Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τη νίκη

Με αγωνιστική ορμή και αποφασιστικότητα, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Θεσσαλίας στα "μπλόκα" της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Η αγροτιά της Θεσσαλίας, που, από προχτές, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, τα χιλιάδες τρακτέρ που κατέβηκαν στην Εθνική οδό φανερώνουν το μέγεθος των προβλημάτων και αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού λαού.

Η στάση, όμως, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που δε θέλουν να κατανοήσουν τη φωνή αγωνίας των αγροτών και με διάφορα τερτίπια αρνούνται να ικανοποιήσουν τα κρίσιμα αιτήματα που θέτουν, όξυναν χτες την αγανάκτηση στο "μπλόκο". Το ίδιο και οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, που από προχτές "γυρίζει" από σταθμό σε σταθμό.

Χτες, δεύτερη μέρα της μεγαλειώδους κινητοποίησης των χιλιάδων ξωμάχων του θεσσαλικού κάμπου, αποφασίστηκε να "σφίξει" ο αγωνιστικός κλοιός. Ετσι, το μεσημέρι περισσότερα από 500 τρακτέρ έφυγαν από τον κόμβο του Συκουρίου και την οδό Βόλου και απέκλεισαν τα Τέμπη στα διόδια. Την ίδια ώρα, δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Συκουρίου, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αποκλείστηκαν με τρακτέρ και παρακαμπτήριοι δρόμοι. Από την άλλη, το τεράστιο "μπλόκο" των χιλιάδων τρακτέρ, που στήθηκε έξω από τη Λάρισα, συνέχιζε να μένει ακλόνητο κατά μήκος της Εθνικής οδού, με κέντρο την οδό Βόλου και τη "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ". Η βροχή που έπεφτε χτες φαινόταν να μην ενοχλεί καθόλου τους αγωνιζόμενους αγρότες και τρακτέρ με πλατφόρμες έφεραν ξύλα για τις φωτιές.

Στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης βρίσκονταν και χτες οι αγρότες της Μαγνησίας, που κρατούσαν τα μπλόκα τους στο ύψος του Βελεστίνου και του Αλμυρού.

Το μεσημέρι, χτες, αφού οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν στον αποκλεισμό των Τεμπών και της σιδηροδρομικής γραμμής στο Συκούριο, έκαναν την εμφάνισή τους οι εισαγγελικές αρχές. Στις σιδηροδρομικές γραμμές του Συκουρίου, η εισαγγελέας, που πήγε εκεί, τους ζήτησε να απομακρύνουν τα τρακτέρ, γιατί αλλιώς ο ΟΣΕ θα εγείρει αξιώσεις για διαφυγόντα κέρδη. Τελικά, οι αγρότες άνοιξαν τη γραμμή για να περάσουν δυο αμαξοστοιχίες και αμέσως μετά ξανάκλεισαν τη γραμμή.

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ

Τα μπλόκα των αγροτών στη Λάρισα, από τη "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" μέχρι τα Τέμπη, επισκέφθηκε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης.Σε όλα τα μπλόκα, έτυχε θερμής υποδοχής από τους αγρότες, που έσπευσαν κοντά του για να ανταλλάξουν δυο κουβέντες. Στο μπλόκο, επίσης, του Αλμυρού και του Βελεστίνου πήγε χτες το απόγευμα ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος Νίκος Γκατζής,μεταφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Στο Δομοκό

Μαζί με τους συναδέλφους τους, της Θεσσαλίας, χτες, οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού παρέμεναν στα μπλόκα που έχουν στήσει από την πρώτη μέρα στη θέση Δρούγος και στο Νέο Μοναστήρι. Χτες μάλιστα, προστέθηκαν πολλές δεκάδες τρακτέρ που έφθασαν με πολλούς ακόμα αγρότες από τα γύρω χωριά. Ετσι, κρατούσαν αποκλεισμένο και χτες τον Εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί όσο χρειαστεί, για να ικανοποιηθούν τα κοινά αιτήματα με τους άλλους Θεσσαλούς αγρότες.

Τέλος, οι αγρότες της Λιβαδειάς, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τη Νομαρχία, από προχτές, χτες πήγαν με τα αγροτικά μηχανήματα και απέκλεισαν το δρόμο στη διασταύρωση του Αη Γιάννη. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους, της Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ