Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντολή απ' τα μπλόκα: Συνεχίζουμε!

Στην "πηγή" του αγώνα, στα μπλόκα επί της εθνικής οδού, πραγματοποιήθηκαν και χτες συνελεύσεις, στις οποίες οι "φρουροί των μπλόκων" εξουσιοδότησαν ξανά την ΠΑΣΕ για τη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη δικαίωση.

Στις 4 το απόγευμα και για δύο ώρες, η κυκλοφορία επί της εθνικής οδού διακόπηκε για να ενημερωθούν οι αγωνιζόμενοι αγρότες από τα μέλη της ΠΑΣΕ, σχετικά με την πορεία της κινητοποίησης, να πουν τη γνώμη τους, να κάνουν τις προτάσεις τους. Διάλογος ανοιχτός, γόνιμος, καθαρός και ξάστερος.

Ο Β. Μπούτας μίλησε στους συγκεντρωμένους, απλά, στη γλώσσα που οι αγρότες καταλαβαίνουν καλά. "Δεν είμαστε μόνοι μας", είπε. "Εχουμε μαζί μας τους άλλους εργαζόμενους, ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που έχουν κοινά συμφέροντα με τους αγρότες. Απέναντί μας έχουμε την ΕΕ, την κυβέρνηση και άλλους αντιπάλους. Τους τραπεζίτες, που δεν μπορεί να είναι με το μέρος μας, γιατί ζητάμε να μη μας βάζουν τα πανωτόκια. Τους βιομηχάνους, που μας πουλούν ακριβά τα εφόδια, τους εμπόρους που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα μας και τα πουλούν ακριβά στο λαό. Με αυτή την έννοια, ο αγώνας μας είναι ταξικός", συνέχισε.

Κι ύστερα αναφέρθηκε στα αντιαγροτικά μέτρα που παίρνονται στην ΕΕ και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και ανέλυσε τις επιπτώσεις τους στον αγρότη. Κάποιοι τον διέκοπταν για να προσθέσουν μερικές ακόμα από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Και όταν ο λόγος πήγαινε στην ανάγκη να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας, όλοι μαζί χειροκροτούσαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν οι ομιλίες και των άλλων μελών της ΠΑΣΕ, του Β. Αναγνωστόπουλου και του Δ. Τσέλιου.Ενθουσιασμός όταν στο βήμα ανεβαίνουν να εκφράσουν τη συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς ο παπα - Βασίλης Γερώκης απ' την Ιτέα της Καρδίτσας και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Στο μπλόκο της οδού Βόλου

"Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας". Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της οδού Βόλου. Ενα μήνυμα, που στην πράξη μεταφράζεται σε συνέχιση και δυνάμωμα του αγώνα της αγροτιάς να κρατηθεί στον τόπο της με αξιοπρέπεια, καθώς καθημερινά τα μπλόκα μεγαλώνουν, τα τρακτέρ αυξάνονται. Με κυρίαρχη αυτή την πεποίθηση και με τα πανό "Κάτω τα χέρια από την αγροτιά", "Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού" να δίνουν το στίγμα, οι αγρότες των Φαρσάλων και των Τρικάλων απέκλεισαν τον δρόμο - από τις 4 - 6 το απόγευμα - για να γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση.

"Υπομονή, συνάδελφοι, το κουράγιο το έχουμε. Θα μείνουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας", τόνισε, μιλώντας στη συνέλευση, ο Φώτης Σαλταγιάννης,μέλος της ΠΑΣΕ. Ο ίδιος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως χτες 20 αγρότες από το Κεραμίδι Τρικάλων έλαβαν κλήσεις να δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Στη συμπαράσταση των μαζικών φορέων της Λάρισας στον αγώνα των αγροτών, αναφέρθηκε ο Βασίλης Νικολόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ. "Τα προβλήματά μας είναι αλληλένδετα. Ο λαός της Λάρισας το γνωρίζει αυτό", σημείωσε. "Δε θα μας εμποδίσουν να συνεχίζουμε να ζούμε στα χωριά μας", κατέληξε ο Β. Νικολόπουλος.

Συκούριο και Βελεστίνο

Οι ίδιες εικόνες εκτυλίχτηκαν και στο μπλόκο του Συκουρίου, όπου και εκεί οι συγκεντρωμένοι αγρότες απέκλεισαν για δύο ώρες την εθνική οδό.

Στις ομιλίες τους, οι Γιάννης Παττάκης,Γιώργος Νταφούλης και Θανάσης Νασίκας ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την πορεία του αγώνα, καταγγέλλοντας την αδιάλλακτη πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης του αγώνα της αγροτιάς, με την κάθοδο στους δρόμους ακόμα περισσότερων τρακτέρ.

Συνέλευση από τις 4 μ.μ. - 5.30 μ.μ. αποκλείοντας την εθνική οδό έκαναν οι αγρότες στον κόμβο του Βελεστίνου. Μίλησαν τα μέλη της ΠΑΣΕ Δημήτρης Σπαθής,Δημήτρης Πάσχος και Νίκος Αγγελής.

Πρέπει να τονιστεί ότι ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ πετούσε πάνω απ' το μπλόκο των αγροτών την ώρα που γινόταν η συνέλευση, πράγμα που καταγγέλθηκε απ' τους αγρότες ως απόπειρα εκφοβισμού απ' την πλευρά της κυβέρνησης. Το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών του Βελεστίνου τονώθηκε ακόμα περισσότερο, αφού χτες προστέθηκαν κι άλλα τρακτέρ στα μπλόκα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπήκαν στις πόλεις τα τρακτέρ! (2001-12-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση της αγροτιάς (2000-01-09 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τη νίκη (1999-02-12 00:00:00.0)
Με ενθουσιασμό στη μάχη (1998-02-05 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τη νίκη (1996-11-30 00:00:00.0)
Πρωτοφανής ενωτική κινητοποίηση (1995-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ