Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ασφάλιση σε συμβασιούχους με δελτίο

Σημαντική απόφαση για τους συμβασιούχους του δημοσίου που ασκούν εξαρτημένη εργασία

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου, που ασκούν εξαρτημένη εργασία, δικαιούνται ασφάλισης του ΙΚΑ, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και εφόσον αποδείξουν ότι εργάζονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και όχι με μίσθωση έργου.

Τη σημαντική αυτή απόφαση πήρε το Β Πολιτικό Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δικαιώνοντας υπαλλήλους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), οι οποίοι είχαν προσληφθεί στην υπηρεσία ως συνεργάτες, πληρώνονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ στο δικαστήριο απέδειξαν ότι είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΥΕ προσέλαβε σταδιακά 403 άτομα, για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες της υπηρεσίας. Οι προσληφθέντες μετά την εκπαίδευσή τους απασχολούνταν με πλήρες ωράριο, καλύπτοντας μόνιμες και πάγιες ανάγκες, γεγονός που παραδέχτηκε στο δικαστήριο και η Στατιστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, η ΕΣΥΕ αρνήθηκε την ασφαλιστική κάλυψη των συμβασιούχων με το επιχείρημα ότι πληρώνονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Το ΙΚΑ εξέτασε τις συνθήκες εργασίας και υποχρέωσε τη Στατιστική Υπηρεσία στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κρίνοντας ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία και όχι για μίσθωση έργου.

Το θέμα έφτασε στο Εφετείο, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε να ασφαλιστούν οι συμβασιούχοι στο ΙΚΑ. Στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο, για λογαριασμό της ΕΣΥΕ, υπέβαλε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι έχει την απαραίτητη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ