Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αγώνες των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Για δυο ώρες απέκλεισαν χτες, τις γραμμές του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή), διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Οι ανθρακωρύχοι είναι απλήρωτοι 7 μήνες. Περισσότεροι από 1.500 ανθρακωρύχοι απέκλεισαν τη γραμμή πλησίον της πόλης Παρτιζάνσκ, ενώ άλλοι 1.000 έλαβαν θέση πάνω στις γραμμές κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργάτες αμυντικών επιχειρήσεων της περιοχής (απλήρωτοι 19 μήνες), καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι. Οι ανθρακωρύχοι είχαν δηλώσει ότι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επεισόδια όμως δε σημειώθηκαν. Οι απεργοί σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν ζητούν, εκτός από την εξόφληση του χρέους για τους μισθούς, ύψους 160 δισ. ρουβλίων, και την παραίτηση της κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι απεργοί προειδοποίησαν τις αρχές για την ετοιμότητά τους να περάσουν σε μαζικές απεργίες πείνας και σε αυθόρμητες εξεγέρσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης εδώ και 11 μέρες συνεχίζουν την απεργία πείνας μέσα στη στοά 142 ανθρακωρύχοι του ορυχείου "40 χρόνια της Κομσομόλ" της περιοχής Περμ. Επί 8 μήνες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους. Οκτώ άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομείο. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης κατέβηκε στη στοά για να πείσει τους απεργούς, αλλά οι εργάτες δεν πιστεύουν πλέον τις υποσχέσεις και αποφάσισαν να μείνουν κάτω από τη γη μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι εργάτες του ορυχείου "Κουζνέτσκαγια" της πόλης Πολισάγεβο (περιοχή Κουζμπάς) δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλη του 1995. Πριν από λίγα χρόνια σ' αυτό το κερδοφόρο ορυχείο είχε δημιουργηθεί μια μεικτή με ξένες εταιρίες επιχείρηση. Οι ξένοι, όμως, πήραν τα "εύκολα χρήματα" και εξαφανίστηκαν. Το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε παράνομη την ιδιωτικοποίηση του ορυχείου, αλλά δεν αποκαταστάθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στις 27 Γενάρη πραγματοποίησαν στην αρχή πικετοφορία στο δημαρχείο και στη συνέχεια πήραν όμηρο το διευθυντή του ορυχείου και 23 μηχανικούς. Οι εργάτες ζητούν να καταβληθούν οι μισθοί, να απολυθεί ο διευθυντής και να παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς και γραπτή βεβαίωση για την τήρηση των υποχρεώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ