Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Υπόθεση ΟΛΩΝ ο αγώνας

Χιλιάδες λαού κατέκλυσαν χτες την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στην πόλη. Συναντήθηκε η μαχόμενη αγροτιά με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, τους νέους, ολόκληρο το λαό, για να διαδηλώσουν ότι η διέξοδος είναι στον ενωμένο ασυμβίβαστο αγώνα

Ηταν όλοι εκεί. Δεν ήταν μόνο η μαχόμενη αγροτιά. Ηταν οι μαθητές με τους καθηγητές τους, οι εργαζόμενοι, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι επιστήμονες, ήταν ο κλήρος με επικεφαλής τον μητροπολίτη. Ηταν το μεγάλο συλλαλητήριο ενός λαού που έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ότι τα προβλήματα είναι κοινά, όπως κοινός είναι ο εχθρός. Ηταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ. Μια πόλη "νέκρωσε" χτες καθώς τα καταστήματα έκλεισαν για δύο ώρες. Ομως η "καρδιά" της χτυπούσε στους ρυθμούς του ασυμβίβαστου αγώνα. Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας συναντήθηκαν οι αγωνίες ενός ολόκληρου λαού - ναι δεν είναι υπερβολή! Ηταν όλοι εκεί, για να διατρανώσουν την κοινή θέλησή τους να δοθούν, επιτέλους, λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών. Για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των ξωμάχων της γης, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται.

Χιλιάδες λαού γέμισαν ασφυκτικά χτες, την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Φανερή ήταν, όμως, και η διάθεση αγωνιστικής συστράτευσης όλων των παρευρισκομένων, αφού όλοι δήλωναν με την παρουσία και τα συνθήματά τους πως"ο αγώνας των αγροτών είναι πια υπόθεση ΟΛΩΝ".

Το δήλωσαν οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Καρδίτσας, με τη ζωντανή παρουσία τους αφού καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, με υψωμένες γροθιές βροντοφώναζαν: "Αγρότες, εργάτες, μαθητές. Με αγώνες απαντάμε στις πολυεθνικές".

Το δήλωσαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της πόλης, οι οποίοι όχι μόνο έκλεισαν σε ένδειξη συμπαράστασης για δύο ώρες χτες τα μαγαζιά τους(11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. ) σ' όλο το νομό, αλλά έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο συλλαλητήριο φωνάζοντας διαρκώς: "Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά".

Το δήλωσαν οι αστυνομικοί του νομού, που δεν παρέλειπαν να επισημαίνουν το γεγονός πως "σχεδόν όλοι μας είμαστε παιδιά αγροτών", όπως δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν πως θα βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα τους.

Το δήλωσε ακόμα και ο κλήρος του νομού, αφού ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των κληρικών, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρδίτσας και Φαναριοφαρσάλων Κλεόπας στον χαιρετισμό του είπε: "Καλή επιτυχία εύχομαι στον αγώνα μας και στα δίκαια αιτήματά μας"...

Ενδεικτικό του χτεσινού μαχητικού κλίματος που επικράτησε στην Καρδίτσα ήταν το γεγονός πως ενώ στη μέση, περίπου, του συλλαλητηρίου έπιασε δυνατή βροχή κανένας απ' τους συγκεντρωμένους δεν κουνήθηκε απ' τη θέση του!

Συμπαράσταση και αισιοδοξία

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κλεόπα,στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Δημήτρης Κυριαζίδης - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών - ο οποίος ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στον αγώνα των αγροτών, ενώ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του αστυνομικού σώματος σ' αυτόν τον αγώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε μαζί σας γιατί ας μην ξεχνάμε πως το 85% των αστυνομικών της χώρας προέρχονται από αγροτικές οικογένειες".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου των αστυνομικών της Θεσσαλίας, του Κώστα Βουδούρη,προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, ο οποίος μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι μόνο ότι καταγόμαστε από αγροτικές οικογένειες. Συμβαίνει κι εμείς να καλλιεργούμε μικροεκτάσεις για να συμπληρώσουμε το πενιχρό εισόδημά μας"...

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Λεωνίδας Κατσικάρας που ζήτησε απ' την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική τρομοκρατίας που ακολουθεί με τα αγροτοδικεία και τους πλειστηριασμούς, δηλώνοντας παράλληλα πως "αυτή η τακτική όχι μόνο δεν αποδυναμώνει τον αγώνα των αγροτών, αντίθετα τον "φουντώνει" ακόμα περισσότερο".

Ο Σπύρος Ευαγγελόπουλος,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας,τόνισε πως τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών του νομού "μας αναγκάζουν να βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας", εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του εμπορικού κόσμου στον αγώνα των αγροτών, καθώς και την αισιοδοξία του πως αυτός ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα.

Οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Θανάσης Τσαλόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται γιατί παλεύουν να μείνουν στα χωράφια τους. Με τη δύναμη του αγώνα είμαστε σίγουροι πως τα πράγματα για μας θ' αλλάξουν".

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ήταν στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Καρδίτσας Βασίλης Τσούκης που υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση θα αναγκαστεί με τον αγώνα να δώσει λύσεις".

Η Βαγγελιώ Καλαμπάκα,απ' το Συντονιστικό Νυχτερινών Λυκείων Καρδίτσας,επισήμανε πως η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική στόχο έχει "να μας γυρίσει πίσω, σε άλλες εποχές εξαθλίωσης και φτώχειας", ενώ αναφέρθηκε και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης "που θέλει ανθρώπους χωρίς μόρφωση, άτομα χωρίς πρωτοβουλία και αγωνιστικότητα".

Τέλος ο Στέφανος Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας,χαρακτήρισε τη χτεσινή συγκέντρωση "απάντηση στους τυφλούς που δε βλέπουν τα προβλήματα της Καρδίτσας, σ' αυτούς που εξακολουθούν να συκοφαντούν το δίκαιο αγώνα των αγροτών".

"Υψώστε ανάστημα"

Κεντρικός ομιλητής της χτεσινής συγκέντρωσης ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας - μέλος της ΠΑΣΕ, πρόεδρος της ΟΑΣ Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ - ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των αγροτών στις φετινές κινητοποιήσεις, αφού επανέλαβε για μια φορά ακόμα τα αιτήματα του αγώνα και καταφέρθηκε ενάντια στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε: "Αγρότες, εργάτες, νεολαίοι. Υψώστε ανάστημα. Αντισταθείτε! Μόνο με τον αγώνα μπορούμε να φτιάξουμε την κοινωνία της ισότητας"...

Σ' όλη τη διάρκεια του χτεσινού συλλαλητηρίου διαβάζονταν πλήθος ψηφισμάτων συμπαράστασης και εκτός απ' τους μαζικούς φορείς που οι εκπρόσωποί τους χαιρέτισαν στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων,μαθητές των σχολείων της Καρδίτσας,σπουδαστές των ΤΕΙ,το Συνδικάτο Οικοδόμων,συνταξιούχοι ΟΓΑ,ΤΕΒΕ και ΙΚΑ,η ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας, η ΕΛΜΕ,Σύλλογοι Πολυτέκνων,ο Σύλλογος Γεωπόνων και πλήθος εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Γιάννη Χότο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ