ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντολή απ' τα μπλόκα: Συνεχίζουμε!

Στην "πηγή" του αγώνα, στα μπλόκα επί της εθνικής οδού, πραγματοποιήθηκαν και χτες συνελεύσεις, στις οποίες οι "φρουροί των μπλόκων" εξουσιοδότησαν ξανά την ΠΑΣΕ για τη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη δικαίωση.

Στις 4 το απόγευμα και για δύο ώρες, η κυκλοφορία επί της εθνικής οδού διακόπηκε για να ενημερωθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες από τα μέλη της ΠΑΣΕ, σχετικά με την πορεία της κινητοποίησης, να πουν τη γνώμη τους, να κάνουν τις προτάσεις τους. Διάλογος ανοιχτός, γόνιμος, καθαρός και ξάστερος.

Ο Β. Μπούτας μίλησε στους συγκεντρωμένους, απλά, στη γλώσσα που οι αγρότες καταλαβαίνουν καλά. "Δεν είμαστε μόνοι μας", είπε. "Εχουμε μαζί μας τους άλλους εργαζόμενους, ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που έχουν κοινά συμφέροντα με τους αγρότες. Απέναντί μας έχουμε την ΕΕ, την κυβέρνηση και άλλους αντιπάλους. Τους τραπεζίτες, που δεν μπορεί να είναι με το μέρος μας, γιατί ζητάμε να μη μας βάζουν τα πανωτόκια. Τους βιομηχάνους, που μας πουλούν ακριβά τα εφόδια, τους εμπόρους που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα μας και τα πουλούν ακριβά στο λαό. Με αυτή την έννοια, ο αγώνας μας είναι ταξικός", συνέχισε.

Κι ύστερα αναφέρθηκε στα αντιαγροτικά μέτρα που παίρνονται στην ΕΕ και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και ανέλυσε τις επιπτώσεις τους στον αγρότη. Κάποιοι τον διέκοπταν για να προσθέσουν μερικές ακόμα από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Και όταν ο λόγος πήγαινε στην ανάγκη να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας, όλοι μαζί χειροκροτούσαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν οι ομιλίες και των άλλων μελών της ΠΑΣΕ, του Β. Αναγνωστόπουλου και του Δ. Τσέλιου.Ενθουσιασμός όταν στο βήμα ανεβαίνουν να εκφράσουν τη συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς ο παπα - Βασίλης Γερώκης απ' την Ιτέα της Καρδίτσας και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Στο μπλόκο της οδού Βόλου

"Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας". Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της οδού Βόλου. Ενα μήνυμα, που στην πράξη μεταφράζεται σε συνέχιση και δυνάμωμα του αγώνα της αγροτιάς να κρατηθεί στον τόπο της με αξιοπρέπεια, καθώς καθημερινά τα μπλόκα μεγαλώνουν, τα τρακτέρ αυξάνονται. Με κυρίαρχη αυτή την πεποίθηση και με τα πανό "Κάτω τα χέρια από την αγροτιά", "Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού" να δίνουν το στίγμα, οι αγρότες των Φαρσάλων και των Τρικάλων απέκλεισαν τον δρόμο - από τις 4 - 6 το απόγευμα - για να γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση.

"Υπομονή, συνάδελφοι, το κουράγιο το έχουμε. Θα μείνουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας", τόνισε, μιλώντας στη συνέλευση, ο Φώτης Σαλταγιάννης,μέλος της ΠΑΣΕ. Ο ίδιος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως χτες 20 αγρότες από το Κεραμίδι Τρικάλων έλαβαν κλήσεις να δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Στη συμπαράσταση των μαζικών φορέων της Λάρισας στον αγώνα των αγροτών, αναφέρθηκε ο Βασίλης Νικολόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ. "Τα προβλήματά μας είναι αλληλένδετα. Ο λαός της Λάρισας το γνωρίζει αυτό", σημείωσε. "Δε θα μας εμποδίσουν να συνεχίζουμε να ζούμε στα χωριά μας", κατέληξε ο Β. Νικολόπουλος.

Συκούριο και Βελεστίνο

Οι ίδιες εικόνες εκτυλίχτηκαν και στο μπλόκο του Συκουρίου, όπου και εκεί οι συγκεντρωμένοι αγρότες απέκλεισαν για δύο ώρες την εθνική οδό.

Στις ομιλίες τους, οι Γιάννης Παττάκης,Γιώργος Νταφούλης και Θανάσης Νασίκας ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την πορεία του αγώνα, καταγγέλλοντας την αδιάλλακτη πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης του αγώνα της αγροτιάς, με την κάθοδο στους δρόμους ακόμα περισσότερων τρακτέρ.

Συνέλευση από τις 4 μ.μ. - 5.30 μ.μ. αποκλείοντας την εθνική οδό έκαναν οι αγρότες στον κόμβο του Βελεστίνου. Μίλησαν τα μέλη της ΠΑΣΕ Δημήτρης Σπαθής,Δημήτρης Πάσχος και Νίκος Αγγελής.

Πρέπει να τονιστεί ότι ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ πετούσε πάνω απ' το μπλόκο των αγροτών την ώρα που γινόταν η συνέλευση, πράγμα που καταγγέλθηκε απ' τους αγρότες ως απόπειρα εκφοβισμού απ' την πλευρά της κυβέρνησης. Το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών του Βελεστίνου τονώθηκε ακόμα περισσότερο, αφού χτες προστέθηκαν κι άλλα τρακτέρ στα μπλόκα τους.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Βγαίνουν συνεχώς τρακτέρ

Από την Καστοριά μέχρι τον Εβρο η απόφαση μία: Αγώνας!

Φουντώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη. Τα περιθώρια εμπαιγμού από την κυβέρνηση στενεύουν, μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή της αγροτιάς στο νέο μεγάλο κύκλο δυναμικών αγώνων που ξεκινούν από την Καστοριά, τα Γρεβενά και φτάνουν μέχρι τον Εβρο όπου από χθες τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στα Μάλγαρα,χθες έκλεισαν συμβολικά για μία ώρα τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Την ίδια ώρα δεκάδες μαθητές από τα Κύμινα που έφυγαν συντεταγμένα από το σχολείο, πήγαν για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους γονιούς τους. Στο ύψος των Διοδίων στην ΕΟ κατέβηκαν από χτες το πρωί και οι αγρότες της Χαλάστρας με 150 τρακτέρ. Για μία ώρα, από τις 11 το πρωί έως τις 12μ., θα κλείσουν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο χωριό Στίβο οι αγρότες περιοχής που από χθες ενισχύθηκαν και με συναδέλφους τους από το Ζαγκλιβέρι,το Καλαμωτό και το Αδάμ.Επίσης, σήμερα περιμένουν και νέες ενισχύσεις από τους αγρότες της Νυμφόπετρας,του Ευαγγελισμού,των Ζερβοχωρίων και των χωριών του Σοχού,που δεν μπόρεσαν να πάνε χτες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Στις πλατείες των χωριών τους παραμένουν με τα τρακτέρ οι αγρότες της Επανωμής,της Θέρμης και της Γαλάτιστας.

Πιερία: Ενισχύθηκαν παραπέρα τα μπλόκα στην αερογέφυρα του Αιγινίου, και του Λιτοχώρου,ενώ από χτες οι αγρότες κατέβασαν τρακτέρ και στον κόμβο του Κορινού στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Πέλλα: Στο δρόμο προς τον Αξό θα βγάλουν σήμερα από το πρωί τα τρακτέρ τους οι αγρότες των Γιαννιτσών.Ενώ στις πλατείες των χωριών τους θα τα κατεβάσουν οι υπόλοιποι όπως, στη Σκύδρα,σα Αθηρα κλπ., όπου στη συνέχεια θα αποφασίσουν σε ποια σημεία του οδικού δικτύου θα κατευθυνθούν. Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, όπου οι εκατοντάδες αγρότες διαδήλωσαν ότι συντονίζονται με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλία και υιοθετούν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Κιλκίς: Πορεία μέχρι το Τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες αγρότες από την περιοχή του Πολυκάστρου,με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα. Εκεί προχώρησαν σε προειδοποιητικό αποκλεισμό του τελωνείου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην είσοδο του Πολυκάστρου όπου έχουν βγει από τη Δευτέρα. Στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς χτες κατέβηκαν και άλλα τρακτέρ από τα γύρω χωριά, ενώ τις επόμενες μέρες οι αγρότες ετοιμάζονται να κλείσουν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Σέρρες: Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν χτες οι αγρότες της επαρχίας Σιδηροκάστρου.Στο μεταξύ χτες μέχρι το απόγευμα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 τρακτέρ στη διασταύρωση για Σιδηρόκαστρο στο χωριό Λευκώνας έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι,τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας. Χτες το βράδυ πραγματοποίησαν σύσκεψη και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο του κόμβου στα Κερδίλια. Στην περιοχή του Παγγαίου από σήμερα θα βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες και τις επόμενες μέρες συντονισμένα θα προχωρήσουν σε ένα σημείο της Εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας.

Στους δρόμους θα βγουν από σήμερα και οι αγρότες της Χαλκιδικής. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Πολύγυρο αποφάσισαν την κάθοδό τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επίσης εξέλεξαν 11μελή Συντονιστική Επιτροπή. Εβρος

Στο Βόρειο Εβρο οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών της επαρχίας Ορεστιάδας.Σήμερα, στο μεταξύ, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και η ΣΕΑ του νομού οργανώνουν σύσκεψη στο Διδυμότειχο με στόχο τη γενίκευση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Στις πλατείες των χωριών κατέβασαν τα αγροτικά τους μηχανήματα και οι αγρότες των Γρεβενών, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία οι συνάδελφοί τους της Καστοριάς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δυναμικές πορείες και συγκεντρώσεις αγροτών

Κινητοποιήσεις στη Ζάκυνθο και στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Λακωνίας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, οι αγρότες της Πελοποννήσου μπαίνουν ορμητικά στο χορό των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Ολη η ύπαιθρος της Πελοποννήσου βρίσκεται αυτές τις μέρες επί ποδός. Οι αγρότες συντονίζουν τη δράση τους και ετοιμάζουν τις κινήσεις τους.

Χτες το πρωί, πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας με τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στο Ριζόμυλο και κατόπιν αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Μπήκαν σε φάλαγγα και κατευθύνθηκαν προς τη Μεσσήνη, όπου έκαναν παρέλαση με τα αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία της πόλης. Από κει, κατευθύνθηκαν προς την Καλαμάτα, όπου έκαναν μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από το Διοικητήριο (Νομαρχία). Πολλοί παραγωγοί άδειασαν τελάρα με λεμόνια, διαμαρτυρόμενοι, μ' αυτό τον τρόπο, για τις χαμηλές τιμές και την πολιτική εξαθλίωσης και αφανισμού της αγροτιάς που ακολουθεί η κυβέρνηση. Επόμενος σταθμός τους ήταν η εθνική οδός Καλαμάτας - Τρίπολης στη θέση Ασπρόχωμα (στη διασταύρωση προς Μεσσήνη και Πύλο). Στο σημείο αυτό έγινε παράταξη των τρακτέρ και των αγροτικών και, στη συνέχεια, μετά από λαϊκή συνέλευση αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού.

Οι αγρότες της Ηλείας,επίσης χτες, πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στον Πύργο "μπλοκάροντας" την πόλη με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα. Από τις ομιλίες φάνηκε η απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να πορευτούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι με τα τρακτέρ σε φάλαγγα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου και να παρατάξουν τα μηχανήματα στο ύψος της Ανδραβίδας.

Από την άλλη, για δεύτερη μέρα χτες, οι αγρότες της Ζακύνθου συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους. Οδήγησαν τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους προς το λιμάνι, το οποίο και απέκλεισαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, εμποδίζοντας δύο δρομολόγια πλοίων προς την Κυλλήνη. Τα αγροτικά μηχανήματα παραμένουν στο χώρο και σήμερα αναμένεται να αποκλείσουν την Εφορία της Ζακύνθου. Οι αγρότες του νησιού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, αλλάζοντας καθημερινά τις μορφές της πάλης και να κλιμακώνουν σταδιακά τη δράση τους. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους φορείς του νησιού σε συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει σήμερα η Σπάρτη, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή και η Ενωση Αγροτικών Συλλόγων Λακωνίας πραγματοποιούν συγκέντρωση αγροτών, οι οποίοι θα οδηγήσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στην πλατεία της Σπάρτης και στη συνέχεια θα τα παρατάξουν στην εθνική οδό Σπάρτης - Γυθείου - Τρίπολης. Οπως ανέφεραν αγρότες - μέλη της συντονιστικής επιτροπής, το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, είναι τόσο ψηλά και αυτό αναμένεται να εκφραστεί στο σημερινό συλλαλητήριο όπου θα πάρουν μέρος αγρότες απ' όλες τις περιοχές του Νομού Λακωνίας.

Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα

Στο Ηράκλειο οι αγρότες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προχωρούν οι αγρότες του Νομού Χανίων,που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία και τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, οργανώνουν νέο συλλαλητήριο ξανά έξω από τη Νομαρχία.

Μέσα από τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση οι αγρότες κατάγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και τους αγρότες και απαίτησαν να παρθούν μέτρα άμεσα για την προστασία της ντόπιας παραγωγής, ελαιολάδου, εσπεριδοειδών, κτηνοτροφίας κλπ. Εστειλαν περήφανο αγωνιστικό χαιρετισμό δηλώνοντας "τη συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στους συναδέλφους τους αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που τις μέρες αυτές ξαναβρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα".

Στο Ηράκλειο

Η αγανάκτηση των αγροτών εκφράστηκε χτες και στο Ηράκλειο όπου περί τους 2.000 αγρότες συμμετείχαν σε κινητοποίηση που οργανώθηκε, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, από την τοπική ΟΑΣ. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη μεθόδευση, στόχος της νόθας φιλοκυβερνητικής διοίκησης της ΟΑΣ Ηρακλείου ήταν να εκτονώσουν την οργή των αγροτών ανώδυνα, καλύπτοντας, ουσιαστικά, τις κυβερνητικές ευθύνες για την όξυνση όλων των αγροτικών προβλημάτων.

Οι αγροτοπατέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού λειτουργούσαν ως κυβερνητικοί εγκάθετοι "μανουβράροντας", σε συνεργασία με άλλα τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τις εξελίξεις. Οι κινήσεις αυτές - σε συνδυασμό με τις προσπάθειές τους να καλύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες - έγιναν αντιληπτές από τους αγρότες που εγκατέλειψαν τον τόπο της συγκέντρωσης για να μείνουν το βράδυ μερικές δεκάδες.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, εκπρόσωποι των ιστορικών αγροτικών συλλόγων Αρχανών,Τεφελίου και δήμου Ηρακλείου,επί τόπου, συγκρότησανΣυντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλώντας τους αγρότες σε κλιμάκωση. Παράλληλα κατήγγειλαν τη νόθα φιλοκυβερνητική διοίκηση της ΟΑΣ για ενέργειες αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και το "ξεφούσκωμα" της αγανάκτησης των αγροτών. Η ΟΑΣ Νομού Ηρακλείου, τονίζεται για άλλη μια φορά προδίδει τον αγροτικό κόσμο του νομού προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες σ' εκείνους που μεθοδεύουν το ξεκλήρισμα των αγροτών. Για το λόγο αυτό καλούνται οι αγρότες να συσπειρωθούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας, της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών.

Λέσβος

Στο δρόμο του αγώνα μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Μυτιλήνης.Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νησιού, οι ελαιοπαραγωγοί θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και μηχανήματα στις εισόδους της πόλης, στη θέση Λάρσο στις 10.30 π.μ. και στη θέση Επάνω Σκάλα στις 10.45 π.μ. και από κει θα κατευθυνθούν, στην προκυμαία της Μυτιλήνης,στην πλατεία Σαπφούς, όπου και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της πόλης από τις 11 π.μ. μέχρι το μεσημέρι, μετά από απόφαση που πήρε ο εμπορικός σύλλογος. Επίσης, το Σωματείο Συνταξιούχων του νησιού, καλεί τους συνταξιούχους μετά τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών.

Πρέβεζα

Αγωνιστικά προετοιμάζονται και οι αγρότες της Πρέβεζας. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που στη Λευκάδα θα δικάζονται 28 αγρότες για τις περσινές κινητοποιήσεις στο Ακτιο. Οι αγρότες του νομού θα συγκεντρωθούν στις 8 π.μ. στο λιμάνι του Ακτιου και από εκεί θα κατευθυνθούν στο δικαστήριο της Λευκάδας. Στο μεταξύ, κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα περιοδεύει την Κυριακή στα χωριά του νομού, καλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Κέρκυρα

Στο χορό των συλλαλητηρίων θα μπει και η Κέρκυρα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού διοργανώνει παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Γι' αυτό το σκοπό, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Κεφαλονιά

Μετά το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη οι αγρότες της Κεφαλονιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νησιού θα συνεδριάσει άμεσα για να καθορίσει την ημέρα που θα γίνει η επόμενη κινητοποίηση, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, την ερχόμενη βδομάδα.

Την Κυριακή στα μπλόκα

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες θα εκφράσουν την Κυριακή με επίσκεψη στα μπλόκα εργαζόμενοι της Αθήνας. Τα πούλμαν με τους εκπροσώπους των σωματείων της Αθήνας θα αναχωρήσουν στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος.

"Φουσκώνει" το κύμα συμπαράστασης

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας, στέκονται ο ένας μετά τον άλλο οι μαζικοί φορείς της χώρας.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς και καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν ενεργά την αλληλεγγύη τους σε αυτό, γιατί οι αγρότες υποχρεώθηκαν να βγουν στους δρόμους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Μήνυμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες στέλνει σε ανακοίνωσή της και η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού."Η μάχη των αγροτών για επιβίωση και προκοπή, τονίζεται στην ανακοίνωση, δείχνει ότι άμεσα επιβάλλεται η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης".

"Ο αγώνας ο δικός σας είναι αγώνας όλης της Ελλάδας", επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ - ΝΠΔΔ ΟΤΑ περιοχής Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών, Μαγούλας, Ν. Περάμου και Οινόης.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας.Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας στο ξεκλήρισμα.

Ανάλογο μήνυμα συμπαράστασης προς την αγωνιζόμενη αγροτιά απευθύνει και το σωματείο εργαζομένων στη Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καρδίτσας καλεί, με ανακοίνωσή της, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ να στηρίξει τους αγώνες των αγροτών, καθώς τα αιτήματά τους είναι δίκαια.

Βοή λαού, οργή θεού...

"Κι αγγαρεύουσι παράγοντα τινά, Σίμωνα τον Κυρηναίον, ερχόμενον απ' αγρού, τον πατέρα Αλεξάνδρου και Ρούφου, ίνα άρη τον Σταυρόν αυτόν".Το εδάφιο αυτό από την Αγία Γραφή, που αναφέρεται στους Ρωμαίους οι οποίοι αγγάρεψαν έναν αγρότη να μεταφέρει τον Σταυρό του Χριστού, όταν αυτός οδηγούνταν στον Γολγοθά, χρησιμοποίησε, στον χαιρετισμό του προς τους αγρότες στη "Βιοκαρπέτ", ο παπα - Βασίλης Γερούκης από την Ιτέα Καρδίτσας για να δείξει ότι και σήμερα ο αγρότης κουβαλάει το "Σταυρό του Μαρτυρίου". Ταυτόχρονα, ως άνθρωπος της Εκκλησίας και του διαλόγου - όπως είπε - κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας με τους αγωνιζόμενους αγρότες και την κυβέρνηση να δρομολογήσει λύση στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Κι όταν, λίγο αργότερα, τον συναντήσαμε και τον ρωτήσαμε γιατί παραβρίσκεται στο μπλόκο και συμπαραστέκεται στους ξωμάχους, με απλά λόγια, εξήγησε ότι ο λαϊκός κλήρος πάντα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους φτωχούς και τους αδικημένους, αλλά και στους αγωνιζόμενους για το δίκιο.

Λίγο νωρίτερα στην Καρδίτσα, στο τεράστιο παλλαϊκό συλλαλητήριο, είχαν παραβρεθεί ιερείς και μαζί τους και ο μητροπολίτης Καρδίτσας, κ. Κλέοπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ