Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μας ρούφηξαν το αίμα"

Συζήτηση με τον Αντώνη Μιχαλόπουλο, που η ΑΤΕ επιχειρεί να του αρπάξει το σπίτι και τα χωράφια για χρέη του

Ο Αντώνης Μιχαλόπουλος από το Γραμματικό της Καρδίτσας είναι πολύτεκνος, με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Καλλιεργεί 30 στρέμματα κι απ' αυτά περιμένει να σοδέψει, για να ζήσει την οικογένειά του. Χτες, όμως, η Αγροτική Τράπεζα έστειλε συμβολαιογράφο, για να βγάλει στον πλειστηριασμό τα χωράφια και το σπίτι του, επειδή δεν κατάφερε να ξεπληρώσει ένα χρέος του. Οι συγχωριανοί του μαζεύτηκαν στο κοινοτικό κατάστημα κι έδιωξαν "κακήν κακώς" τον πληρεξούσιο της ΑΤΕ, μην επιτρέποντας να γίνει ο πλειστηριασμός. Στη συνομιλία, που είχε μαζί μας, ξεχειλίζει από παράπονο, οργή και αγανάκτηση:

- Πόσα χρεώθηκες και πόσα χρωστάς τώρα;

- "Πριν από δέκα χρόνια πήρα ένα δάνειο 2.700.000 δραχμών και σήμερα, με τους τόκους ποινής και τα πανωτόκια, έφτασε το χρέος στα 17.700.000 δραχμές".

- Γιατί δεν πλήρωνες τις δόσεις;

- "Ξέρεις τώρα τι γίνεται με το αγροτικό εισόδημα. Δουλεύουμε χωρίς να μας μένει φράγκο. Δυσκολευόμουνα πολύ. Τα επιτόκια ψηλά, το χρέος μεγάλωνε συνεχώς".

- Ζήτησες ρύθμιση του χρέους;

- "Πήγα στον διευθυντή της Τράπεζας στην Καρδίτσα και ζήτησα να ρυθμιστεί το χρέος για να πληρώνω. Δε δέχτηκε".

- Τώρα η ΑΤΕ θέλει να σου πάρει τα χωράφια...

- "Θέλει να βγάλει σε πλειστηριασμό όχι μόνο τα χωράφια, αλλά κι ένα σπίτι που έχω."

- Πόσο τα κοστολογεί;

- "Εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση. Κάθε στρέμμα στην περιοχή μας κοστίζει - όπως τα υπολογίζει η εφορία - πάνω από 700.000 δραχμές και η Τράπεζα το κοστολογεί μόνο 130.000 δραχμές. Η πρώτη προσφορά στον πλειστηριασμό είναι 4.000.000 δραχμές για τα 30 στρέμματα και 3.000.000 δραχμές για το σπίτι. Μια περιουσία που αξίζει πάνω από 27.000.000 δραχμές θέλουν να την αρπάξουν με 7.000.000. Αφού μου ρούφηξαν το αίμα με τα πανωτόκια, τώρα δίνουν και τη χαριστική βολή".

- Τι θα κάνεις;

- "Τι να κάνω; Επιχειρούν να βάλουν χέρι στο σπίτι και στα χωράφια. Θ' αντιδράσουμε. Δεν είμαι μόνο εγώ. Κοντά στους 40 αγρότες της κοινότητας Γραμματικού βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ολοι μαζί θ' αγωνιστούμε για να μείνουμε και να καλλιεργούμε τη γη".

- Και τι θα γίνει μ' αυτή την κατάσταση;

- "Αν συνεχιστεί η ίδια τοκογλυφία της τράπεζας και η ίδια πολιτική για τον αγρότη, πολύ γρήγορα όλος ο αγροτικός κόσμος θα ξεκληριστεί. Λύση θα φέρει μόνο αγώνας".

Χτες, ο Αντώνης Μιχαλόπουλος, γλίτωσε το σπίτι και τα χωράφια του. Αύριο, όμως; Το αρπακτικό που λέγεται ΑΤΕ θα ξαναεπιχειρήσει βουτιά στην περιουσία και την ψυχή του Αντώνη και των εκατοντάδων άλλων αγροτών που χρωστούν. Ποιος θα τη σταματήσει; Μόνο ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ενας αγώνας που βρίσκεται εν εξελίξει και θα κλιμακωθεί συντονιζόμενος σε πανελλαδικό επίπεδο στις 2 Φλεβάρη, όταν τα τρακτέρ θα κατακλύζουν τις Εθνικές οδούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ