Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Οι αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης... Αυτή τη φορά δέχτηκαν τα πυρά τους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ - Τράπεζες, που, άκουσον άκουσον, τόλμησαν να κινητοποιηθούν! Μάταια, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αναγνώστες - τηλεθεατές - ακροατές, περίμεναν ν' ακούσουν τι τέλος πάντων διεκδικούν αυτοί οι εργαζόμενοι και απεργούν. Το "Μεγάλο κανάλι", για παράδειγμα, ανήγγειλε την απεργία με τη φράση "όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ - τράπεζες...". Οι υπεύθυνοι του δελτίου ειδήσεων, δε γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο για την τροποποίηση, μονομερώς από την πλευρά της, των κανονισμών εργασίας; Αλλοι "έξυπνοι" βρήκαν το χρόνο να "ξεμπροστιάσουν" τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, με πρωτοσέλιδο για μεγάλη αγορά γραφείων από Οργανισμό, με πικρόχολα σχόλια, περί "κούρασης" και άλλα παρόμοια. Ας δούμε πώς "είδε" το όλο θέμα, γνωστός δημοσιογράφος στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84". Σημείο αναφοράς η πρωινή εκπομπή του σταθμού "Αλήθειες και μισές αλήθειες", της Παρασκευής 23 Γενάρη 1998.

Παραθέτουμε αυτούσιο το λόγο (του ίδιου κυρίου που μας δίνει τα "φώτα του" και από την οθόνη της ΕΤ1) για την απεργία, τις ΔΕΚΟ κλπ.

"Η ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ παραμένει".

"Πρώτα η απεργία... τίποτα δεν έληξε και η κοινωνία της ζούγκλας ταλαιπωρήθηκε,τίποτα δε λύθηκε".

"Γιατί έγινε η απεργία; για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη;"

"Απεργία... και με όπλο μάλιστα ξεπερασμένο".

"Σε λίγο καιρό καμιά ΔΕΚΟ δε θα πουλιέται με τίποτα".

"Εμεινε κανένα ψήγμα αισιοδοξίας, μάλλον όχι, γιατί ακολουθούν άλλες απεργίες"...

Ο εν λόγω κύριος δεν πρωτοτυπεί, είναι μέσα στη "γραμμή" υπονόμευσης των εργαζομένων και των αγώνων τους, είναι ανάγκη όμως να σχολιάσουμε ορισμένα από τα λεγόμενά του και τα παρεμφερή κλισέ άλλων δημοσιογράφων.

***

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της εκπομπής του, ο "9,84", που ανήκει στο Δήμο Αθήνας και η συγκεκριμένη εκπομπή, σηματοδοτεί το στίγμα του σταθμού απέναντι στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Θέτει ακόμα πιο επιτακτικά στους εργαζόμενους να κρίνουν, το δημοσιογράφο, το σταθμό, αλλά και τον ίδιο το δήμαρχο Αθήνας, που τυρβάζει περί πολλών, αλλά εδώ η λάμψη του ξεθωριάζει και φαίνεται το πραγματικό, εχθρικό για τους εργαζόμενους πρόσωπο.

Η προβολή της "εξυγίανσης των ΔΕΚΟ" σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, είναι μια σκόπιμη αλχημεία, τόσο του δημοσιογράφου, άλλων συναδέλφων του, όσο και της κυβέρνησης. Βάζει σε αντιπαράθεση την ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Είναι προφανές ότι επιδιώκει την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και την αντιπαράθεσή τους με ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, οι κυρίως υπέρμαχοι της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, χωρίς να ευθύνονται για τα προβλήματα αυτά - της "νοσηρότητας" - έχουν σαν στόχο τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων σε όφελος του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν σαν σύνθημά τους "Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό" και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με το σύνθημα: "Οχι στο ξεπούλημα και στον εμπαιγμό, θέλουμε ο ΟΤΕ ν' ανήκει στο λαό". Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι με την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, κόντρα στη ρουσφετολογική και φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δικαιώματά τους - καρποί αγώνων - για τα οποία κατέβηκαν σε απεργία, είναι όπλο στον αγώνα για ΔΕΚΟ σύγχρονες, μοχλούς ανάπτυξης, με φιλολαϊκό περιεχόμενο λειτουργίας! Για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ από τις κάθε λογής πραγματικές "αρρώστιες" - μεγάλες οφειλές, επαχθείς συμβάσεις κλπ - των μονοπωλίων, πότε θα μας μιλήσουν οι διάφοροι κατά τα άλλα λαλίστατοι δημοσιογράφοι;

***

Η "ταλαιπωριολογία" του, και όσων άλλων ταυτίζουν και αναγγέλλουν τους αγώνες με το κλισέ "Μεγάλη η ταλαιπωρία των Αθηναίων αύριο με την απεργία των...", είναι μια από τις τόσες συκοφαντίες και διαβολές που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις. Φυσικά οι εν λόγω κύριοι - κατά κανόνα στρογγυλοκαθισμένοι σε καλά αμειβόμενες θέσεις - δε βγάζουν κουβέντα για την ταλαιπωρία της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, από τη βαριά φορολογία, την παρατεταμένη λιτότητα, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και άλλες συναφείς "περιποιήσεις" της κυβέρνησης. Λέξη για την ταλαιπωρία της μεγάλης ανεργίας που χτυπάει άγρια την εργατική τάξη και πρώτα απ' όλα τους νέους. Επίσης υπογραμμίζουμε ότι ο διαχωρισμός των πολιτών σε ταλαιπωρούμενους και ταλαιπωρούντες είναι επίσης τεχνητός και έχει σαν στόχο την αποδυνάμωση της αλληλεγγύης, την αποτροπή των κοινωνικών συμμαχιών της εργατικής τάξης με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν επίσης από το ζυγό των μονοπωλίων.

Κατανοούμε την ανησυχία του, και όσων άλλων, για την αγοραστική αξία των ΔΕΚΟ και τον "κίνδυνο", να μην πουλιούνται με τίποτα..! Εκφράζουν με τον πιο ωμό τρόπο - πέρα από τις φιοριτούρες για εξυγίανση ΔΕΚΟ και άλλα παρόμοια - την πραγματική τους επιδίωξη για πλήρη άλωση των ΔΕΚΟ από το μεγάλο κεφάλαιο, με εργαζόμενους υποταγμένους,χωρίς δικαιώματα και το συνδικαλιστικό κίνημα αφοπλισμένο, ουσιαστικά ανύπαρκτο! Αυτό θέλετε κύριοι, την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες για να πουληθούν εύκολα στους ιδιώτες!!! Αυτή σας η ανησυχία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ΔΕΚΟ 100% δημόσιες, φιλολαϊκές, με φτηνά τιμολόγια και το σύνολο των υπηρεσιών τους στη διάθεση του λαού!

Καμιά αισιοδοξία, μας λέει, γιατί, ακολουθούν άλλες απεργίες! Είναι λοιπόν τόσο μαύρα τα πράγματα, επειδή ακολουθούν και άλλες απεργίες; Από πού άραγε βγαίνει ένα τέτοιο συμπέρασμα; Δεν είναι οι αγώνες - με απεργίες, συγκεντρώσεις, πορείες κλπ - που σημάδεψαν την πορεία της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων προς την πρόοδο; Ολοι,εργατοϋπάλληλοι - συνταξιούχοι, αγροτιά και μικρομεσαίοι ΕΒΕ, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση, συμφωνούν ότι οι αγώνες φέρνουν κατακτήσεις και αποτελέσματα, λύση στα προβλήματά τους. Αυτό εξάλλου μαρτυράει η ιστορία η ίδια η κοινωνική εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, όπου τίποτα δε χαρίστηκε χωρίς αγώνες, χωρίς πάλη! Αγνοούν άραγε αυτή την αλήθεια οι περί ων ο λόγος κύριοι και εξαιτίας της "άγνοιάς" τους ταυτίζουν τις απεργίες με τη μαυρίλα; Πιστεύουμε το αντίθετο. Οπότε εκείνο που μένει είναι ότι, εν γνώσει τους, βιάζουν την αλήθεια και παρουσιάζουν τις απεργίες και τους αγώνες σαν παράγοντα απαισιοδοξίας. Διάλεξαν με ποιον θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Είναι το τίμημα της ευμάρειάς τους, των πολλαπλών θέσεων και άλλων σχετικών ωφελημάτων.

Οσο δυναμώνει η λαϊκή αντίδραση και πάλη, θα δυναμώνει και η επίθεση ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Οι εργατοϋπάλληλοι - συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία, οφείλουν να το πάρουν υπόψη τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση και να αποδυναμώσουν στην πράξη κάθε υπονομευτική ενέργεια καναλιών, εφημερίδων κλπ. Η δύναμη της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης μπορεί να βάλει στη θέση τους και να απομονώσει τους ανησυχούντες. Παράλληλα, είναι ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή δράση στην παραπληροφόρηση και στη διαστρέβλωση των αγώνων και των αιτημάτων τους. Είναι ανεπίτρεπτο ο καθένας να υβρίζει και λοιδορεί όσους βγαίνουν στους δρόμους των αγώνων, όσους δηλαδή δεν έχουν άλλο μέσο για να υπερασπιστούν το δίκιο τους, παρά μόνο τον αγώνα τους!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Οι εργαζόμενοι, κύριοι υπέρμαχοι της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, χωρίς να ευθύνονται για τα προβλήματα αυτά - της "νοσηρότητας" - έχουν σαν στόχο τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων σε όφελος του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν ως σύνθημά τους "Ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό" και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με το σύνθημα: "Οχι στο ξεπούλημα και στον εμπαιγμό, θέλουμε ο ΟΤΕ ν' ανήκει στο λαό"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ