Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αγνωστες λέξεις"

ΤΡΕΝΤΟ: Το ιταλικό βουνό που σε ινδιάνικη απόδοση θα μπορούσε να ονομαστεί "το χειμερινό φέρετρο".

ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ: Το νήμα του κόπηκε από το "σιδερένιο πουλί" και ταυτόχρονα ήρθαν τα πάνω - κάτω όλα τόσο απότομα, που τα νήματα από είκοσι ζωές κόπηκαν και αυτά, διά παντός...

ΕΙΚΟΝΑ: Εικόνες, λέξεις, που σαν βέλος χτυπούν κατευθείαν στο κέντρο της καρδιάς.

ΝΕΚΡΟΙ: Είκοσι νεκροί, από όλες τις ευρωπαϊκές φυλές. Ενοχοι; Προς το παρόν ουδείς, τουλάχιστον συγκεκριμένος και κατονομασμένος. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, καλύτερα για πολιτική.

ΡΑΜΠΟ: Αφελείς, εντυπωσιακοί, ετοιμοπόλεμοι, αλαζόνες. Εκ του περισσεύματος όλα αυτά τα χαρίσματα. Οι πιλότοι των αμερικανικών στρατιωτικών αεροπλάνων, που ανήκουν στη ΝΑΤΟική δύναμη επιβολής "τάξης" της βάσης του Αβιάνο. Δε θέλησαν να καθαρίσουν τα ρούχα των εκδρομέων από το χιόνι, τους ίδιους ήθελαν να καθαρίσουν. Εξάλλου, το κάνουν συνέχεια, "παίζοντας αθώα" κάθε μέρα με τα σκοινιά που μεταφέρουν τους εκδρομείς. Οχι τόσο από κακία, όσο από συνήθεια και ανία. Ετσι εκπαιδεύτηκαν.

ΤΑΞΗ: "Οταν ακούς "τάξη", ανθρώπινο κρέας μυρίζει". Οταν έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης το έργο του "Μαρία Νεφέλη", σίγουρα δεν είχε στο νου του τη "νέα τάξη πραγμάτων", αυτή που εφαρμόζεται παντού. Πόσος εύστοχος όμως ήταν!..

ΑΛΗΘΕΙΑ: Για να οσμιστείς τι στ' αλήθεια συμβαίνει ακριβώς δίπλα, στη γείτονα, δεν αρκεί να βρεθείς επί τόπου και να ανταλλάξεις τα μάτια σου με ακραίες και βίαιες εικόνες. Να ανταλλάξεις τα αυτιά σου με κραυγές και σπαραγμούς και σπαρακτικές διηγήσεις. Πρέπει να έχεις υπόψη σου, πάνω από όλα, ότι τα περιστατικά σαν και αυτό δεν μπορείς να τα παρακολουθείς όπως ένα κωμειδύλλιο ή θρίλερ σε μια τεράστια οθόνη κινηματογράφου. Πρέπει να καταλάβεις ότι σε αφορούν.

"ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ": Στην αρχή, η είδηση περνά υποβαθμισμένη μέσα στην αναμπουμπούλα του Πολέμου του Κόλπου. (Το σενάριο είναι ξαναπαιγμένο και η επιτυχία σίγουρη). Μετά από λίγο, σενάρια διοχετεύονται στον Τύπο ότι τέτοια παιχνίδια των Αμερικανών στρατιωτών συνηθίζονται. Η πιο "τεκμηριωμένη" εκδοχή ακούγεται εκ μέρους του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι: "Τραγική αμέλεια"... Θα μπορούσε να είναι και έτσι σε έναν κόσμο ηθικό και αγγελικά πλασμένο...

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ: Η οργή φουντώνει, οι σχέσεις της Ιταλίας με την "προστάτιδα" Αμερική φαίνονται προς στιγμή να βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά την άδεια από τον Πρόεδρο Κλίντον, ώστε οι Ιταλοί αστυνομικοί να μπορούν να πάρουν μέρος στις έρευνες. Συγκαταβατικός ο Πρόεδρος συμφωνεί, όμως οι Αμερικανοί δεν καταδέχονται να μιλήσουν στον Ιταλό ανακριτή, επικαλούνται "ετεροδικία". Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι απεγνωσμένες προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και των ενόχων, οι οποίες παραπέμπουν στις υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις, που έχουν οι δράστες στον κρατικό μηχανισμό και αποσκοπούν στη με κάθε τρόπο διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος υποτέλειας και του τόσο προσοδοφόρου αυτού εμπορίου. Τα συμφέροντα είναι τεράστια...

ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ: Ξαφνικά, οι Ιταλοί μαθαίνουν τι θα πει ετεροδικία. Μ' αυτήν οι Αμερικανοί πιλότοι δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους ή για τα εγκλήματά τους στην Ιταλική δικαιοσύνη. Μόνο στην αμερικανική. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 1955, αλλά δεν είχε χρειαστεί. Εμείς εδώ στην πατρίδα το γνωρίζουμε δυστυχώς πολύ καλά. Σαν τις μπλόφες που γίνονται στο πόκερ, πρέπει να πληρώσεις για να μάθεις τι φύλλα έχει ο άλλος.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ