Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Παρακαλάει" τους βιομήχανους να συγκρατήσουν τις τιμές!

"Σε καμία περίπτωση δε θα επέμβουμε στη διαμόρφωση των τιμών", δηλώνει η Β. Παπανδρέου, ενώ ο Μ. Χρυσοχο'ϊδης ξεκινάει "διάλογο" με τους βιομήχανους

Στην ...καλή προαίρεση των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν τους κανόνες του "υγιούς ανταγωνισμού" επαφίεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συγκράτηση των τιμών, η οποία δηλώνει ότι "δεν πρόκειται να επέμβει σε καμία περίπτωση στη διαμόρφωση των τιμών" και θα ξεκινήσει... διάλογο μέσα στην επόμενη βδομάδα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και του εμπορίου για να "πείσει" τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,και του υφυπουργού, Μ. Χρυσοχοϊδη,οι οποίοι σε συνέχεια της πρωινής "έκκλησης" του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προς τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους, στο όνομα της συγκράτησης του πληθωρισμού, ομολόγησαν ουσιαστικά ότι οι καταναλωτές βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των μεγαλοβιομηχάνων. Κι αυτό, επειδή, όπως επανέλαβαν, η κυβέρνηση δεν έχει τους απαραίτητους εκείνους μηχανισμούς, αλλά ούτε και καμία πρόθεση, να παρέμβει στην ασυδοσία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αφού η νομοθεσία της "ελεύθερης αγοράς" προβλέπει και "ελεύθερη" διαμόρφωση των τιμών.

Η υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετικές κλαδικές μελέτες που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου στο 70% των προϊόντων που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς, προκύπτουν αδικαιολόγητα μεγάλα περιθώρια κέρδους σε πολλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Στα πλαίσια αυτά και μέχρι εκεί που "επιτρέπει" η νομοθεσία στην κυβέρνηση να παρέμβει, έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κάποιες επιχειρήσεις από τους κλάδους πετρελαιοειδών, υγραερίου και χαρτοποιίας που κρίθηκε ότι κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Εκείνες που δεν κρίνεται ότι έχουν τέτοια θέση στην αγορά... μπορούν να συνεχίσουν ανεμπόδιστες να διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές!

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρήσεων στη διαμόρφωση των τιμών είναι ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 1996 ενδεικτικά έχουν αυξηθεί: το λάδι κατά 25 - 30%, το γιαούρτι κατά 10,2%, τα αναψυκτικά κατά 8 - 13%, οι κομπόστες κονσέρβας 14,3%, η μπίρα κατά 14% Στην ασυδοσία των μεγαλοβιομηχάνων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απαντά με "συστάσεις" και "διάλογο" και με ελέγχους στην αγορά, που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Στα ίδια πλαίσια το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ενόψει των γιορτών οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα εντατικοποιήσουν τους ποιοτικούς και αγορανομικούς ελέγχους στην αγορά στα υπερκατεψυγμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης, καθώς και σε ορισμένα προϊόντα κατανάλωσης σε μικρά νησιά του Αιγαίου που επιδοτούνται από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ