ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Την αντίθεσή τους με το φορολογικό νομοσχέδιο διαδήλωσαν χτες έξω από τη Βουλή οι ΕΒΕ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησαν, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, δήλωσαν χτες οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη νέα φορολογική αφαίμαξη που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο. Οπως τόνισε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος "έχουμε μπροστά μας αγώνες που μόλις ξεκινάνε, αγώνες ανυποχώρητους μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας για να αποτρέψουμε τη μεθόδευση αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων". Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΕΒΕ στέλνουν σε όλες τις κατευθύνσεις μήνυμα αποφασιστικότητας και αντίστασης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. "Γνωρίζουμε πολύ καλά είπε ότι χωρίς αγώνες δεν υπάρχει απάντηση, γι' αυτό θα συνεχίσουμε ανυποχώρητοι, γιατί μόνο έτσι θα υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματά μας". Πρέπει, είπε απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους ΕΒΕ, να βγούμε όλοι μαζί στο πεζοδρόμιο για να δικαιωθούμε. Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ που γκρεμίζει κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΓΣΕΒΕΕ στους αγώνες των εργαζομένων.

Ο Μ. Διαμαντής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, μιλώντας στο "Ρ" κατήγγειλε την υποταγμένη, στις εντολές των Βρυξελλών και των ντόπιων και ξένων κέντρων του πολυεθνικού κεφαλαίου, κυβέρνηση και τόνισε ότι μόνο με αγώνες επίπονους και ανυποχώρητους μπορούν να αλλάξουν οι ειλημμένες αποφάσεις των κυβερνώντων.

Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ παρέδωσε ψήφισμα στα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των ΕΒΕ.

Το ψήφισμα

Με το ψήφισμά τους οι ΕΒΕ διαμαρτύρονται:

  • Για τη συνέχιση της πολιτικής του φορολογικού αφανισμού που ασκείται σε βάρος των ΜΜΕ.
  • Για τη νέα υπέρογκη αύξηση των φόρων από τα "αντικειμενικά κριτήρια".
  • Για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος του λαού και τη γενική διόγκωση των φόρων που συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση.

Ζητάνε:

  • Την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής για τις ΜΜΕ.
  • Την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων.
  • Την κατάργηση του συντελεστή του 35%.
  • Να μην ψηφιστεί και να μην ισχύσει για φέτος η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για αυξημένους συντελεστές της μισθωτικής αξίας της επαγγελματικής στέγης, καθώς και η αυξημένη εμπορική αμοιβή στα αντικειμενικά κριτήρια.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Στη λογική επιβολής του "λιγότερου κράτους"

Την καθιέρωση Συστήματος Ολικής Λογιστικής Παρακολούθησης (ΣΟΛΠ) στους φορείς του δημοσίου, που επιχορηγούνται από το κράτος ΝΠΔΔ, προανάγγειλε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι η παρακολούθηση της πραγματικής περιουσίας των ΝΠΔΔ μόνο με το Δημόσιο Λογιστικό "είναι ανεπαρκής". Το πιθανότερο είναι, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιήσει και το νέο σύστημα - το ΣΟΛΠ - για την επιβολή του "λιγότερου κράτους", που προωθείται μέσα από το σφαγιασμό των κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων οικονομικών ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημόσιου με κοινωφελή χαρακτήρα.

Αυτό προκύπτει, εμμέσως - πλην σαφώς - από το κείμενο εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και παρουσιάζει τους στόχους του ΣΟΛΠ. Στο κείμενο αυτό, επισημαίνεται ότι το Δημόσιο Λογιστικό, που εφαρμόζουν σήμερα τα ΝΠΔΔ - που καταρτίζουν προϋπολογισμούς και τηρούν τους λογαριασμούς τους σε ταμειακή βάση - "είναι ανεπαρκές για την παροχή πληροφοριών ως προς την πραγματική περιουσιακή και οικονομική κατάσταση των ΝΠΔΔ και τη λήψη αποφάσεων στα πλαίσια άσκησης καλύτερης διοίκησης".

Οπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο εργασίας, βασικός στόχος του ΣΟΛΠ - τη λειτουργία του οποίου έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών - είναι "η εξοικονόμηση πόρων", που θα επιδιωχτεί και με την περικοπή των επιχορηγήσεων - επιδοτήσεων σε φορείς του δημοσίου με κοινωφελείς σκοπούς, που στο εξής θα κρίνονται όχι με την εισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια "αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας"! Με τη μέθοδο αυτή, θα υποχρεωθούν οι φορείς του δημοσίου, που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, να καλύψουν την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων με την ανταποδοτικότητα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο εργασίας, ανάλογα με τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που θα παρέχει στην εκάστοτε κυβέρνηση το ΣΟΛΠ, θα αποφασίζεται αν είναι απαραίτητη "η συνέχιση της χρηματοδότησης ή η παροχή εγγύησης δανειοδότησης των φορέων του δημόσιου τομέα της οικονομίας".

Οπως αναφέρεται και στο κείμενο εργασίας που περιγράφει τις επιδιώξεις του νέου συστήματος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εξαρτά την επιχορήγηση ή τη δανειοδότηση των φορέων του δημοσίου, με βάση και την πραγματική συνολική οικονομική τους κατάσταση... Επίσης, κάθε εξάμηνο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκδίδει και θα καταθέτει στη Βουλή, συγκεντρωτικούς συγκριτικούς πίνακες των κρατικών φορέων του δημοσίου, που επιχορηγούνται ή δανειοδοτούνται με την εγγύηση του δημοσίου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
Ζητούν παρέμβαση του ΣτΕ

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία προβλέπεται ότι για τη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας από τις ΔΟΥ, απαιτείται βεβαίωση από τους δήμους που να πιστοποιεί ότι ο συναλλασσόμενος πολίτης ή εταιρία δε χρωστάει στο Δήμο ποσό άνω των 100.000 δραχμών, ζητάνε με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερες επιχειρήσεις.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και ότι για την επιβολή της απαιτείται νόμος και όχι υπουργική απόφαση.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο Δήμο Αθηναίων υπάρχει ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα με τη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, καθώς έχουν γίνει λάθη από την εταιρία που έχει αναλάβει τον έλεγχο για τη στάθμευση των αυτοκινήτων.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώνονται οι τιμές σε βενζίνες και πετρέλαιο

Μειωμένες θα είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων αυτή την εβδομάδα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι χτες. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 2,20 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 2,30 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 1,40 δρχ., ενώ του θέρμανσης κατά 1,60 δρχ. το λίτρο. Οι νέες τιμές, σύμφωνα με τη ΔΕΠ οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης, στη μείωση της τιμής του ντίζελ, στη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής.

Ετσι, οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών γι' αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η σούπερ στις 213 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 196,90 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η σούπερ στις 217,90 και η αμόλυβδη στις 201,80 δρχ.
  • Για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 220,90 και η αμόλυβδη στις 204,80 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 22,90 δρ. χ το λίτρο, ενώ της αμόλυβδης στις 206,80 δρχ., ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 212,90 δρχ. και 197,80 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ