαχητών.

Στο άρθρο διαπιστώνεται ότι "πολλοί μαχητές ονειρεύονται το τέλος του πολέμου και μετρούν τις μέρες μέχρι την ήττα" και αναφέρεται στην "αδήριτη διαλεκτική" του πολέμου που - πάντα κατά το άρθρο - "είτε αγωνίζεσαι και νικάς και έτσι επιβιώνεις, είτε αγωνίζεσαι και χάνεις και τότε πεθαίνεις έντιμα, μέσος δρόμος δεν υπάρχει...".

Ακόμη, "ομολογείται" πως μονάδες των ενόπλων του ΡΚΚ διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος του πληθυσμού. "Ορισμένοι, χωρίς διαταγή, σκοτώσανε μαζικά αθώους ανθρώπους, και μάλιστα από αυτούς που τους δώσανε ψωμί και νερό (...) δεν το θεωρούσαμε δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά όταν πιστοποιήθηκε ότι δικές μας μονάδες ευθύνονταν για τα εγκλήματα αυτά, αισθανθήκαμε βαθύ πόνο...".

Ο Κόιντλ συνδυάζει το άρθρο με τις διοχετευόμενες από τους κόλπους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η "στρατιωτική ισχύς του ΡΚΚ έχει πλέον ουσιαστικά καμφθεί", αλλά και πληροφορίες που διαρρέουν από "διάφορες υπηρεσίες", σύμφωνα με τις οποίες έχει ξεσπάσει κρίση στους κόλπους της ηγεσίας του ΡΚΚ, για τη χάραξη της πολιτικής και στρατιωτικής τακτικής.

Εναέριος ανεφοδιασμός αμερικάνικων αεροπλάνων πάνω απο το Ιράκ

Εναέριος ανεφοδιασμός αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από το Ιράκ

ΚΡΟΑΤΙΑ
Θυσίες στο όνομα της... αγοράς ζήτησε ο Τούτζμαν

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Την ύπαρξη του αυξανόμενου εξωτερικού χρέους της Κροατίας, της υψηλής ανεργίας και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των Κροατών, παραδέχτηκε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν, όχι για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ανακούφισης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, αλλά για να προαναγγείλει νέα μέτρα λιτότητας, με φόβητρο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των ξένων επενδύσεων απ' την Κροατία και στόχο τη μακροπρόθεσμη ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διάρκεια του καθιερωμένου ετήσιου διαγγέλματός του στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος Τούτζμαν προειδοποίησε χτες για τις "πολλές προκλήσεις και εμπόδια" του μέλλοντος ενόψει των σχεδίων του Ζάγκρεμπ για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο λεγόμενο πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη" του ΝΑΤΟ.Αν και η οικονομία αναπτύσσεται με ένα ποσοστό γύρω στο 7% και ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 3%, η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κροατικής κοινής γνώμης εντείνεται, κυρίως εξαιτίας του χαμηλότατου βιοτικού επιπέδου. Οι επίσημοι άνεργοι καταμετρούνται στους 290.000, σε έναν πληθυσμό μόλις 5.000.000, το εξωτερικό χρέος ανέρχεται σε 1,74 δισ. δολάρια, ενώ η υποτίμηση της αξίας του κούνα (κροατικού νομίσματος) παραμένει... σταθερή. Παρά το γεγονός ότι ο Φράνιο Τούτζμαν κρατά εδώ και χρόνια το τιμόνι της διακυβέρνησης της Κροατίας, επικαλέστηκε ως αιτίες των παραπάνω αρνητικών δεδομένων τον πόλεμο του '91, την κακή διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων και "τις συνήθεις δυσκολίες που συναντούν οι χώρες σε περιόδους μετάβασής τους στην οικονομία της αγοράς"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ