Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Χαβούζα για τα πάντα θέλουν τη Δυτική Αττική

Αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, η κυβέρνηση καταφεύγει στην "εύκολη" λύση. Το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση

Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων παίρνουν το δρόμο για τη Δυτική Αττική! Κοντά στο σημείο, όπου η κυβέρνηση διαφημίζει ένα ειδυλλιακό τοπίο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ύστερα από την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής, καθώς θα μετατραπεί σε έναν χώρο με πολύ πράσινο και χώρους περιπάτου. Σ' αυτό το χώρο πρόκειται - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) προτίθεται να αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, εντός των ορίων του νομού Αττικής. Κι επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος χώρος στην Αττική για μια τέτοια δραστηριότητα, όλα δείχνουν ότι η Δυτική Αττική, που από το 1991 δέχεται όλα τα σκουπίδια του νομού, θα δεχτεί ένα ακόμα κοινωνικό και περιβαλλοντικό χτύπημα.

Μέχρι τώρα, στη χωματερή των Ανω Λιοσίων κατέληγαν κάθε χρόνο 25.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία και θάβονταν. Η ποσότητα των αποβλήτων που διαχειρίστηκε ο ΕΣΔΚΝΑ για το 1997 ήταν αναλυτικά: 4.500 τόνοι από πετρελαιοειδή κατάλοιπα, 1.000 τόνοι διαφόρων κατεστραμμένων προϊόντων, 17.000 τόνοι αμμοβολές (άμμος με σκουριά και χρώμα) και 3.000 τόνοι μαρμαρόλασπης. Βέβαια, η συνολική ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων που παράγεται ετησίως στην Αττική είναι δεκαπλάσια από την ποσότητα που διαχειρίστηκε το 1997 ο ΕΣΔΚΝΑ. Το υπόλοιπο (με εξαίρεση μια ελάχιστη ποσότητα ιδιαίτερα τοξικών αποβλήτων που εξάγονται στο εξωτερικό) είτε απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε αφύλακτες χωματερές είτε αποθηκεύονται "προσωρινά" σε ακατάλληλους χώρους. Τώρα, ολόκληρη η ποσότητα των επικίνδυνων αποβλήτων υπάρχει κίνδυνος - με τη γνώριμη κυβερνητική τακτική του "προσωρινού" και της διολίσθησης - να καταλήξει στη Δυτική Αττική!

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση ακυρώνει ουσιαστικά το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, όσον αφορά στη χωροθέτηση τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, χρησιμοποιεί το Σύνδεσμο, που ως φορέας είναι αναρμόδιος για τα επικίνδυνα απόβλητα, προκειμένου να προωθήσει τα καταστροφικά σχέδιά της για τη διαιώνιση της υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής. Και αν το επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης "πετύχει", δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, δίπλα από κάθε σύγχρονο Χώρο Υγειονομικής Ταφής ή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Απορριμμάτων να "ξεφυτρώνει" και μια Εγκατάσταση Διάθεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων, με όλες τις καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες.

"Χωροταξικός ρατσισμός"

Το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Μπόσκου με Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

"Επί σειρά ετών ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύεται σε κάθε ευκαιρία ότι επίκειται η λύση του προβλήματος των επικίνδυνων αποβλήτων με τη δημιουργία δύο κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, μία στη Νότια και μία στη Βόρεια Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, όμως, κανένα ουσιαστικό βήμα δε γίνεται. Ετσι, χρόνο με το χρόνο, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών συσσωρεύονται στο περιβάλλον, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα διάφορα οικοσυστήματα. Ειδικότερα για την Αττική, όπου στο 3% του ελλαδικού χώρου παράγεται το 50% των επικίνδυνων αποβλήτων, η κατάσταση είναι περισσότερο από τραγική", επισημαίνουν οι βουλευτές.

"Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, βλέποντας τη δική της αδυναμία να δώσει οποιαδήποτε λύση, εξαναγκάζει έμμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σηκώσει το δικό της βάρος, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Είναι γνωστό ότι ο ΕΣΔΚΝΑ πέρα από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του, μεθοδεύει, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, την κατασκευή και λειτουργία μονάδας διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, προφανώς στη Δυτική Αττική και πάλι, σύμφωνα με το γενικότερο χωροταξικό ρατσισμό, που διακρίνει στην πράξη τις κυβερνητικές επιλογές". Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

"

  • Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα διαχείρισης, επεξεργασίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων,
  • πότε προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας της πρώτης εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης,
  • τι προβλέπει ειδικότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων της Αττικής και
  • τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποτραπεί η παρέμβαση αναρμόδιων στο ζήτημα αυτό φορέων, όπως ο ΕΣΔΚΝΑ;"

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ