Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Ζητούν τους τίτλους ιδιοκτησίας

Ανακοινώσεις της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Να παραχωρήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και να σταματήσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε 400 οικογένειες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους πάνω από 50 χρόνια οικόπεδα γύρω από την Καβάλα, ζητούν με ανακοινώσεις τους η "Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας" και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία". Στο πρώτο μισό του αιώνα μας, με την προσφυγιά και την καπνεργασία που έφερε την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στην Καβάλα, χιλιάδες καπνεργάτες "πήραν τα βουνά", στην κυριολεξία, καταλαμβάνοντας ένα κομμάτι βραχώδους γης στις πλαγιές που αποτελούν τη σύγχρονη πόλη, "ανοίγοντας με τα χέρια" ένα οικόπεδο για να βολέψουν την πολυμελή τους οικογένεια.

Από τότε ίσαμε σήμερα, το κράτος σε διάφορες φάσεις, μέσα από ένα επιλεκτικό "κοσκίνισμα", προχώρησε σταδιακά στην παραχώρηση "τίτλων ιδιοκτησίας", αφού προηγούμενα είχε εισπράξει "τσουχτερές", ετήσιες αποζημιώσεις χρήσης.

Ωστόσο, υπάρχουν 400 ακόμη οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και για τους οποίους οι υποσχέσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωσή τους παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες, μια και αυτοί που ήταν τελείως ακροβολισμένοι, σχεδόν απόβλητοι, στα υψηλότερα και πιο κρημνώδη μέρη, βρέθηκαν, τώρα που το κέντρο και το περίγραμμα πυκνοδομήθηκαν, να 'χουν τα πιο ελκυστικά οικόπεδα. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι αξίζει να τα χάσουν ή ότι πρέπει να τιμωρούνται, όπως κάνει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών, διατάζοντας την Κτηματική Υπηρεσία της Καβάλας να τους βάζει υπέρογκα, εκδικητικά πρόστιμα (ή αποζημιώσεις χρήσης, όπως τις ονομάζουν, της τάξης των 2 εκατ. για 250 τ.μ.).

Αυτό έγινε αφορμή τον τελευταίο καρό να αναζωπυρωθεί το θέμα και να διαμορφώνεται ένα κίνημα διεκδίκησης των τίτλων και κατά των προστίμων.

Ο Σύλλογος Κατόχων Αυθαιρέτως Οικοπέδων του Δημοσίου στον Προφήτη Ηλία Καβάλας, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος τις μέρες αυτές επισκέφθηκε την Καβάλα, θεωρούν ότι ήρθε, επιτέλους, ο καιρός να επιλυθεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ζητούν από τον υπουργό να δηλώσει ότι θα συμβάλει το ταχύτερο να δοθεί λύση στο κύριο θέμα, αυτό της δωρεάν ή φθηνής και με κοινωνικά κριτήρια παραχώρησης της κυριότητας των οικοπέδων, καθώς και να διαταχθεί η διαγραφή των βεβαιωμένων χρεών και - πάντως - η αναστολή της είσπραξής τους, για όλο το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, σ' όσους έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις.

"Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της ΚΕΔ, η οποία θα παραλάβει, για να διαχειριστεί και να μοσχοπουλήσει, τα αδιάθετα σήμερα οικόπεδα. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως στη διαγραφή όλων των χρεών και, αν μη τι άλλο, στην αναστολή της έκδοσης και της είσπραξης των προστίμων", τονίζεται στην ανακοίνωση της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα στο σφυρί! (2009-05-24 00:00:00.0)
Συνηθισμένα λάθη και πώς να αποφευχθούν (2008-08-23 00:00:00.0)
Εκπτώσεις και διευκολύνσεις στα πρόστιμα αυθαιρέτων! (2000-05-16 00:00:00.0)
Να σωθεί μια ανάσα (1998-07-30 00:00:00.0)
"Τρίτωσε" η κοροϊδία! (1997-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ