ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωράφια και σπίτια αρπάζει τώρα η ΑΤΕ

"Κακήν κακώς" έδιωξαν τον πληρεξούσιο της Τράπεζας που πήγε να κάνει τον πλειστηριασμό, οι κάτοικοι του Γραμματικού Καρδίτσας

Χτες στο χωριό Γραμματικό της Καρδίτσας εξελίχθηκαν σκηνές που θύμιζαν ανάλογες στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του αιώνα μας.

Τότε που οι εισπράκτορες των κυβερνήσεων, συνοδευόμενοι από χωροφύλακες, πήγαιναν στα χωριά για να εισπράξουν τη "δεκάτη" απ' τους αγρότες. Ενα κεφαλικό φόρο που αναλογούσε στο 1/10 του εισοδήματός τους. Οποιος δεν είχε να πληρώσει, είτε του έκαναν κατάσχεση των χωραφιών και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο είχε, είτε τον έκλειναν στη φυλακή. Οι εισπράκτορες αυτοί είχαν καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος των αγροτών, αφού δε "χαμπάριαζαν" ούτε από παρακάλια, ούτε από τίποτα.

Μάλιστα, όπως διηγούνται κάποιοι γέροντες, μια χρονιά - γύρω στο 1910 - που η περιοχή της Θεσσαλίας είχε πλημμυρίσει από τις πολλές και δυνατές βροχοπτώσεις, οι εισπράκτορες μαζί με χωροφύλακες, κυνηγούσαν πάνω σε βάρκες τους αγρότες για να τους συλλάβουν, επειδή δεν είχαν αποδώσει τη "δεκάτη".

Στο κοινοτικό κατάστημα του Γραμματικού, λοιπόν, έφτασε χτες ένας συμβολαιογράφος, ονόματι Χρήστος Καρέτσος,ως απεσταλμένος της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να βγάλει σε πλειστηριασμό τα χωράφια και το σπίτι του αγρότη Αντώνη Μιχαλόπουλου,επειδή δεν ξεπλήρωσε τα χρέη του. Το νέο μαθεύτηκε και οι κάτοικοι του χωριού - στην πλατεία του οποίου είναι συγκεντρωμένα δεκάδες τρακτέρ έτοιμα να ξεκινήσουν για τις εθνικές οδούς στις 2 Φλεβάρη - συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το γραφείο της Κοινότητας με στόχο να μην επιτρέψουν να γίνει ο πλειστηριασμός. Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε "νεκρικά" - συμβολικά για το "θάνατο" της αγροτιάς - και οι κάτοικοι του χωριού μαζί με εκατοντάδες άλλους αγρότες που έσπευσαν εκεί μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας, φώναζαν συνεχώς συνθήματα κατά της ΑΤΕ και της κυβέρνησης.

Ο πληρεξούσιος της ΑΤΕ επέμεινε να κάνει τον πλειστηριασμό κι αυτή η επιμονή του προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών. Τα πνεύματα άναψαν και οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια απ' τα χωράφια μας", "έξω οι απεσταλμένοι του Σουλτάνου", "η τρομοκρατία δε θα περάσει", έβγαλαν έξω από το κοινοτικό κατάστημα τον απεσταλμένο της ΑΤΕ, στέλνοντας τον "εκεί απ' όπου ήρθε!".

Οι κάτοικοι του Γραμματικού δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ στην ΑΤΕ να πάρει τα χωράφια τους.

Οπως είπε στον "Ρ" ο Αχιλλέας Γακόπουλος,"η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο. Η ίδια, με την πολιτική τοκογλυφικών επιτοκίων που εφαρμόζει, μας χρεώνει "μέχρι το λαιμό" κι ύστερα στέλνει την ΑΤΕ να μας πάρει τα χωράφια και τα σπίτια μας. Δουλεύουμε σαν είλωτες και στο τέλος, όχι μόνο δεν κερδίζουμε τίποτα, αλλά χάνουμε και την περιουσία μας. Αυτά είναι τα "καλά" της ΕΕ. Βάλθηκαν "λυτοί και δεμένοι" να μας ξεκάνουν, ξεκληρίζοντάς μας από τη γη μας. Αμ δε, που θα τους περάσει. Αν χρειαστεί θα βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους για να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τη γη μας".

Η πρόκληση της ΑΤΕ να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από χρεωμένους αγρότες - και μάλιστα εν μέσω των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων - δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Μόνο στην Κοινότητα Γραμματικού, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους πάνω από 40 αγρότες, ενώ υπολογίζεται ότι για πάνω από 500 αγρότες του νομού Καρδίτσας έχουν βγει ειδοποιητήρια κατασχέσεων.

Αρπακτικό η ΑΤΕ

Ενα από τα βασικά αιτήματα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού είναι η αντιμετώπιση της τοκογλυφίας της ΑΤΕ και η πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σύμφωνα με την πρόταση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που ζητάει τη διαγραφή όλων των τόκων ποινής και των πανωτοκίων και ό,τι απομείνει να θεωρηθεί ως βραχυπρόθεσμο δάνειο.

Παλιότερα οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι κάθε λογής εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, επιχειρώντας να φοβίσουν τους αγρότες, ισχυρίζονταν ότι "αν έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία, θα τους έπαιρναν τα χωράφια".

Και να που σήμερα, εν έτει 1998 και επί "σοσιαλιστικής και εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι, πράγματι, επιχειρούν να αρπάξουν τα χωράφια από τους αγρότες. Βεβαίως, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές, οι οποίοι, άλλωστε πάλευαν πάντα, παλεύουν και θα παλεύουν για να έχει γη ο αγρότης και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Είναι η Αγροτική Τράπεζα, η οποία, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, αρπάζει τα χωράφια των αγροτών που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους...

"Μας ρούφηξαν το αίμα"

Συζήτηση με τον Αντώνη Μιχαλόπουλο, που η ΑΤΕ επιχειρεί να του αρπάξει το σπίτι και τα χωράφια για χρέη του

Ο Αντώνης Μιχαλόπουλος από το Γραμματικό της Καρδίτσας είναι πολύτεκνος, με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Καλλιεργεί 30 στρέμματα κι απ' αυτά περιμένει να σοδέψει, για να ζήσει την οικογένειά του. Χτες, όμως, η Αγροτική Τράπεζα έστειλε συμβολαιογράφο, για να βγάλει στον πλειστηριασμό τα χωράφια και το σπίτι του, επειδή δεν κατάφερε να ξεπληρώσει ένα χρέος του. Οι συγχωριανοί του μαζεύτηκαν στο κοινοτικό κατάστημα κι έδιωξαν "κακήν κακώς" τον πληρεξούσιο της ΑΤΕ, μην επιτρέποντας να γίνει ο πλειστηριασμός. Στη συνομιλία, που είχε μαζί μας, ξεχειλίζει από παράπονο, οργή και αγανάκτηση:

- Πόσα χρεώθηκες και πόσα χρωστάς τώρα;

- "Πριν από δέκα χρόνια πήρα ένα δάνειο 2.700.000 δραχμών και σήμερα, με τους τόκους ποινής και τα πανωτόκια, έφτασε το χρέος στα 17.700.000 δραχμές".

- Γιατί δεν πλήρωνες τις δόσεις;

- "Ξέρεις τώρα τι γίνεται με το αγροτικό εισόδημα. Δουλεύουμε χωρίς να μας μένει φράγκο. Δυσκολευόμουνα πολύ. Τα επιτόκια ψηλά, το χρέος μεγάλωνε συνεχώς".

- Ζήτησες ρύθμιση του χρέους;

- "Πήγα στον διευθυντή της Τράπεζας στην Καρδίτσα και ζήτησα να ρυθμιστεί το χρέος για να πληρώνω. Δε δέχτηκε".

- Τώρα η ΑΤΕ θέλει να σου πάρει τα χωράφια...

- "Θέλει να βγάλει σε πλειστηριασμό όχι μόνο τα χωράφια, αλλά κι ένα σπίτι που έχω."

- Πόσο τα κοστολογεί;

- "Εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση. Κάθε στρέμμα στην περιοχή μας κοστίζει - όπως τα υπολογίζει η εφορία - πάνω από 700.000 δραχμές και η Τράπεζα το κοστολογεί μόνο 130.000 δραχμές. Η πρώτη προσφορά στον πλειστηριασμό είναι 4.000.000 δραχμές για τα 30 στρέμματα και 3.000.000 δραχμές για το σπίτι. Μια περιουσία που αξίζει πάνω από 27.000.000 δραχμές θέλουν να την αρπάξουν με 7.000.000. Αφού μου ρούφηξαν το αίμα με τα πανωτόκια, τώρα δίνουν και τη χαριστική βολή".

- Τι θα κάνεις;

- "Τι να κάνω; Επιχειρούν να βάλουν χέρι στο σπίτι και στα χωράφια. Θ' αντιδράσουμε. Δεν είμαι μόνο εγώ. Κοντά στους 40 αγρότες της κοινότητας Γραμματικού βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ολοι μαζί θ' αγωνιστούμε για να μείνουμε και να καλλιεργούμε τη γη".

- Και τι θα γίνει μ' αυτή την κατάσταση;

- "Αν συνεχιστεί η ίδια τοκογλυφία της τράπεζας και η ίδια πολιτική για τον αγρότη, πολύ γρήγορα όλος ο αγροτικός κόσμος θα ξεκληριστεί. Λύση θα φέρει μόνο αγώνας".

Χτες, ο Αντώνης Μιχαλόπουλος, γλίτωσε το σπίτι και τα χωράφια του. Αύριο, όμως; Το αρπακτικό που λέγεται ΑΤΕ θα ξαναεπιχειρήσει βουτιά στην περιουσία και την ψυχή του Αντώνη και των εκατοντάδων άλλων αγροτών που χρωστούν. Ποιος θα τη σταματήσει; Μόνο ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ενας αγώνας που βρίσκεται εν εξελίξει και θα κλιμακωθεί συντονιζόμενος σε πανελλαδικό επίπεδο στις 2 Φλεβάρη, όταν τα τρακτέρ θα κατακλύζουν τις Εθνικές οδούς.

"Το αίτημά σας για ρύθμιση απορρίφθηκε... "

Θηλιά στο λαιμό χιλιάδων αγροτών περνάει η ΑΤΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση ενός αγρότη από την Κυψέλη Καρδίτσας. Η Τράπεζα "διαπίστωσε" ότι δεν μπορεί να πληρώνει ετήσια δόση 3 εκατομμύρια δραχμές και γι' αυτό του ζητά να πληρώσει μία και έξω περίπου 11 εκατομμύρια!

Πριν λίγες μέρες, στις 13 Γενάρη, ο 56χρονος Θανάσης Καρράς έλαβε απ' την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) το... εφιαλτικό - για όλους τους αγρότες πλέον - ειδοποιητήριο: "Σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας για ρύθμιση των ληξιπροθέσμων μέχρι 31/12/96 οφειλών σας, ύψους 10.830.000 δρχ., αφού εξετάστηκε απ' τις αρμόδιες Κεντρικές Υπηρεσίες της Τράπεζας απορρίφθηκε,καθώς διαπιστώθηκε ότι από τα έσοδα που πραγματοποιείτε δεν μπορείτε να πληρώνετε κάθε χρόνο τα τοκοχρεολύσια, ύψους 3.017.000 δρχ., και η συναλλακτική σας τάξη υπήρξε κακή". Το τελεσίγραφο της ΑΤΕ τελειώνει με τον εξής τρόπο, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή: "Παρακαλούμε να φροντίσετε για την πληρωμή του χρέους σας. Αν δε συμμορφωθείτε και αδιαφορήσετε θα αναγκαστούμε να πάρουμε εναντίον σας δικαστικά μέτρα, που θα σας επιβαρύνουν με πολλά έξοδα"...

"Δουλεύω στα χωράφια από μικρό παιδί. Απ' αυτό το χωράφι μεγάλωσα, απ' αυτό το χωράφι έφαγε ψωμί η οικογένειά μου, από κει μεγάλωσα και σπούδασα δύο παιδιά. Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, έρχεται η Τράπεζα να μου το πάρει", λέει κυριολεκτικά απελπισμένος ο Θ. Καρράς.

Τα προβλήματα για τον βαμβακοπαραγωγό απ' την Κυψέλη Καρδίτσας ξεκίνησαν το 1994, όταν η φοβερή βροχόπτωση εκείνης της χρονιάς κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγή του, 55 τόνους βαμβάκι. Ηδη απ' το 1993 ο αγρότης ήταν χρεωμένος στην ΑΤΕ, αφού είχε πάρει δάνειο ύψους 6.800.000 δραχμών για να αγοράσει τρακτέρ. Μαζί με το καλλιεργητικό δάνειο, που πήρε την ίδια χρονιά, τους σπόρους, τα λιπάσματα κλπ. που αγόρασε μέσω της Τράπεζας, το συνολικό χρέος έφτασε τα 11.000.000 δρχ. Μετά λοιπόν από την καταστροφή ο Θ. Καρράς μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΑΤΕ, ζήτησε ρύθμιση. Η ΑΤΕ τον έριξε στο... λούκι της "τοκογλυφικής τραπεζικής ρύθμισης", ζητώντας του να αποπληρώσει τα χρέη του σε 10 χρόνια (έως το 2004) και να καταβάλλει συνολικά 25.000.000 δραχμές.

Τα προβλήματα, όμως, για τον βαμβακοπαραγωγό συνεχίστηκαν - λόγω ζημιών και χαμηλής τιμής στο βαμβάκι - με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στη ρύθμιση που έκανε. Ηδη, στις 31 Δεκέμβρη 1996, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του έχουν φτάσει τα 10.830.000 δραχμές. Αναγκάστηκε πέρυσι την ανοιξη να ζητήσει νέα ρύθμιση. Μετά από πολλούς μήνες, η Τράπεζα του απάντησε ότι η νέα ρύθμιση δεν είναι δυνατή, γιατί όπως "διαπίστωσε", "δεν μπορεί να πληρώνει" δόση 3.017.000 δραχμές το χρόνο. Αντίθετα, κρίνει ότι ο δύσμοιρος αγρότης μπορεί με μιας να πληρώσει 10.830.000 δραχμές! Γι' αυτό "τον παρακαλεί" να "φροντίσει" για την πληρωμή του χρέους του....

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Θ. Καρράς είναι μικροκαλλιεργητής - έχει μόλις 80 στρέμματα δικά του - και ενοικιάζει άλλα 120 για να συμπληρώσει το εισόδημά του. "Είμαι κι εγώ απελπισμένος, αλλά τα παιδιά μου - ηλικίας 25 και 27 χρόνων - έχουν κυριολεκτικά απογοητευτεί. Πώς να μείνουν στον τόπο τους; Αφού μας πνίγουν τα χρέη. Η ΑΤΕ έχει γίνει ο εφιάλτης μας...", επισημαίνει ο Θ. Καρράς.

Αυτή τη στιγμή ο αγρότης απ' την Κυψέλη σκέφτεται να πουλήσει ένα κτήμα που έχει - "θα πάρω τρία με τέσσερα εκατομμύρια δραχμές" - ώστε να μη γίνει η κατάσχεση απ' την ΑΤΕ. "Αναγκαζόμαστε να πουλάμε το βιος μας για να μην το κατασχέσει η Τράπεζα. Απίστευτο πώς φτάσαμε σ' αυτό το σημείο", λέει ο αγρότης για να καταλήξει: "Δε ζητάμε να μας χαρίσουν τα χρέη, αυτό που ζητάμε είναι καλύτερη τιμή στα προϊόντα μας ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να μείνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, για να μείνουν τα παιδιά μας στα χωράφια τους"...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απέκλεισαν την εθνική Καρδίτσας - Λαμίας

Με συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας στον κόμβο του Νέου Μοναστηρίου,οι αγρότες της Θεσσαλίας συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προετοιμαζόμενοι για την κλιμάκωση του αγώνα τους στις 2 του Φλεβάρη, όταν χιλιάδες τρακτέρ, που βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες στις πλατείες των χωριών, θα κινηθούν προς τα οδοστρώματα των εθνικών δρόμων και η πάλη της αγροτιάς θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στις 11 το πρωί, κι ενώ έπεφτε ψιλόχιονο, εκατοντάδες αγρότες από τα γύρω χωριά - μαζί τους και οι Β. Μπούτας και Β. Αναγνωστόπουλος,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - έφτασαν, με αγροτικά φορτηγάκια και ΙΧ αυτοκίνητα, στον κόμβο του Νέου Μοναστηρίου κι απέκλεισαν την εθνική οδό. Στο χώρο του αποκλεισμού έφτασαν με πορεία και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Νέου Μοναστηρίου για να συμπαρασταθούν εμπράκτως στον αγώνα της αγροτιάς.

Φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα "Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς", οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συμβάλουν όλοι, ώστε οι φετινές κινητοποιήσεις, που κλιμακώνονται στις 2 του Φλεβάρη, να είναι πιο μαζικές, πιο δυναμικές και καλύτερα οργανωμένες, ώστε το μήνυμα που θα σταλεί ν' απηχεί τις διαθέσεις του αγροτικού κόσμου, ο οποίος απαιτεί "εδώ και τώρα" την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων.

Την αλληλεγγύη των μαθητών προς τους αγωνιζόμενους αγρότες εξέφρασε, χαιρετίζοντας, ως εκπρόσωπός τους, μια μαθήτρια, και αναφερόμενη στην πάλη του μαθητικού κινήματος κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, τόνισε ότι ο αγώνας της αγροτιάς για την επιβίωσή της και ο αγώνας των μαθητών για τη μόρφωση είναι κοινός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ