Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Στη λογική επιβολής του "λιγότερου κράτους"

Την καθιέρωση Συστήματος Ολικής Λογιστικής Παρακολούθησης (ΣΟΛΠ) στους φορείς του δημοσίου, που επιχορηγούνται από το κράτος ΝΠΔΔ, προανάγγειλε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι η παρακολούθηση της πραγματικής περιουσίας των ΝΠΔΔ μόνο με το Δημόσιο Λογιστικό "είναι ανεπαρκής". Το πιθανότερο είναι, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιήσει και το νέο σύστημα - το ΣΟΛΠ - για την επιβολή του "λιγότερου κράτους", που προωθείται μέσα από το σφαγιασμό των κρατικών επιχορηγήσεων και άλλων οικονομικών ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημόσιου με κοινωφελή χαρακτήρα.

Αυτό προκύπτει, εμμέσως - πλην σαφώς - από το κείμενο εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και παρουσιάζει τους στόχους του ΣΟΛΠ. Στο κείμενο αυτό, επισημαίνεται ότι το Δημόσιο Λογιστικό, που εφαρμόζουν σήμερα τα ΝΠΔΔ - που καταρτίζουν προϋπολογισμούς και τηρούν τους λογαριασμούς τους σε ταμειακή βάση - "είναι ανεπαρκές για την παροχή πληροφοριών ως προς την πραγματική περιουσιακή και οικονομική κατάσταση των ΝΠΔΔ και τη λήψη αποφάσεων στα πλαίσια άσκησης καλύτερης διοίκησης".

Οπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο εργασίας, βασικός στόχος του ΣΟΛΠ - τη λειτουργία του οποίου έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών - είναι "η εξοικονόμηση πόρων", που θα επιδιωχτεί και με την περικοπή των επιχορηγήσεων - επιδοτήσεων σε φορείς του δημοσίου με κοινωφελείς σκοπούς, που στο εξής θα κρίνονται όχι με την εισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια "αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας"! Με τη μέθοδο αυτή, θα υποχρεωθούν οι φορείς του δημοσίου, που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, να καλύψουν την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων με την ανταποδοτικότητα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο εργασίας, ανάλογα με τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που θα παρέχει στην εκάστοτε κυβέρνηση το ΣΟΛΠ, θα αποφασίζεται αν είναι απαραίτητη "η συνέχιση της χρηματοδότησης ή η παροχή εγγύησης δανειοδότησης των φορέων του δημόσιου τομέα της οικονομίας".

Οπως αναφέρεται και στο κείμενο εργασίας που περιγράφει τις επιδιώξεις του νέου συστήματος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εξαρτά την επιχορήγηση ή τη δανειοδότηση των φορέων του δημοσίου, με βάση και την πραγματική συνολική οικονομική τους κατάσταση... Επίσης, κάθε εξάμηνο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκδίδει και θα καταθέτει στη Βουλή, συγκεντρωτικούς συγκριτικούς πίνακες των κρατικών φορέων του δημοσίου, που επιχορηγούνται ή δανειοδοτούνται με την εγγύηση του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ