Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ελιγμοί Κλίντον και προσπάθεια για τις εντυπώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Το τελευταίο σεξουαλικό σκάνδαλο και οι ροζ λεπτομέρειές του εξακολουθούν να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού αλλά και του παγκόσμιου Τύπου, ενώ η ομιλία για την "Κατάσταση της Ενωσης" του Αμερικανού Προέδρου αργά χτες το βράδυ - ξημερώματα τοπικής ελληνικής ώρας - αναμένεται να παρακολουθηθεί από εκατομμύρια τηλεθεατές, που την αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία όπως ακριβώς τις περισσότερες σαπουνόπερες.Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες που αφήνουν τεχνηέντως να διαρρεύσουν οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, η ομιλία Κλίντον δεν πρόκειται να δώσει καμία αφορμή για περισσότερα σχόλια σε σχέση με το σκάνδαλο ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μακ Κέρι δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία αναφορά δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να προσπεράσει αδιάφορα το ροζ σκάνδαλο και να προωθήσει την εικόνα μιας ρωμαλέας και δυνατής κυβέρνησης, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις ευθύνες της ως ηγέτιδας δύναμης στην παγκόσμια σκηνή.

Η ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου - που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας - θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της προεδρικής ατζέντας για το τρέχον έτος με κεντρικό θέμα το εκπαιδευτικό σύστημα και τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν για ναμπορέσει "η αμερικανική νεολαία να εξοπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του εικοστού αιώνα", ανέφεραν συνεργάτες του Κλίντον.

Επίσης, ανάμεσα στα άλλα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εστιάσει την ομιλία του στα επιτεύγματά του, ιδιαίτερα εκείνα για τα οποία αισθάνεται υπερήφανος, όπως ο τομέας της οικονομίας και θα προταθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός, ο πρώτος που αναμένεται να ισοσκελίσει - σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου - το εξωτερικό έλλειμμα την τελευταία τριακονταετία. Στα πλαίσια αυτά, ο Κλίντον θα απευθύνει έκκληση για μια γενική αναθεώρηση του συστήματος των συντάξεων αλλά και οι εκπλήξεις δε θα πρέπει να αποκλείονται. Ιδιαίτερες μνείες αλλά και προτεινόμενα μέτρα θα υπάρξουν και για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής εγκληματικότητας αλλά και την οικοδόμηση μίας πολυφυλετικής και ειρηνικής κοινωνίας.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, που θα καταλάβει μεγάλο μέρος της ομιλίας του και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Κλίντον θα εστιάσει την προσοχή του στην επιδείνωση των σχέσεων με το Ιράκ, μετά τη νέα άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ελέγξουν τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν. Ενώ δεν αποκλείεται μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι "τώρα που ο Σαντάμ Χουσεϊν αρνείται στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους, θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές όλες τις προοπτικές", γεγονός που αφήνει "ανοιχτούς τους λογαριασμούς" για τις φημολογούμενες στρατιωτικές- κυρίως αεροπορικές - επιθέσεις κατά του Ιράκ. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σχετικά με το Ιράκ αλλά συζητήθηκε εκτενώς και η οικονομική κρίση στην Ασία, θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα το περιλάβει και στην ομιλία του.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα χρονικά περιθώρια για μία διπλωματική λύση του σημερινού αδιεξόδου στενεύουν και ότι ο Πρόεδρος Κλίντον και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα έλθουν σε επαφή με τους ξένους εταίρους τους τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Ηδη, η Μαντλίν Ολμπράιτ, προγραμμάτισε για σήμερα την αναχώρησή της για τη γηραιά Ηπειρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους της για να συμφωνήσουν τα "επόμενα βήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ