Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαινοι μετά θάνατο για τον άτυχο εργάτη

"Το χρωστάμε στον Νικόλα. Το αίμα του να είναι το τελευταίο που χύνεται στο μεροκάματο".

Αυτά τα λόγια του Κώστα Αυτιά συμπυκνώνουν όλη την οργή των εργαζόμενων στο Δήμο Νίκαιας για το θάνατο του αδικοχαμένου συναδέλφου τους Νίκου Κανάκη, που προχτές έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων, όταν έσπασε ο βραχίονας του καλαθοφόρου οχήματος. "Το φιλότιμό του το περνούσαν για αδυναμία. Τον ξεζούμιζαν. Οπου δύσκολη δουλιά μπροστά ο Νικόλας", ήταν το "κατηγορώ" που απηύθυνε ο Κ. Αυτιάς στους υπεύθυνος του δήμου, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι άθλιες, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στους χώρους δουλιάς. "Ο δήμαρχος να μην ακούει τους κόλακες, αλλά να μιλά κατ' ευθείαν με τους εργαζόμενους συνέχισε ο Κ. Αυτιάς, μιλώντας στη χτεσινή έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συνεδρίου, τονίζοντας: "Τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγοραστεί συνειδήσεις". "Το θέμα είναι τι μέτρα πάρθηκαν, για να μη συμβεί τέτοιο γεγονός. Ολοι γνώριζαν την κατάσταση του αυτοκινήτου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Στέλιος Βάμβουκας,σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας θα συμβεί ξανά ατύχημα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Βασίλης Τράπαλης είπε πως θεωρεί "ότι οι υπηρεσίες και τα συνεργία του Δήμου δουλεύουν με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο δήμο και τους εργαζόμενους", ενώ με πρόφαση ότι διεξάγεται έρευνα δεν επέτρεψε σε κανέναν να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις συνθήκες του ατυχήματος. Στη δευτερολογία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους εργαζόμενους, λέγοντας: "Δεν μπορώ να αποδεχτώ κάποιους επαϊοντες που με τηλεπαθητικές ικανότητες βγάζουν πορίσματα και μεταφέρουν το αποτέλεσμά τους στους δρόμους της πόλης". Ταυτόχρονα, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας από τρεις διαφορετικές μεριές, τον Δήμο, τη Νομαρχία και το ΤΕΕ στην πραγματικότητα παραπέμπει την έρευνα στις ελληνικές καλένδες.

Η υποκρισία ήταν αυτή που περίσσεψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής. Ολοι κατόπιν εορτής επαινούσαν τις ικανότητες του αδικοχαμένου εργάτη. Η υποκρισία τους έφτασε στο κατακόρυφο όταν είπαν ότι λόγω της ικανότητας που επέδειξε στους κήπους (Ο Ν. Κανάκης με τη δουλιά του είχε μετατρέψει το Κατράκειο από γυμνό βράχο σε χώρο πρασίνου) τον χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια, παρά τη θέλησή του και τις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιρρήσεις του, στο κλάδεμα των δέντρων. Αυτή όμως που ξεπέρασε κάθε όριο, φτάνοντας στην ανοικτή πρόκληση ήταν η προσκείμενη στον ΣΥΝ αντιδήμαρχος Ειρήνη Βαλιανάτου που είπε: "Για το κλάδεμα ψηλών δέντρων έπαιρνε επίδομα"!

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Βέρα Νικολαϊδου ζήτησε τον ορισμό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τόσο τα αίτια του ατυχήματος, όσο και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο Δήμο Νίκαιας, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δεν κάνει προληπτικούς ελέγχους.

Ο δήμαρχος Νίκαιας αντέδρασε στην πρόταση της Βέρας Νικολαϊδου, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τις συνθήκες του συγκεκριμένου δυστυχήματος ο Β. Τράπαλης είπε ότι δεν μπορούν να συζητηθούν στο Σώμα όσο διαρκεί η έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ