Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν οι άνεργοι με μεγάλες διαδηλώσεις

Εντείνονται οι ελιγμοί της γαλλικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να παρουσιάσει το 35ωρο ως μοναδική βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χιλιάδες άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι κατέκλυσαν, για πολλοστή φορά, τους δρόμους των μεγαλύτερων γαλλικών πόλεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση καταπολέμηση της ανεργίας. Οι διαδηλώσεις των ανέργων συνέπεσαν με την έναρξη της συζήτησης για την υποχρεωτική εφαρμογή του 35ωρου στη γαλλική Βουλή. Σε απεργία, όμως, βρίσκονται από χτες και οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών τους και την πρόσληψηπροσωπικού.

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα των οργανώσεων των ανέργων αλλά και του συνδικάτου της CGT για "παλλαϊκή συμμετοχή στην εθνική μέρα δράσης" και πήραν μέρος στις χτεσινές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες γαλλικές πόλεις. Οι εντυπωσιακότερες διαδηλώσεις έγιναν στο Μπορντό, στη Μασσαλία, στη Λοριάν της Βρετάνης, στη Ναντ και την Μπαγιόν, ενώ η κεντρική διαδήλωση του Παρισιού είχε προγραμματιστεί να αρχίσει χτες το απόγευμα.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, για άλλη μια φορά, ήταν η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επέμειναν και στα αιτήματά τους για αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, καταβολή έκτακτου βοηθήματος στο τέλος κάθε χρόνου στους μακροχρόνια ανέργους, εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγης και στην επίτευξη συμφωνίας με τις κρατικές εταιρίες ηλεκτρισμού και αερίου, ώστε να επιδεικνύουν ανοχή και να μη διακόπτουν τις παροχές τους στους ανέργους, που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή, άρχιζε στη γαλλική Βουλή η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για υποχρεωτική εφαρμογή του 35ωρου, που επεξεργάστηκε η υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί. Η γαλλική κυβέρνηση και τα προσκείμενα σε αυτήν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έπαψαν ούτε στιγμή να παρουσιάζουν ως μοναδική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας την εφαρμογή του 35ωρου,ενώ η Μαρτίν Ομπρί επανέλαβε, με δηλώσεις της στο γαλλικό Τύπο, την πεποίθησή της ότι η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στην προσπάθειά της να πείσει την κοινή γνώμη αλλά και τους οργισμένους ανέργους ότι επεξεργάζεται μια ρεαλιστική λύση και ότι αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή του 35ωρου, η γαλλική κυβέρνηση βρήκε σύμμαχο την Εθνική Επιτροπή των Γάλλων εργοδοτών, CNPF, η οποία εμφανίζεται, τις τελευταίες μέρες, διαλλακτικότερη απέναντι στο νέο νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της CNPF, Ερνέστ Αντουάν Σεγιέρ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα "Λες Εκός", δηλώνει ότι η γαλλική εργοδοσία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του 35ωρου και μάλιστα επεξεργάζεται και την κατάθεση νέων "βελτιωτικών προτάσεων". Μάλιστα, ο Σεγιέρ απέφυγε να χρησιμοποιήσει αρνητικό λόγο για τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που η CNPF έδινε μέχρι σήμερα, τασσόμενη κατηγορηματικά κατά της εφαρμογής του 35ωρου.

Ακινητοποιημένα τα τρένα

Διήμερη απεργία άρχισαν, χτες, και οι εργαζόμενοι στον κρατικό οργανισμό σιδηροδρόμων SNCF, με αποτέλεσμα τα περισσότερα διεθνή αλλά και εσωτερικά δρομολόγια είτε να μην πραγματοποιηθούν είτε να γίνουν μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Από την απεργία, που θα συνεχιστεί και σήμερα, δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα τα δρομολόγια της υπερταχείας TGV, που συνδέουν το Παρίσι με τη Λιόν. Οι απεργοί ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των μισθών τους αλλά και σε νέες προσλήψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα βελτιώσουν το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ των εργαζομένων στο 35ωρο με διαδηλώσεις (1999-12-01 00:00:00.0)
Καταλήψεις και προβολή των αιτημάτων (1998-01-30 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις, καταλήψεις και επεισόδια (1997-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ