Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονισμένος και διαρκής αγώνας

Δυναμικές συγκεντρώσεις χτες σε Κέρκυρα και Αγρίνιο

Με δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις απαντούν οι μαθητές σε όλη τη χώρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Χτες, οι μαθητές στην Κέρκυρα και το Αγρίνιο βγήκαν στους δρόμους, δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες υλοποίησης των νέων μέτρων για την παιδεία θα τους βρουν αντιμέτωπους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και οι συνελεύσεις των τοπικών συντονιστικών των μαθητών, όπου έχουν συσταθεί, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συνάντηση των συντονιστικών που θα γίνει την Κυριακή στην Αθήνα, στο σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (πλατεία Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5Β). Η συνάντηση γίνεται με απόφαση των Συντονιστικών Αγώνα Μαθητών Αθήνας - Πειραιά.

Στην Κέρκυρα,εκατοντάδες μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού τους, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από τα γενικά λύκεια της πόλης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή σε παλμό πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στη νομαρχία, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά για μια ώρα. Με συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όπως "οι μαθητές παλεύουν και θα νικήσουν το νόμο της κυβέρνησης θα καταργήσουν", "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τους μαθητές αντίσταση και πάλη", οι μαθητές έστειλαν σαφές μήνυμα ότι δε θα μείνουν με "σταυρωμένα χέρια", δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ότι θα αγωνιστούν μαζί με όλο το λαό μέχρι την τελική κατάργηση του Νόμου 2525/97.

Την ίδια ώρα οι συμμαθητές τους στο Αγρίνιο συγκεντρώνονταν στο δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, με απόφαση γενικών συνελεύσεων των 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων λυκείων της πόλης. Οι μαθητές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Δημαρχείο. Μετά την κινητοποίηση οι μαθητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα, ενώ προσανατολίζονται και στη σύσταση τοπικού συντονιστικού.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, την περασμένη Τρίτη, οι μαθητές του νυχτερινού γυμνασίου και Λυκείου Καρδίτσας, απαιτώντας την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης. Οι μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στη Νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Νομάρχη. Μπροστά στην άρνηση του Νομάρχη Καρδίτσας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, υποσχέθηκαν ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τους νυχτερινούς μαθητές.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Αγωνιστικός αναβρασμός, όμως, επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου οι μαθητές συνεδριάζουν, κινητοποιούνται και συντονίζουν τα βήματά τους και με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα:

  • Για τρίτη μέρα συνεχίζουν την κατάληψη των σχολείων τους οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΛ στη Μυτιλήνη,αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Σε κοινές κινητοποιήσεις με τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές του ΤΕΙ προσανατολίζονται τώρα οι μαθητές στην Αρτα.Χτες, οι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ και συζήτησαν την προοπτική να προχωρήσουν σε κοινές κινητοποιήσεις.
  • Στο μεταξύ, στο Βόλο,οι γενικές συνελεύσεις των σχολείων που είναι σε κατάληψη (32 Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Μαγνησίας) αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων μέχρι την Κυριακή, οπότε και το Συντονιστικό θα συμμετάσχει στην πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα, ενώ τη Δευτέρα οι μαθητές θα αποφασίσουν εκ νέου για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
  • Στη Σαλαμίνα,οι γονείς και οι μαθητές όλων των σχολείων του νησιού θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 1η Φλεβάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τεχνικού Λυκείου και αμέσως μετά πορεία προς τα Παλούκια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ