Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκυτάλη στη Μυτιλήνη

Πορεία τη Δευτέρα προς τη νομαρχία. Χαιρετισμός από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μαθητές στη Μυτιλήνη, που τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας από το Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης προς τη νομαρχία, την οποία θα αποκλείσουν συμβολικά. Στον αγώνα τους ενάντια στα νέα μέτρα, οι μαθητές έχουν τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή της καλεί τους μαθητές να απευθυνθούν στο λαό του νησιού και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα.

Οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του νησιού από τα οποία τα 13 βρίσκονται υπό κατάληψη, αφού ενημερώθηκαν στις γενικές συνελεύσεις τους για τις καταστροφικές συνέπειες του Ν.2525/97 διάλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία (γύρω στο 80%) να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα. Τις καταλήψεις τις ξεκίνησαν τα τεχνικά λύκεια της πόλης πριν 10 μέρες. Σε σύσκεψη των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων όλων των υπό κατάληψη γυμνασίων και λυκείων που έγινε την Τετάρτη, 4 Φλεβάρη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 9 Φλεβάρη.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα των μαθητών, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, αναφέρεται στις επιπτώσεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: "Η παιδεία από κοινωνική αξία μετατρέπεται σε αποκλειστικό εργαλείο της αγοράς. Τη θέση της ενιαίας δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, παίρνει το "μαθαίνεις για όσο πληρώνεις" και μάλιστα για λίγους. Με το νέο νόμο συντελείται πλέον άλμα προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Στους παλιούς μηχανισμούς που αναπαρήγαγαν τις ανισότητες στην παιδεία, προστίθενται νέοι και δραστικότεροι (αλλεπάλληλες και εξοντωτικές εξετάσεις σε όλα τα επίπεδα - βίαια παροχέτευση των μαθητών από το Λύκειο στη ρηχή τεχνική κατάρτιση, που σημαίνει φτηνή εργατική δύναμη - αλλοτριωμένη προσωπικότητα - έξωση του 35 - 40% των μαθητών από το Λύκειο ως το 2000). Αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα. Υποβαθμίζεται δραματικά το παιδαγωγικό, μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου. Πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και, τέλος, δημιουργείται ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου και ιδεολογικής χειραγώγησης για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές".

Καταλήγοντας, η ΝΕ του ΚΚΕ "προτείνει στους μαθητές που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, να απευθυνθούν και να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους της Λέσβου και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή αυτού του νόμου και τους διαβεβαιώνει, ότι ο νόμος αυτός, θα μείνει ανενεργός στην πράξη, εφόσον ο δικός τους αγώνας γίνει και υπόθεση όλων των εργαζόμενων της Λέσβου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ