Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Υπουργός πλήρωσε τις "αμαρτίες" επιθεωρητών

ΤΟΚΙΟ.-

Νέο σκάνδαλο πλήττει την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο. Η προχτεσινή σύλληψη δύο ανώτατων επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με κατηγορίες που τους φέρουν να δωροδοκήθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά από στελέχη μεγάλων τραπεζών, οδήγησε τελικώς στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Χιρόσι Μιτσουζούκα.

Πριν τη χτεσινή κρίσιμη, όπως φάνηκε, συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Μιτσουζούκα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο εξαιτίας των συλλήψεων δύο επιθεωρητών του υπουργείου του, και πως θα πολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς με τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, ο υπουργός "αποκεφαλίστηκε" μετά τη συνάντησή του με τον Ριουτάρο Χασιμότο, καθώς ο τελευταίος προτίμησε να "θυσιάσει" το συνεργάτη του από το να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο καταψήφισης του συμπληρωματικού πακέτου προϋπολογισμού και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με δεδομένο το γεγονός ότι η σημερινή ιαπωνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Ριουτάρο Χασιμότο ενδεχομένως να αντιμετώπιζε κάτι χειρότερο από ένα σκάνδαλο: ίσως ακόμη και την πτώση της κυβέρνησής του... Αλλωστε, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης τον είχαν προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσουν το συμπληρωματικό πακέτο ρυθμίσεων για τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εάν ο Χιρόσι Μιτσουζούκα δεν απομακρυνόταν από την κυβέρνηση.

Την περασμένη Δευτέρα, δύο επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, ο Τομίσι Τανιουόχι και ο Κοϊσι Μιγιαγκάουα συνελήφθησαν μετά από εντολή εισαγγελέα που τους θεώρησε ύποπτους για αποδοχή γευμάτων, ταξιδιών και άλλων διασκεδάσεων με έξοδα μεγάλων τραπεζών. Το αντάλλαγμα; Οι επιθεωρητές απολάμβαναν τη "μεγάλη ζωή" με έξοδα των τραπεζών υπό την προϋπόθεση πως θα ειδοποιήσουν εγκαίρως όταν θα διενεργούνταν επιθεωρήσεις στις τράπεζες...

Τα ποσά δωροδοκίας κάθε άλλο παρά ευτελή είναι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας του Τόκιο, ο 53χρονος Κοϊσι Μιγιαγκάουα δαπάνησε 20.800 δολάρια για φαγητά και ποτά, ποσό το οποίο έλαβε από τις τράπεζες "Asahi" και "Dai-ichi Kangyo" (!), ενώ αγόρασε διαμέρισμα από μια θυγατρική εταιρία της τράπεζας Asahi σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αγοραίας.

Ο 48χρονος Τοσίμι Τανιουόχι συνελήφθη ως ύποπτος για αποδοχή χρηματικών ποσών από τις τράπεζες "Sanwa" και "Hokkaido Takushoku" τα οποία διέθεσε σε πολυτελείς διασκεδάσεις.

Εκπρόσωποι των παραπάνω τραπεζών αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ καμία, για την ώρα, εισαγγελική εντολή δεν έχει εκδοθεί για την ανάκριση ή σύλληψη τραπεζικών διοικητικών στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ