Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Αξιώνουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα!

Την ανησυχία τους για το διογκούμενο κίνημα των ανέργων στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο επέκτασής τους και σε άλλες χώρες εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ

Αξιώσεις για ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αταλάντευτη πορεία στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, πρόβαλαν για μία ακόμη φορά χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια τάχθηκαν ανεπιφύλαχτα υπέρ της επίμαχης τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, εντοπίζοντας το όποιο ζήτημα δημιουργήθηκε σε επίπεδο... χειρισμών. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ, πάντως, δεν κατάφερε να κρύψει τις ανησυχίες των μεγαλοβιομηχάνων για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ανέργων στη Γαλλία. Δε δίστασαν μάλιστα, να διατυπώσουν την άποψη ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία έχουν μία τάση επέκτασης, την οποία βεβαίως δε θα επιθυμούσαν και στην Ελλάδα.

"Η χειρισμοί της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στους στόχους που έχουν τεθεί και που απαιτούνται για να μη μείνουμε εκτός της Σύγκλισης. Πιστεύουμε ότι εάν δεν πείσει η κυβέρνηση ότι θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες, θα μείνουμε απλώς στις εξαγγελίες". Αυτό είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,κάνοντας σαφές προς την κυβέρνηση ότι οι βιομήχανοι στηρίζουν την πολιτική ξεπουλήματος και διάλυσης του δημοσίου τομέα, την πολιτική που δημιουργεί υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, υπό τον όρο ότι οι ρυθμοί αυτής της πολιτικής πρέπει να ενταθούν και να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στα πλαίσια αυτά, αντιτάχθηκαν στις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για την επίμαχη τροπολογία, επικαλούμενοι την... ανάγκη για "εξυγίανση" των δημοσίων επιχειρήσεων, αναγκαιότητα, όπως δήλωσε ο Ι. Στράτος, με την οποία έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και οι κοινωνικοί φορείς που συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο". Ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ για το θέμα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "εάν είναι να δοθεί μια ριζική λύση θα πρέπει κάποτε - και αυτό δε θα μπορέσουμε να το καθορίσουμε σήμερα - να προχωρήσουμε σε πιο τολμηρές αποκρατικοποιήσεις που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια....". Ωστόσο, οι βιομήχανοι επέκριναν την κυβέρνηση για τους... χειρισμούς της στο όλο θέμα, σημειώνοντας ότι "έχει κάνει σειρά τακτικών λαθών".

Παρά τις επικλήσεις για σκληρότερη κυβερνητική πολιτική, οι βιομήχανοι έδειξαν να ανησυχούν για τις αντιδράσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που σηματοδοτούν τα αποτελέσματά της. Αναφερόμενος μάλιστα στους αγώνες των ανέργων στη Γαλλία,ο αρμόδιος για εργασιακά θέματα Ν. Αναλυτής,εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για φαινόμενα ανησυχητικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν γενικότερη αναταραχή και να επεκταθούν. Στο θέμα παρενέβη και ο έτερος πρόεδρος του συνδέσμου, Α. Κανελλόπουλος,εκφράζοντας την... καθησυχαστική πλευρά της υπόθεσης, λέγοντας ότι "πρόκειται για φωνή ανεξάρτητων ανέργων" που δεν είναι πολιτικοποιημένοι "και άρα από μόνοι τους δεν μπορούν να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας". Και οι δύο εκπρόσωποι του ΣΕΒ για εύλογους λόγους επιχείρησαν να απομονώσουν τα γεγονότα στη Γαλλία από την κατάσταση στην Ελλάδα, αποδίδοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά στις δύο κοινωνίες, και κλείνοντας τα μάτια στα φαινόμενα κοινωνικής περιθωριοποίησης που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Οι εξελίξειςστη βιομηχανία

Βέβαια, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δε χάνουν ευκαιρία να "γκρινιάζουν" για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, αφού μοναδικό κριτήριο για την απόδοσή της είναι τα κέρδη που καταφέρνουν να αποσπούν κάθε στιγμή από την όποια δραστηριότητά τους. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χτες έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις "εξελίξεις στην ελληνική βιομηχανία", υποστηρίζοντας ότι "το 1996 είναι έτος αντιστροφής ορισμένων υγιών τάσεων". Η αποσπασματική ανάλυση των ισολογισμών των βιομηχανιών για τη χρονιά αυτή, μπορεί να μη δείχνει ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των μεγαλοβιομηχάνων, ωστόσο, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, είναι μαθηματικά αδύνατον να συνεχιστεί η απόσπαση υπερκερδών με τους ίδιους ρυθμούς που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι παράλληλα με την τρελή κούρσα αύξησης των κερδών των βιομηχάνων - οι ίδιοι ομολογούν ότι από το 1991 μέχρι και το 1995 τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 2.157% - έχουμε μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Από τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η εφαρμοζόμενη επί χρόνια πολιτική λιτότητας έχει θεαματικά αποτελέσματα για το μεγάλο κεφάλαιο και καταθλιπτικά για τους εργαζόμενους. Ετσι, αν και μέσα στη δεκαετία ο αριθμός των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 41%, την ίδια στιγμή οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν 9,2%. Την ίδια περίοδο οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 40%. Το 1996 το σύνολο των πωλήσεων των βιομηχανιών ήταν αυξημένο κατά 102% σε σχέση με το 1990, ενώ θεαματικοί είναι για ολόκληρη την περίοδο, από το 1990, οι δείκτες που έχουν σχέση με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, του καθαρού κέρδους επί των πωλήσεων, αλλά και το κόστος των πωληθέντων επί των πωλήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ