ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αφανίζονται οι ναυτεργάτες!

Διπλασιάστηκαν μέσα σ' ένα χρόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι! Μόνο μέσα στο Γενάρη πετάχτηκαν έξω από τα καράβια 865! Εξοντωτικός ο απολογισμός των μέτρων Σουμάκη, ενώ οι εφοπλιστές απειλούν με ντε φάκτο "έξωση" συνολικά των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία τους

Οκτακόσιοι εξήντα πέντε ναυτεργάτες πετάχτηκαν έξω από τα πλοία μέσα στο Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας!Ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού ως γνωστό δεν εγγράφονται όλοι οι άνεργοι ναυτικοί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ. Ομως ακόμα και με αυτά τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, γίνεται φανερό ότι η ανεργία στους ναυτεργάτες καλπάζει, αφού από 2.273 ανέργους που είχαν ενταχτεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ τον Δεκέμβρη του 1997, τον περασμένο μήνα (Γενάρης) έφτασαν τους 3.138!Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανέργων το Γενάρη του 1997 ήταν 1.787,που σημαίνει ότι το ποσοστό της αύξησης της εγγεγραμμένης ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκε!

Σημείο - σταθμός στην έκρηξη της ανεργίας αποδεικνύεται ο χρόνος εφαρμογής των αντιναυτεργατικών μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,το οποίο - κατ' εντολή των εφοπλιστών - τροποποιώντας τον όρο 8 της ειδικής νομοθεσίας που ισχύει για τους ναυτεργάτες, αυτή των εγκριτικών πράξεων, μείωσε τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%!Ετσι από τον περασμένο Σεπτέμβρη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, κάθε μήνα πετιούνται έξω από τα καράβια κατά μέσω όρο τουλάχιστον 200 ναυτεργάτες!

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άρχισε η εφαρμογή των σφαγιαστικών μέτρων για τους ναυτεργάτες, είχαν γραφτεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ 1.924 άνεργοι. Ενα μήνα μετά έφτασαν τους 2.080.Τον Οκτώβρη αυξήθηκαν κατά 193 και έφτασαν τους 2.273.Το Νοέμβρη ο αριθμός των ανέργων ήταν 2.626,ενώ μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΓΕΝΕ έφτασαν τους 2.734!Επίσης τον Νοέμβρη του 1996 οι άνεργοι που έδινε το ΓΕΝΕ ήταν 1.345 και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους 1.613!

Στη δραματική αύξηση της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες ήρθε να προστεθεί τον περασμένο μήνα Γενάρη, ο νόμος του Στ. Σουμάκη, σύμφωνα με τον οποίο θα αφαιρούνται τα φυλλάδια από τους άνεργους ναυτεργάτες!Ομως οι ναυτεργάτες δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο αυτό. Κατά την προχτεσινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 1998, από τους εφοπλιστές ειπώθηκε σαφέστατα ότι αξιώνουν την "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων και τη θέση τους αυτή θα την υλοποιήσουν "έστω και αν χρειαστεί οι ίδιοι να επωμιστούμε ευθύνες, υποκαθιστώντας έτσι τους αρμοδίους που αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων",όπως ακριβώς σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης!

Από τον αγώνα των ναυτεργατών πριν λίγους μήνες ενάντια στα δουλεμπορι

Από τον αγώνα των ναυτεργατών πριν λίγους μήνες ενάντια στα δουλεμπορικά κυκλώματα

Ωράριο 50 ωρών!

Ωράριο πενήντα ωρών τη βδομάδα έχει επιβάλει στους εργαζόμενούς της η επιχείρηση "Ηλεκτρονική Αθηνών",όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας και καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων!

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ακόμα: "Η επιχείρηση κερδίζει 8 με 10 ώρες εβδομαδιαίως από κάθε εργαζόμενο. Φαίνεται ότι για να "στύψει τις τιμές" όπως αναφέρει στο σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο, "στύβει" πρώτα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων".

Συνέλευση καθαριστριών

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων,αύριο Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στον δεύτερο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ασυδοσία στον "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"

Εδώ και τρεις μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ,ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί αυθαίρετες αλλαγές στο ωράριο εργασίας, δε δίνονται ρεπό, απολύονται εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση, ενώ οργιάζει η τρομοκρατία.

Τελευταίο κρούσμα της αυθαιρεσίας της επιχείρησης, είναι η απόλυση της Μαρίας Πετροπούλου,μετά τέσσερα χρόνια εργασίας, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της. Είχε προηγηθεί η δυσμενής μετάθεσής της, καθώς και απειλές.

Προχθές το βράδυ, κανένας πελάτης δεν πέρασε την πόρτα του καταστήματος στην Κυψέλη, αφού οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εμποροϋπαλλήλων - που είχαν αποκλείσει την είσοδο - να μην ψωνίσουν και να δείξουν έτσι τη συμπαράστασή τους στην απολυμένη. Οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν έχει πάρει ούτε την αποζημίωσή της.

Προς νέο γύρο κινητοποιήσεων

Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τους ναυτεργάτες απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",υπογραμμίζοντας ότι οι ναυτεργάτες "δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο αναμονής", ότι "έχουν υποχρέωση να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργάτες και τους αγρότες, με άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους που συγκρούονται μ' αυτή την πολιτική". Την έναρξη του νέου γύρου των ναυτεργατικών κινητοποιήσεων θα σημάνει η πανναυτεργατική σύσκεψη που διοργανώνουν τα δύο σωματεία στις 12 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ.

"Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών - Ευρωπαϊκής Ενωσης η νόθα πλειοψηφία της διοίκηση της ΠΝΟ, που στο πρόσφατο συνέδριο παρασυναγωγή, παραχάραξε για άλλη μια φορά τη θέληση των ναυτεργατών, στέκεται θεατής και διευκολύνει τα κυβερνητικά - εφοπλιστικά σχέδια", αναφέρουν τα δύο σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες να εντείνουν τη δράση τους δίνοντας τη μάχη για την επιβίωσή τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. "Ξεκινάμε πάλι από την ακτή Μιαούλη - συνεχίζουν - ξεκινάμε μέσα από κάθε καράβι. Συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας".

Κινητοποίηση για την ΑΖΕΛ

Το αίτημά τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου διατύπωσαν για μια ακόμα φορά χτες οι εργαζόμενοι στην ΑΖΕΛ - εργοστάσιο αμύλου - αμυλοσιροπιού και μαγιάς - στη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Λάμπρου.

Ο διοικητής της ΑΤΕ δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει άλλα λεφτά στους σημερινούς τουλάχιστον ιδιοκτήτες χωρίς εγγυήσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου. Ηδη ο ένας από τους ιδιοκτήτες, ο κ. Κατής έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Τράπεζα ζητώντας τη ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο χωρίς καμία εγγύηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο ήδη εδώ και επτά μήνες δε λειτουργεί. Τελικά καταλήχτηκε μετά από πρόταση του διοικητή, να γίνει μελέτη βιωσιμότητας του εργοστασίου, στη συνέχεια να βρεθεί ένας αγοραστής που θα εγγυάται τη λειτουργία του και προς αυτήν την κατεύθυνση η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει.

Ο γραμματέας του ΕΚΠΜ. Νουφαρίτσης,που μαζί με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Γ. Μίχα πήρε μέρος στη συνάντηση, μας δήλωσε: "Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική που μπαίνουν κάποιοι άλλοι συνδικαλιστές, ότι δηλαδή για τη λύση του προβλήματος πρέπει να χαριστούν τα χρέη στους ιδιοκτήτες και μάλιστα να δοθούν και νέα δάνεια. Το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει και να σταματήσουν να παίζονται τα διάφορα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, να δοθούν τα δεδουλευμένα και να γίνουν όλοι εκείνοι οι έλεγχοι, προκειμένου να αποδειχτούν και να αποδοθούν οι ευθύνες".

Ομαδικές απολύσεις στου "Κελαϊδίτη"

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε ομαδική και παράνομη απόλυση 15 εργαζομένων προχώρησε μέσα στο Γενάρη η βιομηχανία παραγωγής λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης",που απασχολεί πάνω από 200 άτομα και έχει έδρα τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια. Οι απολύσεις θεωρούνται παράνομες, γιατί η εν λόγω εταιρία ούτε έχει έγκριση του ΑΣΕ για ομαδικές απολύσεις, ούτε έκανε χρήση του νόμου για το 2%.

Η επιχείρηση - μία από τις μεγαλύτερες στην Εύβοια και τρίτη κατά σειρά μετά την πρώην συνεταιριστική ΣΥΝΚΟ και τη ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ - αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα και προχωράει σε συρρίκνωση του προσωπικού, επικαλούμενη "αθέμιτο ανταγωνισμό και χρέη που δημιουργήθηκαν από δανειοδοτήσεις της ΑΤΕ" που, όμως, καθυστέρησε η εξόφλησή τους και υπερφορτώθηκαν με υπέρογκα επιτόκια.

Πάντως, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι, ο φιλοκυβερνητικής κατεύθυνσης ιδιοκτήτης της επιχείρησης, είναι από τους πιο "στυγνούς" εργοδότες, που καταπατά νόμους και αποφάσεις, απασχολεί ανασφάλιστους αλλοδαπούς, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση κλπ., απολαμβάνοντας την ανοχή των οργάνων της πολιτείας για όλα αυτά. Οπως, π.χ., με τις συγκεκριμένες απολύσεις των 15 εργαζομένων, όπου η Επιθεώρηση Εργασίας "αγρόν ηγόραζε".

Συνάντηση για το ΜΙΝΙΟΝ

Τη δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα ότι η Εθνική Τράπεζα δε θα εμποδίσει την εκδίκαση της αίτησης του ΜΙΝΙΟΝ - βάσει του άρθρου 44 του Νόμου 1892 - για διακανονισμό των χρεών και μεταβίβαση της διοίκησής του στους πιστωτές, που έχει οριστεί για τις 17 Μάρτη, όπως είχε κάνει την τελευταία φορά, απέσπασε χτες το επιχειρησιακό σωματείο σε συνάντηση που είχε μαζί του.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά στο γιατί η Τράπεζα ανέβαλε την τελευταία φορά την εκδίκαση της αίτησης - που αν τελικά γίνει αποδεκτή, δίνει προοπτική στη λειτουργία του καταστήματος - και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Τέλος, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, θα εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης στους εργαζόμενους έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ